Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

10 τρόποι για να φάτε λιγότερο αλάτι

Eating-less-salt

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει δύο φορές περισσότερο αλάτι από όσο είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη και οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού.

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, όμως, έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και με μια σειρά από άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το πρόβλημα είναι πως το αλάτι που κρύβεται σε απρόσμενα μέρη, δεν είναι εύκολο να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.
Διαβάστε παρακάτω δέκα συμβουλές για να τρώτε λιγότερο αλάτι:
1. Κατά πάσα πιθανότητα δεν αποτελεί έκπληξη και δεν το ακούτε πρώτη φορά, αλλά το fast food είναι… διάσημο για τις υπερβολικές ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιεί. Το αλάτι δεν εξαντλείται στις τηγανητές πατάτες, αλλά περιέχεται σε όλα τα επεξεργασμένα φαγητά του. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μια… δόση γρήγορου φαγητού, σιγουρευτείτε ότι δεν θα πάρετε και παραπάνω αλάτι από όσο χρειάζεστε. Ευτυχώς, ειδικά η βιομηχανία των fast food έχει πια καθιερώσει την αναγραφή των θερμίδων και όλων των συστατικών των φαγητών (λίπη, νάτριο, ζάχαρη κ.λπ.), οπότε μπορείτε να γνωρίζετε τι ποσότητες καταναλώνετε.

2. Χρησιμοποιήστε τα καρυκεύματα με φειδώ, όταν αυτό είναι δυνατόν. Μαγιονέζα, κέτσαπ, σάλτσες για σαλάτες και άλλα αγαπημένα, είναι γεμάτα με… τόνους αλατιού σε κάθε κουταλιά. Προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για να μειώσετε την πρόσληψη.
3. Κατά το μαγείρεμα, προσθέστε στα πιάτα σας άλλα πράγματα αντί για το αλάτι. Βότανα, μπαχαρικά και ξύδι, μπορούν να νοστιμίσουν το φαγητό σας, παρακάμπτοντας το νάτριο.
4. Προσθέστε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, με υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές λύσεις, παρέχοντας παράλληλα μεγάλα οφέλη στην υγεία σας.
5. Διαβάστε τις ετικέτες για να βρείτε «ύπουλους» ενόχους. Τα πρωινά δημητριακά για παράδειγμα, δεν έχουν αλμυρή γεύση, όμως αν κοιτάξετε τη συσκευασία θα δείτε ότι περιέχουν νάτριο σε μια μέση δόση. Σπαταλήστε λίγο χρόνο στο σούπερ μάρκετ για να βρείτε νέες «εκδόσεις» των τροφίμων που προτιμάτε που να περιέχουν λιγότερο νάτριο. Τα περισσότερα υλικά επισημαίνονται στις συσκευασίες.
6. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα φαγητά, ακόμα κι αν είναι λαχταριστές ψαρόσουπες ή υγιεινός τόνος. Ολα είναι πασπαλισμένα με αλάτι που τα βοηθά να διατηρήσουν τη γεύση τους και είναι υπεύθυνα για την πολύ μεγάλη πρόσληψη νατρίου στη διατροφή σας.
7. Προσέξτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς συχνά αυτά τα φαγητά έχουν επιπλέον αλάτι για να διατηρούν νόστιμη τη γεύση των φαγητών χωρίς θερμίδες. Να θυμάστε: Tα τρόφιμα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν σημαίνει πως είναι πάντα υγιεινά.
8. Περιορίστε τα αλμυρά και παστά τρόφιμα που χρησιμοποιούν πολύ αλάτι, όπως ελιές, πίκλες, σαλάμι και μορταδέλα.
9. Αποφύγετε συσκευασίες με επεξεργασμένο ρύζι, δημητριακά και ζυμαρικά, γιατί συνήθως έχουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο χρειάζεστε.
10. Οταν βγείτε για φαγητό σε εστιατόριο, ζητήστε από τους σερβιτόρους να ετοιμάσουν το πιάτο σας με λιγότερο αλάτι απ’ ό,τι συνηθίζει το μαγαζί. Υπάρχουν, άλλωστε, εστιατόρια που γνωρίζουν ότι υπάρχει ζήτηση σε πιο υγιεινές επιλογές και τις έχουν συμπεριλάβει στο μενού τους.

medinova

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα