Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ο συνεταίρος του Διαβόλου

illuminati

Ξέχνα για λίγο τη μιζέρια και την απογοήτευση των ημερών, και προσπάθησε να φανταστείς ότι στέκεσαι στην κορυφή της πυραμίδας.
Προσπάθησε να φανταστείς ότι είσαι ο ταξικός εχθρός προσωποποιημένος. Δεν μιλάω για μάνατζερ που κερδίζουν με το ζόρι εκατό χιλιάρικα το χρόνο, ούτε καν για κάποιους γιατρούς και δικηγόρους που καθαρίζουν τα δεκαπλάσια και αφορολόγητα. Αυτοί είναι μικρά ψάρια. Το πολύ-πολύ να καταλήξουν να γίνουν τίποτα βουλευτές από ψώνιο, ελπίζοντας να βγάλουν κάνα εκατομμύριο παραπάνω από μίζες. Ασήμαντοι.
Όχι, εσύ είσαι μεγαλοεργολάβος, εφοπλιστής, τραπεζίτης, ιδιοκτήτης της δικής σου πετρελαϊκής εταιρείας, εφημερίδας και ποδοσφαιρικής ομάδας. Και δεν χρειάζεται καν να είσαι Έλληνας, αφού το χρήμα δεν γνωρίζει σύνορα. Μπορεί να είσαι κάλλιστα Γερμανός, Ελβετός, Γάλλος, Αμερικάνος, Ρώσος, Άραβας ή ακόμα και Κινέζος. Με το δικό σου hedge fund, τη δική σου off shore, επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με σοβαρά ποσοστά μετοχών στις πιο κερδοφόρες πολυεθνικές του κόσμου, ιδιωτικά τζετ, νησιά και πίνακες ζωγραφικής που ανάθεμα κι αν σε νοιάζει τι σκατά αναπαριστούν, αλλά είναι εγγυημένο ότι δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους. Η προσωπική σου περιουσία εκτιμάται σε δισεκατομμύρια, και κάθε χρόνο το όνομα σου φιγουράρει σε λίστες του περιοδικού Forbes. Ο κόσμος σού ανήκει. Στην κυριολεξία όμως.
Είσαι κυνικός, αλλιώς δεν θα είχες φτάσει εδώ που έφτασες. Η ιδεολογία σου δεν είναι καμία άλλη πέρα από την προάσπιση των συμφερόντων σου με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο. Τις πολιτικές θεωρίες και τις εκλογές τις βαριέσαι θανάσιμα. Απλά δεν έχεις καμία όρεξη να φορολογείσαι με ληστρικά ποσοστά για να πηγαίνει σχολείο το παιδί της κάθε καθαρίστριας, ούτε για να δικαιούται περίθαλψη ο κάθε σερβιτόρος. Ας βγάλουν κι αυτοί λεφτά αν μπορούν, κι ας κάνουν τα κουμάντα τους. Be the best, fuck the rest, που λέγατε και με τους συμφοιτητές σου τότε στο Yale…

Τι θέλεις; Να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που έκανες πάντα και να συσσωρεύεις αμύθητα πλούτη, παίζοντας παιχνίδια εξουσίας, επεκτείνοντας την αυτοκρατορία σου και καταστρέφοντας τους ανταγωνιστές σου. Κι ας τους καλείς ενίοτε στα πάρτι σου – δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Είναι φυσική επιλογή. Τροφική αλυσίδα.
Τι φοβάσαι; Μήπως σκάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική φούσκα και πιαστείς στον ύπνο, γκρεμιστεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που με τόσο κόπο έχτισε η κάστα σου, χαθούν τα δισεκατομμύρια και βρεθείς και υπόλογος από πάνω σε τίποτα λαϊκά δικαστήρια. Γιατί δωροδόκησες, εκβίασες και τροποποίησες νομοθεσίες για να κάνεις τη δουλειά σου. Που θα έπρεπε να σου φιλάνε τα χέρια οι κερατάδες, γιατί εσύ τους έδωσες ένα κομμάτι ψωμί να φάνε, και η γυναίκα σου έφτιαξε κοτζάμ φιλανθρωπική οργάνωση για τα φτωχά παιδάκια. Να πεινάσεις δεν πρόκειται φυσικά, ούτε εσύ ούτε καν τα εγγόνια σου. Αλλά θα είναι ξεφτίλα όλα αυτά που δημιούργησες (ή κληρονόμησες) να σκορπίσουν στα χέρια υπαλλήλων, εργατών και λοιπόν χαραμοφάηδων. Ακούς εκεί «αναδιανομή του πλούτου»…
Τα καλά νέα είναι ότι δεν κινδυνεύεις. Κάτι πήγε να γίνει κάποια στιγμή με κάτι αγανακτισμένους και κινήματα που κατέληξαν να βγάλουν αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, και αν πετύχαιναν την παραμικρή νίκη το ντόμινο δεν θα σταματούσε με τίποτα. Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, και μετά ποιος ξέρει πού αλλού. Κανονική επιδημία. Ήταν επιτακτική ανάγκη λοιπόν να τους συντρίψεις, να τους στραγγαλίσεις πριν μπορέσουν να πάρουν ανάσα και κάνουν τα δικά τους. Να σκοτώσεις την ελπίδα τους, έχοντας την πρώτα βιάσει μπροστά στα μάτια όλων για παραδειγματισμό. Κι ας έχανες βραχυπρόθεσμα κάποια χρήματα από τις καραμπόλες που προκύπτουν με μνημόνια που όποιος καταλαβαίνει έστω και λίγα οικονομικά ξέρει ότι δεν είναι βιώσιμα. Στα αρχίδια σου. Πολύ σύντομα θα τα πάρεις πίσω με τόκο, έχοντας στο μεταξύ προλάβει να ξεφορτωθείς τοξικά χαρτιά και να τα ανταλλάξεις με πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα κάνουν την κυριαρχία σου ακόμα πιο απόλυτη.
legend
Έχεις πολλούς και ισχυρούς συμμάχους δίπλα σου. Καγκελάριους και πρωθυπουργούς, διοικητές κεντρικών τραπεζών και διακρατικών ταμείων, καναλάρχες και στρατιές ολόκληρες από παρατρεχάμενους και μπράβους. Εσύ τους έδωσες εξουσία, κι αν υπάρξει η παραμικρή υποψία ότι θα σε αφήσουν να πέσεις από τον θρόνο σου θα τους πάρεις μαζί σου στον πάτο κι ακόμα πιο βαθιά. Συμφωνήσατε λοιπόν (χωρίς να χρειαστεί καν να συνεννοηθείτε) ότι δεν πρέπει να αφήσετε κανένα απολύτως περιθώριο για ελιγμούς σε ανθρώπους που αντί να παίζουν τον ρόλο που τους αναλογεί πίσω από κλειστές πόρτες την είδαν γαμημένοι Ρομπέν των Δασών και προσπάθησαν να αμφισβητήσουν δημόσια την εξουσία σας.
Το σχέδιο σας ήταν απλό. Εκμεταλλευτήκατε την απειρία τους και τους αφήσατε να γαβγίζουν και να πιστεύουν ότι έχουν πιθανότητες να τα καταφέρουν, ενώ στο μεταξύ τους στραγγίζατε από ρευστότητα και τους απομονώνατε από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Κι αφού τους κάνατε πόλεμο νεύρων με ατέλειωτα παζάρια και πλαστά δημοσιεύματα,  τους εξαναγκάσατε να ταπεινωθούν και να κάνουν ό,τι έκαναν και οι προκάτοχοι τους. Ξέροντας ότι όσοι τους στήριξαν θα γίνουν έξαλλοι, θα διασπαστούν σε χίλια κομμάτια και θα τους εγκαταλείψουν. Γιατί προδώθηκαν τα αριστερά ιδεώδη τους λέει. Μα τι μαλακίες πιστεύει ο κόσμος ώρες-ώρες…
Καμία απειλή δεν νιώθεις από τους εναπομείναντες γραφικούς που συνεχίζουν να ονειρεύονται οικονομικά μοντέλα που έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης εδώ και δεκαετίες. Άστους να γίνουν και πάλι η ακίνδυνη μειοψηφία που πάντα ήτανε, να βγαίνουν στους δρόμους και να φωνάζουν, να τρώνε το ξύλο τους και να λουφάζουν. Μυρμήγκια. Κι αν αρχίσουν πάλι να αυξάνονται και να σου προκαλούν φαγούρα, έχεις πάντα στο τσεπάκι σου τους φασίστες για να κάνουν την απαραίτητη απεντόμωση. Που θα αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από το εμπόριο όπλων και την αναγκαία ανοικοδόμηση που θα προκύψει μετά την όποια καταστροφή. Χρειάζεται πού και πού κάτι τέτοιο, για να καθαρίζει το τοπίο και να ξεμπλοκάρουν πάλι οι αγορές. Δεν είπε κανείς ότι είναι τέλειο το σύστημα, αλλά δουλεύει. Για σένα τουλάχιστον.
Υπάρχουν και κακά νέα όμως. Όσο και να μη θέλεις να το παραδεχτείς, η απληστία και η απερισκεψία κάποιων ανθρώπων του κύκλου σου (και όχι η δική σου φυσικά) οδηγεί την κατάσταση εκτός ελέγχου. Κλιματική αλλαγή που προκαλεί απρόβλεπτες ζημιές σε ένα σωρό επενδύσεις, εκατομμύρια πρόσφυγες που αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση στις χώρες που σου άρεσε να διατηρείς σπίτια και εξοχικά, οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια που όσο πάει και αγριεύει. Τις προάλλες ένας φίλος σου έχασε ενάμιση δισεκατομμύριο μέσα σε δύο μέρες, κι έμεινε μόνο με πέντε. Αν συμβεί σε σένα κάτι τέτοιο μπορεί να μην καταφέρεις ποτέ να ορθοποδήσεις, και να πεθάνεις φτωχός και ατιμασμένος. Με μερικές δεκάδες εκατομμύρια όλα κι όλα, που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Αν και δεν παίζει κάτι τέτοιο, τα περισσότερα χρήματα σου τα έχεις εξασφαλισμένα σε μέρη που κανείς δεν μπορεί να τα πειράξει. Πρέπει να γίνουν τερατώδεις ανατροπές σε παγκόσμια κλίμακα για να ανησυχήσεις πραγματικά.
Στο μεταξύ, από παντού κάθε μέρα ξεπηδάνε φωνές που αμφισβητούν τις ιερές αξίες με τις οποίες οικοδομήθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Λένε ότι θέλουν κάτι διαφορετικό, κι ας μη μπορούν ακόμα να εκφράσουν ούτε τι θα είναι ούτε πώς ακριβώς θα λειτουργεί. Και δεν είναι μόνο κουμμούνια με ντουντούκες και κουκουλοφόροι με μολότοφ. Μακάρι να ήτανε, γιατί αυτοί είναι εντελώς προβλέψιμοι κι εύκολοι να τους ελέγξεις. Όχι, ο κόσμος έχει γεμίσει με επιστήμονες με καινοτόμες ιδέες, που προσφέρουν υπηρεσίες και αγαθά χωρίς να βγάζει κανείς κέρδος, καλλιτέχνες με παγκόσμια επιρροή που δε λένε να το βουλώσουν, επιχειρηματίες που οραματίζονται κάθε λογής παλαβομάρες για κοινωνική δικαιοσύνη και αειφόρο ανάπτυξη, δίκτυα και παραδίκτυα που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φιμώσεις ή να απαξιώσεις. Crowd sourcing ο ένας, grass roots ο άλλος, γαμώ το ίντερνετ και την άμεση δημοκρατία τους μέσα. Να δεις που μια μέρα θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα με όλους αυτούς.
Προς το παρόν όμως, όλα πάνε βάσει σχεδίου. Η τάξη αποκαταστάθηκε, και τα δικά σου παιδιά θα ξαναπιάσουν τα πόστα για να συνεχίσουν όλοι να σε ταΐζουν, να σε φοβούνται και να σε προσκυνούν. Κι αν τους ξαναμπούν ιδέες να φέρουν τα πάνω κάτω, θα τους πάρει ο διάολος. Στον οποίο δεν χρειάστηκε να πουλήσεις ποτέ την ψυχή σου, γιατί έχετε μπει από την αρχή fifty-fifty μαζί σ’ αυτή την ιστορία.
Και δεν έχεις και ψυχή άλλωστε…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα