Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τα 4χρονα πιστεύουν στην ...Omertà

Μια "γλυκιά" ανακάλυψη έκαναν πρόσφατα ερευνητές που διαπίστωσαν ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν την έννοια της πίστης σε μια ομάδα ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών μόλις!
Η έρευνα έγινε από ψυχολόγους των βρετανικών Πανεπιστημίων York και St Andrews σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία. Στις μελέτες των ειδικών συμμετείχαν 48 τετράχρονα και άλλα τόσα πεντάχρονα παιδιά με ίσο αριθμό αγοριών και κοριτσιών και στα δύο γκρουπ. Τα παιδιά εξετάστηκαν το καθένα ξεχωριστά και στη συνέχεια ομαδικά. Μέσα από διάφορα πειράματα δημιούργησαν ένα "μυστικό" για κάθε ομάδα (π.χ. που είχαν κρύψει ένα βιβλίο) και προσπάθησαν να δελεάσουν τα παιδιά να το "προδώσουν" δελεάζοντάς τα με αυτοκόλλητα κ.λπ.

Συνολικά το 61% των παιδιών -και από τις δύο ομάδες- αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το μυστικό του γκρουπ στο οποίο ανήκαν. Μεταξύ των 4χρονων και των 5χρονων παιδιών όμως, τα δεύτερα φάνηκαν πιο πρόθυμα να το κάνουν καθώς το 71% από αυτά κράτησε το μυστικό ενώ από τα 4χρονα το 52%. 


Επίσης σε αντίστοιχη μελέτη φάνηκε ότι τα παιδιά 4 και 5 ετών θεωρούσαν πιο συμπαθή και αξιόπιστα άλλα παιδιά που παρέμεναν πιστά στην ομάδα τους ακόμα κι όταν έχανε παρά σε αυτά που την εγκατέλειπαν για να ενταχθούν σε μία άλλη που κέρδιζε.

Τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη και στους ίδιους τους ερευνητές ειδικά επειδή οι ομάδες στις οποίες εντάχθηκαν τα παιδιά δεν ήταν δοκιμασμένες στο χρόνο αλλά είχα δημιουργηθεί μόλις λίγο πριν για τις ανάγκες της έρευνας. Αυτό μάλιστα κατά τους ειδικούς μπορεί να σημαίνει ότι στην πραγματική τους ζωή τα παιδιά μπορεί να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη πίστη στις ομάδες στις οποίες ανήκουν (φίλους, οικογένεια κ.λπ.)

http://digest.bps.org.uk/2015/12/by-age-four-children-are-already.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BpsResearchDigest+%28BPS+Research+Digest%29
To άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου
akappatou

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα