Ντολμάδες με λάχανο1        μεγάλο λάχανο με ωραία φύλλα
1/2     κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2     κιλό κιμά χοιρινό
1        κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1/2     κούπας ρύζι Καρολίνα
1/2     κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
1/2     κούπας λάδι
1        κούπα βραστό νερό
1/2     κούπας μαργορίνη
για το αυγολέμονο
2        αυγά
1/2     κούπας χυμό λεμονιού
Το λάχανο που θα διαλέξετε δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό- Πλύντε το πολύ καλά και μ'ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε κυκλικά γύρω από το κοτσάνι, σε βάθος, ένα κομμάτι κι αφαιρέστε το, ώστε να ελευθερωθούν τα φύλλα και να ξεχωρίζουν εύκολα. Βάλτε το σε μεγάλη κατσαρόλα μέσα σε νερό που βράζει με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και δράστε το, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα (προσοχή, δεν πρέπει να λιώσουν). Βγάλτε το, αφήοτε το να κρυώσει και ξεχωριστέ τα φύλλα.

Αν στο εσωτερικό τα φύλλα είναι ακόμη σκληρά και δεν ξεχωρίζουν, ξαναβάλτε το στην κατσαρόλα με το νερό και βραστέ το και πάλι, ώσπου να μαλακώσουν και τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφαιρέστε από τα φύλλα τα σκληρά μέρη κι αν είναι μεγάλα, χωρίστε τα σε δυο ή τρία κομμάτια κατάλληλα για τύλιγμα. Ανακατέψτε και ζυμώστε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το λάδι. Στον πάτο μιας πλατιάς ρηχής κατσαρόλας στρώστε μερικά από τα σκληρά μέρη των φύλλων που αφαιρέσατε.

Τυλίξτε με τα καλά φύλλα ντολμαδάκια κι αραδιαστέ τα μέσα στην κατσαρόλα οε σειρές, το ένα πλάι στο άλλο, Περιχύστε τα με μια κούπα Βραστό νερό και Βάλτε στην επιφάνεια το βούτυρο σε κομματάκια. Σκεπάστε τα αναποδογυρίζοντας στην επιφάνεια ένα πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα. Βάλτε το καπάκι και σιγοβράστε τα, ώσπου να μαλακώσουν προσέχοντας να μη μείνουν χωρίς νερό, Ίσως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ετοιμάστε το αυγολέμονο ή αυγολέμονο κρέμα 1/2 και περιχύστε το. Αν δε σας αρέσει το αυγολέμονο, περιχύστε το φαγητό με 1/2 κούπας χυμό λεμονιού. Πασπαλίστε την επιφάνεια με φρεσκοκομμένο πιπέρι και σερβίρετε το ζεστό. Εναλλακτικά; Τυλίξτε τα γιαμπράκια με λάχανο τουρσί. Αν το τουρσί είναι αλμυρό, βάλτε το σε νερό 12 ώρες να ξαλμυρίσει. Στο διάστημα αυτό αλλάξτε το νερό δυο φορές.



>   Ματσόγαλο
 


4 κιλά αγελαδινό γάλα
ζάχαρη
Βράζουμε το γάλα για αρκετή ώρα ανακατεύοντας συνέχεια. Το αφήνουμε στο δοχείο που το βράσαμε μέχρι να κρυώσει εντελώς και μετά μαζεύουμε την κρούστα που θα σχηματιστεί από πάνω με ένα κουτάλι. Αυτό είναι το καϊμάκι που το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το τρώμε σαν γλυκό.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην  εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε  του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς  επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά  στην ολοκλήρωση του βιβλίου.