Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ο μύθος του «κακού παιδιού»

Άρθρο: Νεφέλη Μωραΐτη
Φιλόλογος
tumblr_n7r7bae1jd1qcfi52o1_1280
«Είναι καλό παιδί αλλά τον βαριέμαι» κρυφάκουσα σήμερα μια κλασική συζήτηση κοριτσοπαρέας στο διπλανό τραπέζι. Αμέσως στο μυαλό μου εγείρονται αναρίθμητα ερωτηματικά και προκαλούνται εκρήξεις. Μια γυναίκα επιθυμεί σε όλη της τη ζωή να βρει έναν ερωτικό σύντροφο έμπιστο, τρυφερό, με αποκλειστικότητα μόνο γι’ αυτήν, να ζήσει το «ρομάντζο» της μαζί του και να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, όταν αυτός εμφανίζεται και ζουν μαζί όμορφες στιγμές, στην πορεία το ενδιαφέρον χάνεται σταδιακά και στην καλύτερη των περιπτώσεων λήγει με έναν αξιοπρεπή χωρισμό ενώ στην χειρότερη με απιστία. Για να μεταμορφωθώ λίγο παραπάνω σε δικηγόρο του διαβόλου, η απιστία προκύπτει εφόσον η προσοχή της μέχρι πρότινος παράφορα ερωτευμένης κοπέλας εστιάσει σε έναν μυστηριώδη και ανεξήγητα γοητευτικό τύπο άντρα, γνωστό και ως «κακό παιδί».
Γιατί επιλέγουν όμως οι γυναίκες το «κακό παιδί»;
Ως γνωστόν, οι περισσότερες γυναίκες λατρεύουν την πρόκληση. Το συναίσθημα του να ακολουθείς την καρδιά σου χωρίς να ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Δεν είναι άλλωστε μόνο γυναικείο χαρακτηριστικό η επίμονη ανάγκη να αποκτήσουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε. Νιώθουν λοιπόν ότι η ερωτική φλόγα μπορεί να αλλάξει τον αναξιόπιστο και παιχνιδιάρη άντρα σε πρότυπο ιδανικού συντρόφου και έτσι περήφανες μετά να καυχιόμαστε στις κολλητές μας σε εκείνες τις ατέλειωτες τηλεφωνικές συζητήσεις ότι εξαιτίας μας άλλαξε 180 μοίρες …μόνο για χάρη μας. Μην ξεχάσουμε σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως η επιτυχημένη αμερικάνικη σειρά «Sex and the City», βασίστηκε σε όλες σχεδόν της σεζόν σε αυτόν τον on-off έρωτα της πρωταγωνίστριας Kάρυ Μπράντσω με τον γνωστό σε όλους ως Mr Big, ο οποίος συνοψίζει σχεδόν όλα τα γνωρίσματα ενός «κακού παιδιού». Το γεγονός είναι πως αυτός ο Big υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της, όποια σχέση κι αν έκανε, όσο κοντά κι αν βρισκόταν στον γάμο. Κάποιες γυναίκες, θα κυνηγήσουν τον Μεγάλο Έρωτα και θα κυνηγηθούν από αυτόν, κάποιες απλά θα τον συναντήσουν και θα βολευτούν και με τον τυχαίο έρωτα. Η άποψη της Μπράντσω επί του θέματος είναι σαφής:

«Κάποιοι άνθρωποι συμβιβάζονται αλλά κάποιοι αρνούνται να συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από τις πεταλούδες, αυτό το σκίρτημα που κάνει η καρδιά σου, όταν αγαπάς, σαν πεταλούδες να πετάνε!»
Η αυτοπεποίθηση του «κακού παιδιού» συνήθως είναι υπέρμετρη και φαντάζει ως ο κατάλληλος για να προσφέρει ασφάλεια σε μια γυναίκα. Γιατί, κυρίες μου, σας μιλώ ειλικρινά, στην ασφάλεια που θα νιώσετε ποντάρει, ειδικά όσες από εσάς νιώθετε αδύναμες να σταθείτε μόνες και ψάχνετε ένα διαρκές στήριγμα. Γιατί στα μάτια σας έχει ήδη σκιαγραφηθεί ως ο σούπερ ήρωας, ο οποίος σε κάθε δύσκολη στιγμή θα βρεθεί δίπλα σας και θα αντιμετωπίσει όσους σας ενόχλησαν.
Συχνή τακτική του «κακού παιδιού» είναι το λεγόμενο σκωτσέζικο ντουζ. Πρόκειται δηλαδή για αυτήν την συνεχή εναλλαγή στάσης απέναντι στην κοπέλα, όπου άλλοτε μπορεί να περάσουν λίγες ώρες μόνο οι δύο τους, από εκείνες όμως που ο χρόνος σταματάει. Άλλοτε, όμως το «κακό παιδί» εξαφανίζεται για ώρες, μπορεί και μέρες χωρίς να απαντάει σε τηλέφωνα και μηνύματα. Μάλιστα, αυτοί οι τύποι δεν μιλάνε σχεδόν ποτέ για τα συναισθήματά τους και κινούνται κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου, θέτοντας έτσι το μυαλό των γυναικών σε ανησυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καρδιά πονάει και πληγώνεται, περιμένοντας ωστόσο μέχρι τελευταία στιγμή να ακούσει τον ήχο του κινητού να την ξυπνάει μέσα στην νύχτα. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά συνήθως αυτός ο τύπος δεν ασχολείται μόνο μαζί σας. Παίζει ασταμάτητα το ίδιο παιχνίδι του κυνηγητού με πολλές κοπέλες και μάλιστα έχει αναπτύξει το χιούμορ προκειμένου να ξεγλιστράει από κάθε άβολη κατάσταση. Τι δείχνουν ωστόσο και οι έρευνες γύρω από το θέμα;
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια (UBC), οι γυναίκες βρίσκουν τα χαρούμενα, χαμογελαστά αγόρια πολύ λιγότερο ελκυστικά από ό, τι τους αρρενωπούς και πιο απρόσιτους άνδρες.  Οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη φάνηκαν να έλκονται από άνδρες οι οποίοι έδειχναν υπερήφανοι και ισχυροί, ή κυκλοθυμικοί και απόμακροι ή απλά τα «κακά παιδιά». Σε αντίθεση, οι άντρες σε αυτή τη μελέτη φάνηκαν να έλκονται σεξουαλικά περισσότερο από γυναίκες που φαίνονταν χαρούμενες, ή τουλάχιστον από γυναίκες που έδειχναν υπερήφανες και με αυτοπεποίθηση.
Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα φαίνεται να αντανακλούν κάποια πολύ παραδοσιακά πρότυπα των φύλων και τις πολιτιστικές αξίες που έχουν προκύψει, που αναπτυχθεί και ενισχυθεί μέσα από την ιστορία, τουλάχιστον στους δυτικούς πολιτισμούς. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες έλκονται από έναν άντρα ο οποίος φαντάζει ως ιδανικός σύζυγος, θα τις προστατέψει και θα καλύψει τις ανάγκες τους. Λειτουργώντας μάλιστα ως εν δυνάμει μητέρες, συγχωρούν κάθε λάθος και παραστράτημα ενός ‘κακού παιδιού’ εφόσον λειτουργούν ανιδιοτελώς. Αντίθετα, οι άντρες αναζητούν υποσυνείδητα την ιδανική μητέρα των παιδιών τους, επομένως έλκονται από γυναίκες με αυτοπεποίθηση και πιθανόν με χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά της μητέρας τους.
Να εκφράσω και την προσωπική μου άποψη στο τέλος: δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τόσο κακά αγόρια και γυναίκες bitches. Δεν πιστεύω ότι στην ψυχή καθενός δεν υπάρχει η ελπίδα και η προσμονή για αγάπη. Απλά, τα βιώματα και οι οικογενειακές καταστάσεις τους οδήγησαν σε μια διαφορετική θεώρηση της αγάπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Και στις δύο περιπτώσεις καταλήγουμε επομένως στο ίδιο συμπέρασμα. Καθένας αναζητά μια αγκαλιά για να νιώσει ασφάλεια και γαλήνη. Ο εγωισμός είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αγάπη. Αφήστε λοιπόν ελεύθερο τον εαυτό σας για να αποτελέσει λιμάνι για κάποιον. Θα δείτε πως ταξιδεύοντας παρέα και όχι μοναχοί, το ταξίδι, ανεξάρτητα από την διάρκειά του, μόνο μπροστά θα σας πάει στη ζωή σας και θα σας γεμίσει εφόδια.
Κοίτα λοιπόν μπροστά αλλά μην ξεχνάς να κοιτάς και δίπλα….

Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Buss, D. ( 2003 ). The Evolution of Desire: Strategies of Human Mating. Basic Books.
Keirsey, D. & Bates, M. ( 1984 ). Please Understand Me: Character and Temperament Types. Prometheus Nemesis Book Company.
Tracy, J. L. & Beall, A. T. ( 2011 ). Happy Guys Finish Last. The Impact of Emotion Expressions on Sexual Attraction. Emotion. 11 (6). 1379-1387.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα