Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

8 ΟΚΤ: Πεθαίνει ο τελευταίος δήμιος της Γαλλίας

8 ΟΚΤ: Πεθαίνει ο τελευταίος δήμιος της Γαλλίας

O Μαρσέλ Σεβαλιέ (28 Φεβρουαρίου 1921 - 8 Οκτωβρίου 2008) ήταν ο τελευταίος δήμιος της Γαλλίας από το 1976 ως το 1981. Έφερε τον επίσημο τίτλο Δήμιος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Κύριος των Παρισίων (Monsieur de Paris). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε ως τυπογράφος.
8053966631 4749cd2e3e
Γεννήθηκε στο Μονρούζ του Οτ-ντε-Σέιν και διαδέχθηκε τον Αντρέ Ομπρέχτ, το 1976 στην υπηρεσία του εκτελεστή. Εργάστηκε ως τις 9 Οκτωβρίου 1981, οπότε και η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Γαλλία, με διάταγμα του Φρανσουά Μιτεράν. Η μέθοδος εκτέλεσης στην Γαλλία για τα πολιτικά αδικήματα ήταν ο αποκεφαλισμός με γκιλοτίνα την περίοδο 1791-1981 και για τα στρατιωτικά ο τουφεκισμός από εκτελεστικό απόσπασμα.

MARCELa
Ο Σεβαλιέ είχε ξεκινήσει να εργάζεται ως δήμιος το 1958 και μέχρι τον επίσημο διορισμό του,την 1η Οκτωβρίου 1976, είχε ήδη εκτελέσει 40 άτομα. Ως επίσημος δήμιος του Γαλλικού Κράτους εκτέλεσε μόνο 2 άτομα και εκείνες ήταν οι τελευταίες εκτελέσεις θανατοποινιτών στην Γαλλία:
- Ο Ζερόμ Καρέιν (Jérôme Carrein) καταδικάστηκε σε θάνατο για δολοφονία και βιασμό ενός επτάχρονου κοριτσιού. Εκτελέστηκε στην λαιμητόμο στις 23 Ιουνίου 1977 στο Ντουάι (Douai).
- Ο Αμιντά Τζαντουμπί (Hamida Djandoubi) βασάνισε και στραγγάλισε την πρώην φιλενάδα του. Η καρατόμησή του, στην Μασσαλία, στις 10 Σεπτεμβρίου 1977 ήταν η τελευταία εκτέλεση στην Γαλλία.
Ο Σεβαλιέ μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής εργάστηκε σε τυπογραφείο. Παντρεύτηκε την Μαρσέλ Ομπρέχτ, ανεψιά του προτελευταίου δήμιου της Γαλλίας, Αντρέ Ομπρέχτ. Απέκτησαν 2 παιδιά, εκ των οποίων το ένα, ο Ερίκ, παρέστη στις εκτελέσεις του Καρέιν και του Τζαντουμπί, με σκοπό να τον προετοιμάσει για διαδοχή, όταν ο Μαρσέλ θα συνταξιοδοτούνταν.
chevalierada
Ο πρώην δήμιος είχε δώσει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ αλλά λίγο πριν το θάνατό του απέφυγε να μιλήσει για τις εμπειρίες του από την γκιλοτίνα, εξαιτίας της δυσανασχέτησής του με τους συναισθηματισμούς του Τύπου. Ο Σεβαλιέ πέθανε στη Βαντόμ το 2008, μία ημέρα πριν συμπληρωθούν 27 χρόνια από την κατάργηση της εσχάτης των ποινών στη χώρα του.

 Η τελευταία δημόσια εκτέλεση με γκιλοτίνα!

ΦΩΤΟ STORY: Η τελευταία δημόσια εκτέλεση με γκιλοτίνα!

Οι δημόσιες εκτελέσεις, ήταν κάτι το κοινό για αρκετούς αιώνες, ως μέσο παραδειγματισμού και αποτροπής του εγκλήματος. Σήμερα θα μάθουμε την ιστορία του ανθρώπου που εκτελέστηκε για τελευταία φορά δημόσια με γκιλοτίνα πριν από μόλις 76 χρόνια, το 1939 καθώς και το λόγο που οδήγησε στην κατάργηση αυτής της πρακτικής.
ΦΩΤΟ STORY: Η τελευταία δημόσια εκτέλεση με γκιλοτίνα!
Ο Eugène Weidmann, γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη το 1908 και από μικρός έδειξε μια ροπή προς την παρανομία. Ήταν τρόφιμος σε αναμορφωτήρια και φυλακές για κλοπές και διαρρήξεις στη γεννέτειρά του Γερμανία αλλά και τον Καναδά. Ώσπου αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι το 1937 και να αλλάξει «επαγγελματικό προσανατολισμό».
1alastex1
 Στη Γαλλία ασχολήθηκε με τις απαγωγές και τις δολοφονίες. Μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του, ο Weidmann απήγαγε και σκότωσε 2 γυναίκες και 5 άνδρες. Θύματά του ήταν μια χορέυτρια, μια παιδαγωγός, ένας νεαρός αμερικανός αριστοκράτης, ένας σοφέρ, ένας κτηματομεσίτης, ένας διαφημιστικός πράκτορας και ένας πρώην συγκρατούμενός του στις φυλακές που είχε «φοιτήσει».
1alastex2
Στη δίκη του υποστήριξε πως τα κίνητρα του ήταν καθαρά οικονομικά, όμως δεν είχε αποκομίσει κανένα σημαντικό οικονομικό όφελος από τις πράξεις του αυτές. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού με τις κατηγορίες της απαγωγής κατ’εξακολούθηση και της ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Εκτελέστηκε σε δημόσια θέα στο Παρίσι το πρωΐ της 17ης Ιουνίου 1939.
1alastex4

Γιατί ήταν ο τελευταίος που εκτελέστηκε δημόσια;

Τις ημέρες που ακολούθησαν την εκτέλεση, ο γαλλικός τύπος έκανε εκτενής αναφορές κριτικάρωντας την απρεπή συμπεριφορά του κοινού. Περιέφραφε τους ανθρώπους που παρακολούθησαν την εκτέλεση ως ένα πλήθος «αηδιαστικό» και «απείθαρχο». Εκτός αυτού, γυναίκες έκαναν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές των Βερσαλλιών κρατώντας στα χέρια τους μαντήλια με το αίμα του Weidmann το οποίο είχε ποτίσει το πεζοδρόμιο που έγινε η εκτέλεση. Αυτές οι αντιδράσεις, ώθησαν τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Albert Lebrun, να ακυρώσει αμέσως όλες τις προγραμματισμένες δημόσιες εκτελέσεις καθώς θεωρήθηκε πως δεν είχαν πια αποτρεπτικό χαρακτήρα αλλά εξήπταν τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου και ενθάρρυναν την απρεπή συμπεριφορά.
1alastex3

Γεγονότα της 8ης Οκτωβρίου

314 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος ηττάται από τον συναυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α' στο Αουρέλια Σιμπάλαε (σημερινό Βίνκοβτσι στην Κροατία).
451 - Αρχίζει η Σύνοδος της Χαλκηδόνας στη Χαλκηδόνα, πόλη της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία.
1075 - Ο Σβονίμηρος στέφεται βασιλιάς της Κροατίας.
1200 - Η Ισαβέλλα της Ανγκουλέμης στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας.
1573 - Τέλος της ισπανικής πολιορκίας του Άλκμααρ. Πρόκειται για την πρώτη ολλανδική νίκη κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο.
1582 - Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1600 - Ο Άγιος Μαρίνος υιοθετεί γραπτό σύνταγμα.
1806 - Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: οι δυνάμεις της Βρετανικής αυτοκρατορίας πολιορκούν το λιμάνι της Βουλώνης στη Γαλλία χρησιμοποιώντας ρουκέτες Κόνγκριβ, οι οποίες εφευρέθηκαν από τον Ουίλιαμ Κόνγκριβ.
1821 - Η κυβέρνηση του στρατηγού Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν ιδρύει το πολεμικό ναυτικό του Περού.
1860 - Ανοίγει τηλεγραφική γραμμή μεταξύ Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο.
1871 - Τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, μεταξύ των οποίων και η Μεγάλη Φωτιά του Σικάγου.
1904 - Αναγνωρίζεται ως πόλη το Έντμοντον στην Αλμπέρτα του Καναδά.
1912 - Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος: το Μαυροβούνιο κηρύσσει πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1912 - Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο.
1939 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Γερμανία προσαρτά τη Δυτική Πολωνία.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: κατά την εισβολή τους στη Σοβιετική Ένωση, οι Γερμανοί φτάνουν στη θάλασσα Αζόφ με την κατάληψη της Μαριούπολης.
1962 - Διαρρέει στον αμερικανικό Τύπο υπόμνημα του Τσέστερ Μπόουλς, συμβούλου του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε θέματα υπανάπτυκτων χωρών, στο οποίο γίνεται λόγος για κακοδιαχείριση της αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα. Το υπόμνημα, στο οποίο συνιστώνται τρόποι κατανομής της αμερικανικής βοήθειας σε τέσσερις κατηγορίες χωρών, προκαλεί αναστάτωση στην Ελλάδα.
1962 - Την επιθυμία του για τη βελτίωση των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων και την αποφυγή κάθε αφορμής, η οποία θα επανέφερε στο προσκήνιο το Μακεδονικό ζήτημα, εκφράζει ο στρατάρχης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ενώ οι σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με τη Σόφια και τα Τίρανα είναι τεταμένες.
1962 - Το Der Spiegel δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο "Bedingt abwehrbereit", σχετικά με τη θλιβερή κατάσταση των Bundeswehr, αποκαλύπτοντας την ανετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν την κομμουνιστική απειλή από την ανατολή. Το περιοδικό σύντομα θα κατηγορηθεί για προδοσία.
1965 - Η Δ.Ο.Ε. ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, την Δυτική (GDR) και την Ανατολική (DDR).
1967 - Ο Γιώργος Κολοκυθάς γίνεται πρώτος σκόρερ και ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που διακρίνεται σε διεθνή διοργάνωση, με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ελσίνκι.
1972 - Στη Μαδαγασκάρη ο πρόεδρος Φιλιμπέρ Τσιρανάνα ηττάται σε δημοψήφισμα.
1982 - Η Πολωνία θέτει εκτός νόμου την οργάνωση «Αλληλεγγύη».
1987 - Θεμελιώνεται επίσημα το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».
1994 - Ολοκληρώνεται στην Αθήνα (για πρώτη φορά διεξήχθη στην Ελλάδα) το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης.
1996 - Ο Απόστολος Κακλαμάνης εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
1998 - Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για πρώτη φορά απονέμεται σε Πορτογάλο, το Ζοζέ Σαραμάγκου.
2000 - Ο Μίκαελ Σουμάχερ νικά στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα και χαρίζει στη Φεράρι τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών από το 1979
2001 - Αεροπορική τραγωδία με 118 νεκρούς συγκλονίζει την Ιταλία, μετά τη σύγκρουση αεροσκάφους ΜD-87 των αερογραμμών της SAS με μικρό Τσέσνα και την πτώση του πρώτου πάνω στην αποθήκη αποσκευών, στο αεροδρόμιο Λινάτε, στο Μιλάνο.
2003 - Aνακοινώνεται ο διορισμός της πρώτης γυναίκας υπουργού Eξωτερικών της Πορτογαλίας, Tερέζας Πατρίτσιο Γκουβέια.
2004 - Η Βιρμανία γίνεται ξανά μέλος του ASEAN με το όνομα Μιανμάρ.
2005 - Ο Tάσος Zαρκάδας και η Ίλια Γκούμα γίνονται οι πρώτοι Έλληνες που παίρνουν μέρος σε παγκόσμιο κύπελλο χιονοσανίδας (σνόουμπορντ), στο Άμστερνταμ.
2005 - Ισχυρότατος σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το βόρειο Πακιστάν, με 50.000 περίπου νεκρούς.

Γεννήσεις

1884 - Βάλτερ φον Ράιχεναου, Γερμανός στρατιωτικός
1892 - Μαρίνα Τσβετάγεβα, Ρωσίδα ποιήτρια
1895 - Αχμέτ Ζόγου, βασιλιάς της Αλβανίας
1895 - Χουάν Περόν, Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός
1919 - Κιίτσι Μιγιαζάουα, Ιάπωνας πολιτικός
1927 - Κώστας Ταχτσής, Έλληνας συγγραφέας
1930 - Πέπερ Άνταμς, Αμερικανός σαξοφωνίστας
1939 - Ελβίρα Οζόλινα, Ρωσίδα ακοντίστρια
1942 - Νγκουγιέν Μιν Τριετ, Βιετναμέζος πολιτικός
1948 - Κλοντ Ζαντ, Γαλλίδα ηθοποιός
1948 - Μπάλντουιν Σπένσερ, πρωθυπουργός των Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
1949 - Σιγκούρνι Γουίβερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1952 - Τάκης Κορωναίος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1968 - Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Κροάτης ποδοσφαιριστής
1969 - Τζούλια Ανν, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1970 - Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός
1974 - Κόζι Μουροφούσι, Ιάπωνας σφυροβόλος
1979 - Κριστάννα Λόκεν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1980 - Μιζ, Αμερικανός παλαιστής
1983 - Άννα Πολλάτου, Ελληνίδα αθλήτρια

Θάνατοι

1286 - Ιωάννης Α', δούκας της Βρετάνης
1580 - Ιερώνυμος Βολφ, Γερμανός oυμανιστής και φιλόλογος
1754 - Χένρυ Φήλντινγκ, Άγγλος συγγραφέας
1772 - Ζαν-Ζοζέφ ντε Μοντονβίλ, Γάλλος συνθέτης
1834 - Φρανσουά Αντριέν Μπουαλντιέ, Γάλλος συνθέτης
1869 - Φράνκλιν Πιρς, 14ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1918 - Μιχαήλ Αλεξέγιεβ, Ρώσος στρατηγός
1942 - Νγκουγιέν Μιν Τριετ, Βιετναμέζος πολιτικός
1967 - Κλέμεντ Άττλη, Άγγλος πολιτικός
1977 - Γιώργος Παπασιδέρης, Έλληνας τραγουδιστής
1979 - Αναστάσιος Ορλάνδος, Έλληνας αρχιτέκτονας
1979 - Βάσος Φαληρέας, Έλληνας γλύπτης
1982 - Φίλιπ Νόελ-Μπέικερ, Άγγλος πολιτικός και ειρηνιστής
1987 - Κωνσταντίνος Τσάτσος, Έλληνας πολιτικός
1992 - Βίλλυ Μπραντ, Γερμανός πολιτικός
1992 - Χρήστος Χαιρόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος, συνθέτης και συγγραφέας
1996 - Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Έλληνας συγγραφέας
1997 - Μπέρτραντ Γκόλντμπεργκ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
2004 - Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος
2007 - Κωνσταντίνος Ανδρέου, Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης
2008 - Μαρσέλ Σεβαλιέ, Γάλλος δήμιος
Πηγή: Wikipedia

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα