Ωραίες οι έξοδοι, ωραίες οι βόλτες, ωραία και τα ταξιδάκια αλλά σαν το σπίτι σου πουθενά. Να τα λέμε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα λέμε, θα πέσουν τα ντουβάρια και θα μας πλακώσουν. Διότι πώς να το κάνουμε; Άλλη η γλύκα του σπιτιού σου όταν χάνεσαι μέσα σε αυτό.
Το έλεγαν κι οι παλιοί, ρε παιδάκι μου. Ένα σπίτι να βρεις να μείνεις, ένα κεραμίδι να έχεις πάνω απ’ το κεφάλι σου κι όλα τα άλλα γίνονται. Βλέπεις, το σπίτι είναι το καταφύγιο του καθενός. Μπορεί να είναι καλύβα, διαμέρισμα, στούντιο ή μεζονέτα. Μπορεί να έχει του κόσμου τις ατέλειες και σε τίποτα να μη μοιάζει με ό,τι κάποτε φανταζόσουν. Είναι όμως η προσωπική σου κρυψώνα, η... γιάφκα σου.
Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη ζεστασιά του χώρου τους ξέρουν για τι μιλάω. Οι σπιτόγατοι είναι ιδιαίτερη κατηγορία και συχνά κατακριτέοι απ’ τον περίγυρο. « Πάλι μέσα θα μείνεις;», ρωτάει ο κόσμος κι εκείνοι κάνουν το χατίρι σε φίλους και γνωστούς και ξεμυτίζουν λίγο απ’ τη φωλιά. Δεν είναι μονόχνοτοι ή βαρετοί. Είναι απλά συνειδητοποιημένοι. Ο κάθε άνθρωπος περνάει καλά με διαφορετικό τρόπο.
Εκείνοι προτιμούν να χαίρονται την ησυχία τους. Τους είναι αδιάφορο να βγαίνουν επειδή πρέπει να βγουν. Δεν τους νοιάζει εάν είναι Σάββατο κι όλη η παρέα έχει κλείσει τραπέζι κάπου. Θα βγουν όταν οι ίδιοι το έχουν ανάγκη. Όταν θα έχουν όρεξη να ξεσκάσουν και να δουν δυο αληθινούς φίλους. Οι γνωστοί για τα μάτια του κόσμου τους αφήνουν αδιάφορους.

Μπορεί κάποιοι να τους λένε αντικοινωνικούς, αλλά δεν είναι. Είναι απλά επιλεκτικοί στις συναναστροφές, στις παρέες και στις φιλίες. Δεν σπαταλούν χρόνο και φαιά ουσία σε κενές συζητήσεις κι εξόδους του θεαθήναι. Τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και μπορούν να τον ανέχονται μέσα στη θαλπωρή του προσωπικού τους χώρου.
Αν το σκεφτείς, δεν έχουν άδικο. Δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο απ’ το να είσαι άνετος κι ωραίος με τις πυτζάμες σου και τις παντόφλες σου στον καναπέ του σπιτιού σου. Μη βιαστείς να πεις πως αυτά είναι για τους ηλικιωμένους. Αυτά είναι για οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη.
Φέρεσαι όπως εσύ επιθυμείς, όποτε το επιθυμείς. Θέλεις να πιεις καφέ στο μπαλκόνι σου; Μπορείς. Θέλεις να χορέψεις; Το κάνεις. Θέλεις να τραγουδήσεις χωρίς να ντραπείς; Επίσης. Θέλεις να κοιμηθείς όπου σε πάρει ο ύπνος; Ελεύθερα. Είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη που μπορείς να είσαι και να δείχνεις ο εαυτός σου.
Με χαμόγελα ή με κλάματα, με πυρετό ή γκρίνια, με φίλους ή ολομόναχος. Το σπίτι σου σου προσφέρει την απόλυτη ελευθερία του να είσαι εσύ. Χωρίς να υποκρίνεσαι και χωρίς να νοιάζεσαι για τους άλλους.
Απομόνωση και συντροφιά, έρωτας και χάδια, μαραθώνιο με σειρές που λατρεύεις και ακατάπαυστες λιγούρες τις πιο ακατάλληλες ώρες. Οι σπιτόγατοι αγαπούν τον εαυτό τους και ξέρουν να περνούν καλά είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Είναι πάντα οι καλύτεροι οικοδεσπότες όταν ανοίγουν τη πόρτα τους και οι πιο ήρεμοι άνθρωποι.
Επιλέγουν να ζουν και να κινούνται σε ένα περιβάλλον που τους εξασφαλίζει την ηρεμία τους. Μην κάνεις το λάθος να τους λυπάσαι εάν έχεις διαφορετικό τρόπο ζωής. Την ώρα που εσύ στριμώχνεσαι σε κάποιο μαγαζί παρακαλώντας να βρεις ένα σκαμπό να ακουμπήσεις, εκείνοι απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί κι εξαργυρώνουν τα χρήματα που έδωσαν για να αγοράσουν έπιπλα. Δεν τα κοιτάνε απλά, τα χαίρονται.
Ποιος απ’ τους δύο λες να ξυπνήσει το πρωί ευτυχέστερος;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ