Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ (Μέρος Α)



«Το διαισθητικό μυαλό είναι ένα ιερό δώρο και το ορθολογικό μυαλό είναι ένας πιστός υπηρέτης. Έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο».
- ALBERT EINSTEIN
Θα παραφράσω τον J. Krishnamurti ο οποίος είπε, «Η επιλογή είναι μια ψευδαίσθηση. Κάνω αυτό; - κάνω εκείνο; - όλο αυτό είναι μπέρδεμα. Μπορώ να επιλέξω μόνον όταν είμαι μπερδεμένος. Όταν γνωρίζω ξεκάθαρα, δεν υπάρχει επιλογή». 
Πριν τριάντα χρόνια, ο Benjamin Libet έδειξε ότι υπάρχει δραστηριότητα στο υποσυνείδητο χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από μια συνειδητή σκέψη. 
Με άλλα λόγια, αυτό που ονομάζουμε συνειδητές σκέψεις μας δίνονται από το υποσυνείδητο. 
Πραγματικά, πρόσφατα μάθαμε ότι το υποσυνείδητο, ή ασυνείδητο – εδώ αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται σαν συνώνυμα – παίρνει το 90% των αποφάσεων μας για εμάς. 
Στην πραγματικότητα, ένας τεχνικός στο fMRI μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασίσουμε πολλά δευτερόλεπτα πριν εμείς γνωρίζουμε την απόφαση μας, απλά παρακολουθώντας τον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο. 
Το γεγονός αυτό από μόνο του θα έπρεπε να δώσει σε κάθε σκεπτόμενο άτομο τον χρόνο να επανεξετάσει το περιεχόμενο του δικού του νου.
Ποιο Είναι το Πρόβλημα;

Οι άνθρωποι παντού θέλουν να γνωρίζουν πώς να βελτιώσουν την ζωή τους. Συνήθως πιστεύουν ότι αν είχαν περισσότερα χρήματα, περισσότερη δύναμη, περισσότερη επιτυχία, και καλύτερες σχέσεις, τότε θα ήταν ευτυχισμένοι. 
Εξ αιτίας τέτοιων πεποιθήσεων, ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που κάνουν τους επιδιορθωτές. 
Υπάρχει ένας γκουρού της κινητοποίησης σε κάθε γωνιά, και δεν υπάρχει έλλειψη ανθρώπων που περιμένουν να διαθέσουν τον χρόνο και τα χρήματα τους μαθαίνοντας «τα μυστικά της επιτυχίας». Κατά μία έννοια, δεν είμαι διαφορετικός. 
Πάντως, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια που έχω εργαστεί με εκείνους που είναι σε συναισθηματική δυσφορία, ανθρώπους που ψάχνουν εσωτερική γαλήνη, αθλητές που θέλουν να κερδίσουν χρυσά μετάλλια, αθλητικούς οργανισμούς που προσπαθούν να κερδίσουν πρωταθλήματα, συνηθισμένους ανθρώπους που προσπαθούν μια θέση σε αυτόν τον κόσμο, και άλλα, έχω μάθει το εξής: το μοντέλο είναι εντελώς λάθος!
Τι είναι λάθος σε περισσότερα χρήματα ή καλύτερες σχέσεις; Τίποτα. 
Τι εννοώ τότε όταν λέω ότι το μοντέλο είναι λάθος; 
Το μοντέλο είναι ανάποδα, και πρέπει να αναστραφεί – αλλά πριν μπορέσω να εξηγήσω τι εννοώ, είναι αναγκαίο να παρεκκλίνω λίγο.
Μια Αλληλοεξαρτώμενη Κατάσταση Ύπαρξης
Στην αρχή ήταν το Big Bang. Σύμφωνα με τον γνωστό φυσικό Stephen W. Hawking, πριν από τον κόσμο των υποδημάτων και των πλοίων και των σφραγίδων, υπήρχε μόνον μοναδικότητα. 
Με κάποιον τρόπο η μοναδικότητα διαιρέθηκε, και bang – γεννήθηκαν τα πάντα. 
Από κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε μόνον σαν υπερ-υπερ-συμπιεσμένο τίποτα – τα πάντα! 
Για να πούμε το ίδιο με ελαφρά διαφορετικό τρόπο, από το τίποτα προήλθαν όλα τα πράγματα. Βάσει των ιστοριών της Δημιουργίας των περισσότερων μεγαλύτερων θρησκειών, στην αρχή η Πηγή, ή Δημιουργός, αντανακλάστηκε επάνω στον εαυτό του και τον διαίρεσε, δημιουργώντας τα πάντα. 
Παρατηρείστε ότι οι λέξεις «μοναδικότητα» και «Δημιουργός» είναι μόνον σημεία αναφοράς για έναν τρόπο θεώρησης. Το οποίο σημαίνει, αν κάποιος είναι διατεθειμένος να βρει ένα Μεγάλο Οργανωτικό Σχεδιαστή (Grand Organizing Designer = GOD), τότε το ουσιαστικό Δημιουργός που έχει επιλεγεί αυτό δηλώνει. 
Και αν κάποιος έχει την τάση να αποφεύγει έναν τέτοιον παράγοντα, το ουσιαστικό «μοναδικότητα» αυτό δηλώνει. 
Με άλλα λόγια, μόνο μια λέξη χωρίζει αυτές τις αρχικές απόψεις της δημιουργίας. 
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η άποψη μου είναι ότι από την ίδια πηγή προήλθαν τα πάντα. 
Ως εκ τούτου, όλα είναι κατ’ ανάγκη αλληλένδετα και αλληλεξαρτώμενα. 
Θα το σχολιάσω αυτό εκτενέστερα αργότερα, αλλά προς το παρόν διαβεβαιώνω (και δεν είμαι ο πρώτος που το κάνει) ότι εσείς, ο γείτονας σας, και τα μόρια και άτομα που αποτελείται το κατοικίδιο σας συμμετέχουν όλα σε μια αλληλεξαρτώμενη κατάσταση ύπαρξης με το σύνολο του σύμπαντος.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Eldon Taylor, “Choices and Illusions: How Did I Get Where I Am, and How Do I Get Where I Want to Be?”)


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα