Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Προβλήματα ύπνου, κούραση και καρδιακή προσβολή στις γυναίκες


Η καρδιακή προσβολή στις γυναίκες εκφράζεται διαφορετικά και συχνά η κούραση και τα προβλήματα ύπνου προηγούνται.
Πολλοί πιστεύουν ότι η κυριότερη αιτία θανάτου λόγω ασθένειας στις γυναίκες είναι ο καρκίνος ή τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό δεν είναι αληθές και όπως και στους άντρες έτσι και στις γυναίκες ο μεγαλύτερος ένοχος είναι οι καρδιακές παθήσεις.
Σε αντίθεση όμως με το τι συμβαίνει στους άνδρες, τα συμπτώματα που προηγούνται μιας καρδιακής προσβολής είναι διαφορετικά.
Στους άνδρες το σημαντικότερο σύμπτωμα είναι ένας έντονος πόνος στο στήθος που επεκτείνεται προς το λαιμό ή προς τον αριστερό βραχίονα. Στις γυναίκες το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ πιο σπάνιο.
Μέχρι σήμερα τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τόσο κατά τη φάση που προηγείται όσο και κατά το καρδιακό επεισόδιο ειδικά στις γυναίκες, δεν είχαν μελετηθεί αρκετά.
Σε μια έρευνα που συμπεριέλαβε 515 γυναίκες ηλικίας από 29 έως 97 ετών, οι οποίες είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τους 4 έως 6 μήνες που είχαν προηγηθεί της έρευνας, εξετάστηκαν τα συμπτώματα που παρουσίασαν πριν και κατά τη διάρκεια του καρδιακού επεισοδίου.
Τα αποτελέσματα δίνουν νέες πληροφορίες αναφορικά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται ειδικά στις γυναίκες κατά τις εβδομάδες που προηγούνται μιας καρδιακής προσβολής:

  1. 95% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν ασυνήθιστα συμπτώματα κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της καρδιακής προσβολής
     
  2. Ασυνήθιστη κούραση: 71% των γυναικών. Η κούραση ήταν έντονη. Για παράδειγμα για να στρώσουν ένα κρεβάτι έπρεπε στα ενδιάμεσα να σταματήσουν για να ξεκουραστούν ή ακόμη είχαν μεγάλη δυσκολία για να ανεβούν τα σκαλιά
     
  3. Προβλήματα ύπνου: 48%
     
  4. Δυσκολίες αναπνοής: 42%
     
  5. Λιγότερο από το 30% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν πόνο στο στήθος, που είναι το κυριότερο σύμπτωμα στους άνδρες με την ίδια πάθηση
     
  6. Ένα μικρότερο ποσοστό ανάφερε δυσπεψία και ανησυχία.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι κυριότερες ενοχλήσεις που είχαν οι γυναίκες πριν από ένα έμφραγμα μυοκαρδίου, είναι η μεγάλη κούραση και τα προβλήματα ύπνου που εκδηλώνονται κατά τις εβδομάδες που προηγούνται του επεισοδίου.
Πολλές γυναίκες αγνοούν τα προειδοποιητικά αυτά συμπτώματα. Πιστεύουν ότι οφείλονται σε άλλες αιτίες όπως για παράδειγμα λόγω αύξησης της ηλικίας.
Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που καταφεύγουν στο γιατρό τους για τα προβλήματα αυτά, ο τελευταίος μπορεί να αγνοεί ότι πιθανόν αυτά να είναι προειδοποιητικά σημεία ενός επερχόμενου εμφράγματος μυοκαρδίου. Συνήθως οι γιατροί ψάχνουν να βρουν άλλες αιτίες για τα προβλήματα ύπνου και μεγάλης κούρασης.
Κατά την εκδήλωση της καρδιακής προσβολής, οι γυναίκες παρουσίαζαν με μεγαλύτερη συχνότητα τα ακόλουθα συμπτώματα:
  1. Δυσκολίες αναπνοής
     
  2. Αδυναμία
     
  3. Ασυνήθιστα μεγάλη κούραση
     
  4. Κρύους ιδρώτες
     
  5. Ζαλάδες
     
  6. Πόνο στο στήθος, ο οποίος όμως δεν είχε τα σοβαρά και έντονα χαρακτηριστικά του πόνου στο στήθος που νιώθουν οι άνδρες με το ίδιο πρόβλημα. Το 43% των γυναικών δεν ανέφεραν ότι είχαν πόνο στο στήθος.
Η έρευνα αυτή προσθέτει σημαντικά νέα δεδομένα. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι γιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες αυτές.
Χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή, εάν η γυναίκα με αυτά τα συμπτώματα έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο όπως ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης, παχυσαρκία, διαβήτη ή ψηλή πίεση
Εάν μια γυναίκα παρουσιάζει ασυνήθιστη κούραση, διαταραχές του ύπνου της και εάν δεν βρεθούν οι λόγοι των προβλημάτων αυτών, τότε πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο τα συμπτώματα αυτά είναι η εκδήλωση μιας καρδιακής νόσου που υπάρχει και εάν είναι τα πρόδρομα σημεία ενός επερχόμενου εμφράγματος του μυοκαρδίου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα