Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ευαγγελικά: Η πρώτη εξέγερση φοιτητών στην Ελλάδα!

Ευαγγελικά: Η πρώτη εξέγερση φοιτητών στην Ελλάδα!

Η πρώτη αιματηρή εξέγερση φοιτητών στην Ελλάδα, σημειώθηκε 72 χρόνια πριν από αυτή του Πολυτεχνείου. Και αν η τελευταία είχε σκοπό την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών, η πρώτη αυτή εξέγερση έμεινε στην ιστορία ως τα «Ευαγγελικά» ή «Ευαγγελιακά» και αφορμή στάθηκε η μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική γλώσσα.
Ευαγγελικά: Η πρώτη εξέγερση φοιτητών στην Ελλάδα!
Στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν 2 ειδών γλώσσες. Ήταν η επίσημη καθαρεύουσα και η καθομιλουμένη δημοτική που μιλούσε το μεγαλύτερο μέρος του λαού. Κρίθηκε λοιπόν αναγκαία η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε η διδασκαλία να γίνεται στη γλώσσα των πολλών (δημοτική). Για αρχή, αποφασίστηκε η μετάφραση των Ευαγγελίων. Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1898, όταν η βασίλισσα της Ελλάδας Όλγα έδωσε σχετική εντολή στη γραμματέα της Ιουλία Σωμάκη. Η πρωτοβουλία αυτή ειχε τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Προκόπιου Β’.

1agospels1
Η βασίλισσα Όλγα

Τρία χρόνια αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 1901, η εφημερίδα «Ακρόπολις», ξεκινά να δημοσιεύει σε συνέχειες το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Η μετάφραση του Ευαγγελίου έγινε από τον λογοτέχνη και υπέρμαχο της δημοτικής Αλέξανδρο Πάλλη. Η έκδοση αυτή, έφερε την οργίλη αντίδραση των φοιτητών και των καθηγητών της Θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη μεταγλώττιση «γελοιοποίηση των τιμαλφεστέρων του έθνους κειμηλίων».
1agospels2
Μετά την πρώτη αντίδραση, τη σκυτάλη πήραν οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατηγορούν ανοικτά τους δημοτικιστές ως άθεους και πράκτορες των Σλάβων. Σειρά παίρνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο με επιστολή του χαρακτηρίζει τη μεταγλώττιση των Ευαγγελίων ως μια «βέβηλη πράξη».

Οι ταραχές

Η αρχή έγινε στις 5 και 6 Νοεμβρίου 1901, όταν φοιτητές, με την ενθάρρυνση της αντιπολίτευσης, διοργάνωσαν διαδηλώσεις και πετροβόλησαν τα γραφεία της εφημερίδας «Ακρόπολις». Στις 8 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα μεγάλο συλλαλητήριο στις στήλες του Ολυμπίου Διός με αίτημα τον αφορισμό των μεταγλωττιστών. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ξεσπούν συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 φοιτητές και 5 πολίτες ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι 70 διαδηλωτές. Οι φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο Αθηνών και έμειναν εκεί 4 ημέρες.
1agospels3
Μετά τα αιματηρά αυτά γεγονότα, ο Αρχιεπίσκοπος Προκόπιος παραιτήθηκε. Το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη, αν και είχε λάβει μια μέρα πριν «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Ελληνική Βουλή. Ένα μήνα αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1901, διοργανώθηκε νέο συλλαλητήριο, ειρηνικό αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια του οποίου οι φοιτητές, αφού έκαψαν αντίτυπα του μεταφρασμένου Ευαγγελίου, εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας των μεταγλωττισμένων Ευαγγελίων καθώς και την αυστηρή τιμωρία όποιου επιχειρούσε κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.
1agospels4


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα