Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Δύο γλώσσες για το χρέος

Menelaos Myrillas / SOOC

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πήρε μία απόφαση, με βάση την οποία, η κάθε χώρα μπορεί να διαμορφώνει κυρίαρχα τα οικονομικά της και να αναδιαρθρώνει μετά από διαπραγματεύσεις το χρέος της. Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία, όπως είχε αποφασίσει το υπουργείο Εξωτερικών, τον Νοέμβριο του 2014 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, ο τότε υπουργός Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να αλλάξει η ελληνική θέση και να υποστηρίξει η χώρα μας, μόνη από τις χώρες της Ε.Ε, τη θέση των χωρών της Λατινικής Αμερικής υπέρ της πρότασης του ψηφίσματος. Για αυτό τον λόγο η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών -ο κ. Κοτζιάς- ζήτησε τη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Δεν την έλαβε ποτέ. Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ Κοτζιά και Δραγασάκη την ώρα που η χώρα μας δεσμευόταν προφορικά και γραπτά ότι θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα πληρώσει τα χρέη της σε όλους τους οργανισμούς.
Ο Κοτζιάς προφανώς θεωρούσε ότι η γραμμή του θα χρησίμευε ως bargaining chip στην ελληνική διαπραγμάτευση.
Στις 12 Ιουλίου η Ελλάδα αποδέχθηκε με το τρίτο μνημόνιο έναν συγκεκριμένο τρόπο διαπραγμάτευσης για το χρέος, που ορίζεται από την δήλωση του εκτάκτου συμβουλίου κορυφής και του Eurogroup που προηγήθηκε. Διαβάζουμε: «Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης αποφάσισε -και σωστά- ότι, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, μία απόκλιση της ελληνικής θέσης από τη θέση των άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης θα έβλαπτε τα συμφέροντα της χώρας Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούσε την προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανταγωνισμού με τη ΛΑΕ και την κα Κωνσταντοπούλου. Έτσι η «Αυγή» αποφάσισε να επιτεθεί όχι μόνο στον κ. Μολυβιάτη αλλά και τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη που υπεδείχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και είχε δουλέψει σταθερά και άοκνα για να υπάρξει συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν αποφασίζει τι στάση θα κρατήσει η χώρα μας στον ΟΗΕ καθιστώντας παράλληλα σαφές πως νομίζει ότι εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα. «Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση. Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015.».
Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να συνυπάρχουν δύο «καρδιές» σε σχέση με το χρέος. Εκείνη που μετακόμισε στη ΛΑΕ και εκείνη που έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η υιοθέτηση της μιας θέσης αποκλείει την άλλη.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα