Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιος αντιπαθεί τις Δευτέρες;



Για τους περισσότερους η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας. Προφανώς γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή στη δουλειά ή το σχολείο. Ζώντας σε μια κοινωνία όπου είναι δύσκολο να αντέξεις τη ρουτίνα μιας αδιάφορης, βαρετής εργασίας ή ενός άστοχου εκπαιδευτικού συστήματος, πώς να μην αισθάνεσαι δυσαρέσκεια; Κάποτε όμως μια νεαρή κοπέλα ξεπέρασε όλα τα όρια και στιγμάτισε την πρώτη μέρα της εβδομάδας με μια αποτρόπαια πράξη, που έγινε τραγούδι – σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη διεθνή επιτυχία. Το γνωστό κομμάτι I Don’t Like Mondays του ιρλανδικού συγκροτήματος Boomtown Rats, που σκαρφάλωσε στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού σε περισσότερες από 50 χώρες (εκτός από τις ΗΠΑ, όπου απαγορεύτηκε), κρύβει μια τραγική όσο και πραγματική ιστορία πίσω του…

Αντί για ραδιόφωνο, πήρε δώρο ένα όπλο

Η 16χρονη Brenda Spencer ήταν μια συνηθισμένη μαθήτρια που ζούσε στο San Diego των ΗΠΑ. Στις γιορτές ζήτησε από τον πατέρα της να της πάρει δώρο ένα ραδιόφωνο, αλλά εκείνος προτίμησε να της αγοράσει ένα ημιαυτόματο όπλο και σφαίρες! Όμως το πρωινό της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου του 1979 εκείνη ξύπνησε με διαφορετικές διαθέσεις:
Στις 8.30 άνοιξε το παράθυρό της (έμενε απέναντι από το δημοτικό σχολείο Grover Cleveland Elementary School) και τελείως αψυχολόγητα άρχισε να πυροβολεί κατά των μικρών μαθητών και των δασκάλων, με αποτέλεσμα μέσα σε 20 λεπτά και μετά από 36 συνολικά πυροβολισμούς να σκοτώσει 2 άτομα (τον διευθυντή και τον επιστάτη του σχολείου) και να τραυματίσει 8 μαθητές 7-10 ετών, καθώς και έναν αστυνομικό. Όταν συνελήφθη μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με την αστυνομία και ρωτήθηκε γιατί το έκανε, η απάντηση που έδωσε ήταν… απλή: «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες και ήταν πολύ διασκεδαστικό». Στη νεαρή Αμερικανίδα επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Όσο για το εν λόγω σχολείο, έκλεισε το 1983 λόγω μειωμένων εγγραφών.

Ναρκωτικά, αλκοόλ και συνωμότες

Η Brenda Spencer, η οποία πάσχει πλέον από κατάθλιψη και επιληψία, έχει κάνει 4 αιτήσεις για αποφυλάκιση (1993, 2001, 2005 και 2009). Υποστήριξε ότι νιώθει εν μέρει υπεύθυνη για ανάλογα μακελειά που σημειώθηκαν αργότερα σε αμερικανικά σχολεία. Όπως είπε, έχει ενοχές για κάθε έναν πυροβολισμό που σημειώθηκε έκτοτε μέσα σε σχολικές αίθουσες, σκεπτόμενη ότι οι διαταραγμένοι νεαροί που σκότωσαν τόσο κόσμο μπορεί να εμπνεύστηκαν από τη δική της πράξη. Εξήγησε μάλιστα ότι η τάση για βία δημιουργήθηκε μέσα της επειδή ο πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά για πολλά χρόνια (κάτι που ο ίδιος διαψεύδει). Όπως ανέφερε, μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει πριν από το συμβάν, σκέφτηκε ότι αν πυροβολούσε κατά του σχολείου οι αστυνομικοί στο τέλος θα την σκότωναν. Ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τη διαβόητη απάντηση που έδωσε σχετικά με τις Δευτέρες, αφού την ημέρα του φονικού είχε πιει αλκοόλ μαζί με παραισθησιογόνο ουσία. Υπό την επήρειά τους, είπε, είδε καταδρομείς να έρχονται προς το σπίτι της και τότε ταμπουρώθηκε και άρχισε να πυροβολεί με το όπλο που της είχε δωρίσει ο πατέρας της. Τόνισε επίσης ότι το κράτος και ο δικηγόρος της συνωμότησαν για να την κλείσουν στη φυλακή κρύβοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων που απεδείκνυαν ότι είχε πάρει ναρκωτικά. Ακόμα αμφισβήτησε το κατά πόσον είχε πετύχει διάνα όλα τα θύματα μόνη της και είπε ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί για την ενοχή της, αφού για 2 χρόνια μετά τη σύλληψή της της έδιναν ψυχοτρόπα φάρμακα. Οι δικαστές δεν την πίστεψαν και έτσι η επόμενη ευκαιρία της για να λάβει χάρη θα είναι το 2019.

Πώς εμπνεύστηκε το τραγούδι ο Bob Geldof

Ο Bob Geldof από τους Boomtown Rats δήλωσε πως εμπνεύστηκε το τραγούδι κατά τη διάρκεια περιοδείας του συγκροτήματος στις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε, πληροφορήθηκε το γεγονός από ένα τέλεξ που έφτασε σε ραδιοφωνικό σταθμό στον οποίο έδινε συνέντευξη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το τσιπ σιλικόνης μέσα στο κεφάλι της κοπέλας οδηγήθηκε σε υπερφόρτωση» ξεκινώντας το τραγούδι με αυτόν ακριβώς τον στίχο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα