Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ζεις ενοχικά ή πραγματικά ?


Οι ενοχές είναι διαδρομές του μυαλού, οι οποίες μας αναγκάζουν να ζούμε κάτω από έναν ζυγό. Οι ενοχές κάποιες φορές καταφέρνουν να κρύβονται τόσο καλά και μας οδηγούν να νομίζουμε ότι εμείς επιλέγουμε. Κι όμως σε αρκετές περιπτώσεις οι ενοχές πριν καν εμείς προλάβουμε να σκεφτούμε, έχουν εκείνες δώσει τον δρόμο και τον τρόπο που θα χειριστούμε τα πράγματα.


Μορφές εξαναγκασμού και υποβιβασμού, λοιπόν που υπάρχουν μέσα στο υποσυνείδητό μας, για να μας κατευθύνουν, να μας κατατάσσουν και να μας ορίζουν.
Μέσα από τις ενοχές ζούμε αποσπασματικά και αντιδραστικά και συνήθως ξεσπούμε προς τους εαυτούς μας. Αφού νιώθουμε για μας μορφές «βίας» οι οποίες έρχονται από το ίδιο μας το μυαλό, χωρίς να μπορούμε να αντιληφθούμε το πώς. 

Έτσι υπάρχουν φορές που είτε μας απαγορεύουμε να κάνουμε πράγματα, είτε μας μαλώνουμε, είτε μας τρομάζουμε με σκέψεις αρνητικές, φοβικές.
Οι περισσότερες στερήσεις που βιώνει ο άνθρωπος γεννιούνται πρώτα μέσα του, μέσα από τον τρόπο που εκείνος σκέφτεται.
Όμως επειδή στο μεγαλύτερο ποσοστό της μέρας λειτουργούμε υποσυνείδητα δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε το μέγεθος της ενοχής μας.
Οι ενοχές είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν να πούμε ψέματα, να υποσχόμαστε άλλα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε τελικά, να βάζουμε στους εαυτούς μας παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχουν.
Το πρώτο που μπορώ να κάνω λοιπόν είναι να αναζητήσω τις ενοχές μου. Να αναζητήσω πώς νιώθω όταν δίνω κάτι στον εαυτό μου ? Πόσο συχνά με φροντίζω ? Πόσο άσχημα νιώθω αν πω όχι σε κάποιον ?
Πότε ξεκίνησαν οι ενοχές να εμφανίζονται στη ζωή μου ?
Μήπως μέσα από τις ενοχές έφτασα να αντικαταστήσω τα πρέπει και να τα ορίσω θέλω μου ? 


Όλη αυτή η έρευνα μπορεί να κρατήσει μήνες. Ο τρόπος για να ανακαλύψουμε πόσες ενοχές έχουμε είναι να δούμε τη ζωή μας. Να αναζητήσουμε όλα όσα μας συμβαίνουν, κυρίως τα δύσκολα και τα άσχημα. Ανάλογα με το μέγεθός τους είναι και ανάλογες οι ενοχές μας.


Δωροθέα  


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα