Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

10 πράγματα που ΔΕΝ ήξερες για το hangover (και πώς θα το αντιμετωπίσεις πραγματικά)

10 πράγματα που δεν ήξερες 
για το hangoverΛανθασμένες αντιλήψεις που έχουμε για το hangover και πώς αντιμετωπίζεται.
Δύσκολα θα καταφέρει κανείς να επιβιώσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς να πιει λίγο (ή πολύ) παραπάνω αλκοόλ.
Η συνέπεια ονομάζεται «hangover» και, αν και είναι γνωστό σε όλους, συχνά συνοδεύεται από μερικές λανθασμένες αντιλήψεις που κάνουν πιο δύσκολη τη σωστή αντιμετώπισή του, όπως αυτοι οι μυθοι:

1. Το hangover δεν είναι κάτι σοβαρό

Η αλήθεια: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει πολύ σημαντικές συνέπειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επηρεάζει την έκκριση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα και ναυτία, ενώ παράλληλα αφυδατώνει τον οργανισμό και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Το hangover δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες

Η αλήθεια: Οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο να μην το παρακάνουν με το οινόπνευμα γιατί πίνοντας την ίδια ποσότητα με έναν άντρα έχουν πιο πολλές πιθανότητες να υποστούν τις δυσάρεστες συνέπειες του hangover. Ο λόγος είναι ότι το σώμα ενός άντρα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο διαλύει το αλκοόλ που καταναλώνει. Αντίθετα, στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη η ποσότητα του αλκοόλ που καταλήγει στο αίμα κι έτσι επηρεάζονται περισσότερο.

Κοκτέιλ

3. Πρέπει να πιεις πάρα πολύ για να πάθεις hangover

Η αλήθεια: Δεν χρειάζεται να αδειάσεις το μπουκάλι για να ξυπνήσεις την άλλη μέρα με πονοκέφαλο και ανακατωμένο στομάχι. Ακόμα κι δύο ποτά, είναι πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα hangover σε πολλούς ανθρώπους. Ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγεις είναι να πίνεις ένα ποτήρι νερό ή αναψυκτικό ανάμεσα σε κάθε ποτό για να προλάβεις την αφυδάτωση αλλά και να μειώσεις τη συνολική ποσότητα οινοπνευματωδών που θα πιεις.

4. Για να μην πάθεις hangover, προτίμησε να πιεις κρασί

Η αλήθεια: Το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε κάποιους ανθρώπους ακόμα και σε μικρές ποσότητες, εξαιτίας των τανινών που περιέχει. Για να έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να νιώθεις απαίσια την επόμενη μέρα, οι καλύτερες επιλογές είναι η μπίρα και τα λευκά ποτά, όπως η βότκα και το τζιν.

5. Για να μην ξυπνήσεις νιώθοντας χάλια, φάε μια μακαρονάδα πριν πας για ύπνο

Η αλήθεια: Η συγκεκριμένη συμβουλή είναι λάθος και μάλιστα για δύο λόγους: Πρώτον, το να φας αφού έχεις ήδη μεθύσει δεν μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το hangover. Το φαγητό, για να σε προστατεύσει από τις συνέπειες του αλκοόλ, πρέπει να το φας πριν πιεις. Δεύτερον, οποιαδήποτε τροφή έχει την ιδιότητα να καθυστερεί την ταχύτητα με την οποία το αλκοόλ απορροφάται από τον οργανισμό.
Εντούτοις, ιδανική επιλογή δεν είναι οι υδατάνθρακες (ζυμαρικά) αλλά τα λίπη! Γι’ αυτό, προτίμησε μια μπριζόλα ή πίτσα –πάντα πριν την κατανάλωση του αλκοόλ. Πριν κοιμηθείς, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πιεις νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση που προκαλεί το ποτό.

6. Πιες ένα παυσίπονο πριν κοιμηθείς για να μην ξυπνήσεις με πονοκέφαλο

Η αλήθεια: Τα περισσότερα απλά παυσίπονα –αυτά που μπορείς να πάρεις από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή- έχουν διάρκεια 5 ωρών. Γι’ αυτό, δεν πρόκειται να σε γλιτώσουν από τον πονοκέφαλο όταν ξυπνήσεις, εφτά, οχτώ ή περισσότερες ώρες αφότου πέσεις στο κρεβάτι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις το παυσίπονο αμέσως μόλις σηκωθείς.

7. Τουλάχιστον, με τόσο ποτό θα ευχαριστηθείς ύπνο!

Η αλήθεια: Μάλλον θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο! Ένα ποτό πριν τον ύπνο μπορεί και να σε κάνει να νυστάξεις και να αποκοιμηθείς ευκολότερα. Εάν όμως πιεις πολύ, η ποιότητα του ύπνου δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, καθώς η φάση REM θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, θα ξυπνήσεις νωρίτερα από ό,τι θα ήθελες για να έχεις χορτάσει ύπνο και θα είναι πολύ δύσκολο να αποκοιμηθείς ξανά.

8. Για να συνέλθεις, πιες λίγο αλκοόλ μόλις ξυπνήσεις

Η αλήθεια: Το μόνο που μπορείς να κάνεις με αυτό το «κόλπο» είναι να παρατείνεις το hangover μερικές ώρες ακόμα. Έχε υπόψη ότι τα συμπτώματα κορυφώνονται όταν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα φτάνουν στο μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι πίνοντας ένα κοκτέιλ για πρωινό, θα μεταφέρεις αυτή τη στιγμή αργότερα μέσα στη μέρα.

9. Το μόνο που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα είναι μια κανάτα καφές

Η αλήθεια: Η υπερκατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ακόμα μεγαλύτερη αφυδάτωση και επιδεινώνει τα συμπτώματα του hangover. Το καλύτερο που μπορείς να πιεις το πρωί είναι πολύ νερό ή και κάποιο ισοτονικό ποτό για να αντιμετωπίσεις την αφυδάτωση –ιδιαίτερα εάν έχεις κάνει εμετούς.
Πιες καφέ, αλλά μην το παρακάνεις

10. Αυτός ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα είναι το χειρότερο που μπορείς να πάθεις από το πολύ ποτό

Η αλήθεια: Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είναι πιθανό να προκαλέσει δηλητηρίαση, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή, με έντονα συμπτώματα όπως σύγχυση, εμετούς, σπασμούς, ακανόνιστο ρυθμό αναπνοής, υποθερμία κ.λπ. Εάν νιώθεις ότι δεν πρόκειται για hangover ή δεις κάποιον στο πάρτι να χάνει τις αισθήσεις του από το πολύ αλκοόλ, κάλεσε αμέσως το ΕΚΑΒ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα