Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Οι φόβοι: Της Κριτικής, Της Ατέλειας

Arkoudaki

Ο Φόβος Της Κριτικής
Συγγενής με το φόβο της γνώμης των άλλων είναι ο φόβος της κριτικής τους. Εδώ δεν επιδιώκεις τη θετική αξιολόγηση, αλλά φοβάσαι την κριτική τους. Αποφεύγεις να μπεις στη διαδικασία να κάνεις κάτι για το οποίο ενδεχομένως να σε κρίνουν.
Όμως έχεις αναρωτηθεί τι δύναμη μπορεί να έχει η κριτική ενός άλλου ανθρώπου; Όταν κάποιος σε κριτικάρει, είναι γιατί εσύ ασκείς κριτική σε κάποιο κομμάτι του εαυτού σου. Άρα, την επόμενη φορά που κάποιος θα σε κριτικάρει ή θα αισθανθείς το φόβο της κριτικής μέσα σου, θυμήσου ότι κάτι έχεις να αποδεχτείς σε εσένα.
Ο Φόβος Του Να Μην Είσαι Τέλειος
Όλη η κοινωνία, η εκπαίδευση, οι δάσκαλοί σου, σε έχουν διδάξει ότι δεν πρέπει να κάνεις λάθη. Πρέπει να είσαι τέλειος σε ό,τι και αν κάνεις, γιατί μόνο έτσι θα αποκομίσεις θετικά σχόλια, επιβράβευση, θαυμασμό και επιτυχία. Μόνο έτσι θα σε προσέξουν και θα αξίζεις. Έτσι, μπαίνεις σε μια διαδικασία να επιτύχεις το τέλειο αποτέλεσμα. Αυτό συχνά σε γεμίζει άγχος, νεύρα, επιθετικότητα και ανταγωνισμό.
Άλλες φορές πάλι, αρνείσαι να μπεις στη διαδικασία να προσπαθήσεις για κάτι, από το φόβο της αποτυχίας.

Να χαίρεσαι με την ατέλειά σου. Μέσα από τα λάθη μαθαίνεις, μέσα από τα λάθη ωριμάζεις, μέσα από τα λάθη γνωρίζεις το σωστό και το επιλέγεις συνειδητά. Αν κοιτάξεις πίσω τη ζωή σου, θα διακρίνεις όμορφα λάθη που σε έφεραν σε μια πιο συνειδητή κατάσταση του Είναι σου. Να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό.
πηγή: Χρύσα Ευαγγέλου, από το βιβλίο “ΕΝΟΡΑΣΙΣ”, εκδόσεις Οσελότος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα