Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΝ - ΓΙΑΝΓΚ: Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.


Στην κινεζική φιλοσοφία, γιν & γιανγκ είναι οι έννοιες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις που στην πραγματικότητα είναι συμπληρωματικές,  διασυνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες στο φυσικό κόσμο, διαπλέκονται το ένα στο άλλο και αποτελούν ένα αδιαίρετο σύνολο. ΤοYin είναι η σκοτεινή πλευρά, η θηλυκή ενέργεια, η αρνητικότητα, το φεγγάρι, η δύση, ο βορράς, το δεξί. ΤοYang η φωτεινή πλευρά,  η αρσενική ενέργεια, η θετικότητα, ο ήλιος, η Ανατολή, ο Νότος, το αριστερό.
   Πολλές δυϊκότητες (όπως το φως και το σκοτάδι, η φωτιά και το νερό, άνδρας και γυναίκα) θεωρούνται ως φυσικές εκδηλώσεις της δυαδικότητας του γιν και του γιανγκ. Αυτή η δυαδικότητα βρίσκεται στην προέλευση πολλών κλάδων της κλασικής κινεζικής επιστήμης και της φιλοσοφίας, καθώς αποτελεί πρωταρχική κατευθυντήρια γραμμή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και μια κεντρική αρχή των διαφορετικών μορφών των κινεζικών πολεμικών τεχνών και άσκησης, όπως Baguazhang, taijiquan (Τάι Τσι), και τσιγκόνγκ (Τσι Κουνγκ).

   Τα πάντα έχουν τόσο γιν όσο και γιανγκ πτυχές. Οποιαδήποτε από τις δύο μεγάλες πλευρές μπορεί να εκδηλωθεί πιο έντονα σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ανάλογα με το κριτήριο της παρατήρησης.
Τα επίπεδα του Γιν - Γιανγκ είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. Φυσιολογικά αυτά είναι σε μία αρμονική αλλαγή, αλλά όταν το Yin ή Yang είναι εκτός ισορροπίας επηρεάζονται μεταξύ τους  και μπορεί ένα από αυτά τελικά να αδυνατίσει το άλλο. Έτσι θα έχουμε τέσσερις καταστάσεις ανισορροπίας.

*Υπεροχή (περίσσεια) του Γιν
*Υπεροχή (περίσσεια) του Γιανγκ
*Αδυναμία (ανεπάρκεια) του Γιν
*Αδυναμία (ανεπάρκεια) του Γιανγκ

 Γιν και το Γιανγκ και οι Έξι Παθογόνοι Παράγοντες
Γιν                        Γιανγκ
-                           Αέρας
Κρύο                   Θερμότητα
Υγρασία              Ξηρότητα
-                          Θερμότητα Καλοκαιριού

Το Γιν και Γιανγκ σε σχέση με το σώμα 
Yin                                                                                        Yang
Μπροστινό μέρος (στήθος-κοιλιά)                                        Πλάτη
Κορμός                                                                                  Κεφάλι
Εσωτερικά όργανα                                                                Εξωτερικά όργανα (δέρμα, μύες)
Κάτω από τη μέση                                                                Πάνω από τη μέση
Προσθιο-μεσαίο                                                                   Οπισθο-πλευρικό
Κοιλιακή επιφάνεια του κορμού και των άκρων                 Πίσω και ραχιαία επιφάνεια των
                                                                                                       άκρων
                                             
Λειτουργία                                                                            Δομή
Αίμα                                                                                      Σωματικά υγρά
Διατήρηση  -Αποθήκευση                                                    Μετασχηματισμός-Αλλαγή

Yin όργανα:                                                                                Yang όργανα:
Καρδιά, πνεύμονες                                                                Λεπτό έντερο, παχύ έντερο
Ήπαρ, σπλήνας, νεφρός                                                        Χοληδόχος κύστη, στομάχι,
                                                                                                    ουροδόχος   κύστης                                              
Περικάρδιο                                                                            SanJiao Μεσημβρινός
Συμπαγή όργανα                                                                    Κοίλα όργανα

    Το πρόσθιο μέρος του κορμού είναι πιο μαλακό και περισσότερο ευάλωτο (Γιν) από το οπίσθιο(Γιανγκ).Όλα τα κανάλια Yang (εκτός από το κανάλι στομάχου) ρέουν στην ραχιαία ή πλαγιοπίσθια επιφάνεια του κορμού και των άκρων. Μεταφέρουν την Yang ενέργεια και προστατεύουν τον οργανισμό από παθογόνους παράγοντες. Τα Yin κανάλια ρέουν στην πρόσθια ή πρόσθια-έσω επιφάνεια του κορμού και των άκρων.
   Γιανγκ κανάλια είτε ξεκινάνε είτε τελειώνουν στο κεφάλι. Τα σημεία βελονισμού στο κεφάλι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουμε την ενέργεια Yang. Όταν η Yang ενέργεια δεν ψύχεται από την Yin, μπορεί να ανέλθει στο κεφάλι, προκαλώντας συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια και πρόσωπο. Το κεφάλι εύκολα επηρεάζεται από Yang παθογόνα όπως την θερμότητα και τον  άνεμο. Το στήθος και η κοιλιά (Γιν) περιοχές επηρεάζονται πιο εύκολα από τα Yin παθογόνα, όπως το κρύο και την υγρασία.
   Το εξωτερικό του σώματος, όπως το δέρμα και οι μύες είναι περισσότερο Yang. Το εξωτερικό προστατεύει το σώμα από την επίθεση εξωτερικών παθογόνων επιρροών όπως το κρύο, ο αέρας, κ.λπ. Κλασική κατάσταση: Το Yang είναι το εξωτερικό και προστατεύει Γιν.
   Ο κάτω κορμός είναι πιο κοντά στη γη και είναι (Yin), και επηρεάζεται από παθογόνα Γιν όπως κρύο και υγρό. Ο άνω κορμός είναι πιο κοντά στον ουρανό και είναι  (Yang), και επηρεάζεται από παθογόνα Γιανγκ όπως είναι ο άνεμος.

Κλινικά σημεία και συμπτώματα μπορεί να ερμηνευτούν μέσω της θεωρίας Yin-Yang. Όταν Γιν Γιανγκ είναι σε δυναμική ισορροπία και σχετικά αρμονικά, δεν υπάρχουν συμπτώματα για να παρατηρήσουμε. Όταν το Γιν και το Γιανγκ είναι εκτός ισορροπίας, τότε διαχωρίζονται.
Όταν Γιν δεν κρυώνει και θρέφει το Γιανγκ, τότε Γιανγκ αυξάνεται και παρουσιάζονται(πονοκέφαλοι, κόκκινο πρόσωπο, πόνος στα μάτια, πονόλαιμος, ρινορραγίες, ευερεθιστότητα, μανιακή συμπεριφορά). Όταν Yang δεν ζεσταίνεται  και ενεργοποιεί το Γιν, τότε έχουμε (κρύα άκρα, υπο-δραστηριότητα,  κακή κυκλοφορία του αίματος, χλωμό πρόσωπο, χαμηλή ενέργεια).

 Γιν παθολογία
υποτονία
Χρόνια ασθένεια - σταδιακή εμφάνιση
Σιγά-σιγά αλλάζουν τα συμπτώματα
Ησυχία, λήθαργος, υπνηλία
Θέλουν να καλύπτονται
Ξαπλώνουν με διπλωμένο κορμό
Κρύα άκρα και το σώμα
χλωμό πρόσωπο
Αδύναμη φωνή, καμία επιθυμία να μιλήσει
Μικρή αδύναμη αναπνοή
Δεν διψά -θέλει ζεστά ροφήματα
Άφθονα ούρα
Χαλαρά κόπρανα (υγρά που δεν έχουν μετασχηματισθεί)

Διαυγές, άφθονες εκκρίσεις
Η υπερβολική υγρασία
Εκφυλιστική νόσος
Ρηχός παλμός

Γιανγκ παθολογία
Υπερκινητικότητα
Οξεία ασθένεια - ταχεία έναρξη
Ταχείες παθολογικές αλλαγές
Ανησυχία, αϋπνία
Ρίχνει μακριά τα κλινοσκεπάσματα
Κοιμάται με απλωμένο τον κορμό
Ζεστά άκρα και το σώμα
Κόκκινο πρόσωπο
Δυνατή φωνή, ομιλητικός
Βαριά αναπνοή
Δίψα για κρύα ροφήματα
Λιγοστά, σκούρα ούρα
Δυσκοιλιότητα
Η υπερβολική ξηρότητα (λαιμό, δέρμα, μάτια, κλπ)
Φλεγμονώδεις νόσους
Κόκκινη γλώσσα, κίτρινο κάλυψη
Έντονος και ζωηρός παλμός


    Ο καθένας έχει και μια αρσενική και μια θηλυκή πλευρά.
Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν μια ισχυρή αρσενική πλευρά, ενώ άλλοι έχουν μια ισχυρή θηλυκή πλευρά; Αυτό εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από το αν είστε άνδρας ή γυναίκα, επειδή οι ορμόνες παίζουν ένα ρόλο, αλλά εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το ποιος είσαι ως Ον. Δηλαδή, τόσο η αρσενική όσο και η θηλυκή πλευρά θα εξαρτηθεί από το τι ο Εσωτερικός Εαυτό σας έχει μάθει να γίνει.

   Εάν έχετε μια ισχυρή αρσενική πλευρά, είστε υπεύθυνος για τη δική σας ζωή. Έχετε την τάση να κοιτάζετε τους ανθρώπους στα μάτια. Μπορείτε να σταθείτε μεγαλόπρεπα, και συνήθως  τραβάτε την προσοχή όταν διασχίζετε ένα χώρο. Αυτό συμβαίνει λόγω της δύναμης που υπάρχει μέσα σας. Εάν έχετε ένα αδύναμο αρσενική πλευρά, έχετε επίσης πολλές αμφιβολίες. Μπορείτε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας, τις ικανότητές σας, την ικανότητά σας να κάνετε πράγματα. Πράγματα που σας εκφοβίζουν για να μην προχωρήσετε μπροστά. Φοβάστε να θέσετε τον εαυτό σας εκεί έξω, επειδή ξέρετε ότι πρόκειται να αποτύχετε, έτσι ώστε να μην χρειάζεται καν να προσπαθήσει να ολοκληρώσετε τις επιθυμίες σας. Εάν έχετε μια αδύνατη αρσενική πλευρά, συχνά αισθάνεστε την ανάγκη να δείξετε τα χαρακτηριστικά και τα επιτεύγματά σας, ενώ αν έχετε μια ισχυρή αρσενική πλευρά έχετε αυτοπεποίθηση, και δεν θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να αναδειχθείτε και να αποδείξετε κάτι. 

   Όπως και η αρσενική πλευρά, η θηλυκή πλευρά είναι επίσης βασίζεται σε μια αξία, η οποία δεν αφορά την αξία του εαυτού σας αλλά την  αξία τοποθετήσετε στους άλλους. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος «άλλη εκτίμηση». Η τιμή αυτή επηρεάζει ολόκληρη την ύπαρξή σας. Εάν έχετε μια ισχυρή θηλυκή πλευρά και τοποθετήστε μια μεγάλη αξία για τους άλλους, που συχνά δίνει και ανιδιοτελώς. Συνήθως ξέρετε τι είναι καλό για τους ανθρώπους, και έχετε την τάση να λειτουργείτε με τρόπους που βοηθά τους άλλους να πάρουν αυτό που θέλουν από τη ζωή. Εάν έχετε μια ισχυρή θηλυκή πλευρά, οι άνθρωποι νιώθουν άνετα να είναι γύρω σας, επειδή δεν υπάρχει εγωισμός και η δοτικότητα είναι απλόχερα δοσμένη. 

   Εάν έχετε μία αδύναμη θηλυκή πλευρά, μπορείτε να τοποθετήσετε μια χαμηλή αξία για τους άλλους, και δεν είστε δοτικό πρόσωπο. Αντ 'αυτού, είστε εγωιστές , άπληστοι, και έχετε την τάση να κρατήσετε τον εαυτό σας μακριά από τους άλλους. Μπορείτε απομονώνονται γιατί δεν θέλετε να μοιραστείτε τον εαυτό σας. Επίσης, δεν θα αναλάβετε την ευθύνη για τον εαυτό σας, αλλά θα κατηγορείτε τους άλλους για τα προβλήματά σας. Αν και η θηλυκή πλευρά δεν είναι γενικά όπως η αρσενική πλευρά, η αρνητική ή εγωιστική πλευρά της χαμηλής θηλυκή πλευράς είναι κάτι που σχεδόν ο καθένας αναγνωρίζει, ιδιαίτερα σε άλλους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι η πιο εύκολα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό όλων, λόγω του στοιχείου της δυσφορίας που εμπλέκονται στο να είναι γύρω από ένα εγωιστικό άτομο. Εάν κάποιος έχει μία αδύναμη θηλυκή πλευρά, θα μπορούσε επίσης να πούμε ότι έχει μια ισχυρή σκοτεινή πλευρά. Σε κάποιον με μια ισχυρή σκοτεινή πλευρά, υπάρχει συνήθως μια ανισορροπία στην οποία η θηλυκή πλευρά είναι πολύ αδύναμη, ενώ η αρσενική πλευρά είναι πολύ ισχυρότερη. Στην ακραία περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει μια σχεδόν ανύπαρκτη θηλυκή πλευρά, θα ενεργεί συχνά με τρόπους που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι κάνει κακό στη φύση, γιατί ενεργεί μόνο για λογαριασμό του, και το κάνει σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται πόσο οι ενέργειές του να βλάψουν τους άλλους στη διαδικασία του αυτή. 


   Επιγραμματικά θα λέγαμε ότι η αρσενική πλευρά καθορίζει σε γενικές γραμμές το πώς αισθάνεστε για τα δικά σας δικαιώματα, ενώ η θηλυκή πλευρά καθορίζει το πώς αισθάνεστε για τα δικαιώματα των άλλων.

   Η αρσενική πλευρά είναι η πλευρά που ο καθένας ξέρει και καταλαβαίνει.  Μέσα στο χρόνο, οι άνθρωποι έπρεπε να αναπτύξουν την αρσενική πλευρά, προκειμένου να είναι σε θέση να επιβιώσουν και να ευημερήσουν σε φυσικό επίπεδο.
   Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης της αρσενικής πλευράς. Έτσι ανέπτυξαν την αρσενική πλευρά αγνοώντας τη θηλυκή πλευρά του εαυτού τους. Σε πρόσφατες γενιές, καθώς οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται στις επιχειρήσεις και διεκδίκησαν υψηλές θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να αναπτύξουν την αρσενική πλευρά και έτσι να γίνει η πλευρά αυτή ισχυρότερη. Σε γενικές γραμμές, αυτό τους βοήθησε να αναπτυχθούν και να επιτύχουν μια καλύτερη αρσενική - θηλυκή ισορροπία, παρόλο που μερικές φορές αυτό έχει συμβεί σε βάρος της θηλυκής πλευράς τους. Η απελευθέρωση έχει διδάξει τις γυναίκες να είναι ισχυρές και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει την παλιά παραδοσιακή άποψη στην οποία ο άνδρας ήταν το αφεντικό και η γυναίκα ήταν το υποδεέστερο είδος.
   Το πρόβλημα είναι ότι οι άνδρες δεν έχουν υποστεί ανάλογη μεταβολή στην ανάπτυξη της θηλυκής τους πλευράς και αυτό αφήνει περισσότερους άνδρες με μεγαλύτερη ανισορροπία από ότι οι γυναίκες. Οι γυναίκες έρχονται σε ισορροπία, αλλά οι άνδρες εξακολουθούν να μένουν με μια ισχυρότερη αρσενική πλευρά και μια ασθενέστερη θηλυκή.
    Λόγω της μεγαλύτερης αρσενικής - θηλυκής ισορροπία τους, μια χώρα η οποία κυβερνάται από γυναίκες θα δημιουργήσει νόμους που θα αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους πιο δίκαια. Δεν θα πάμε σε πόλεμο εύκολα, και θα δημιουργήσουν μια πιο ανθρώπινη κοινωνία από ότι μια χώρα κυρίως που διοικείται από τους άνδρες. 


    Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε λοιπόν ότι η θηλυκή πλευρά έχει αξία και στα δύο φύλα, και η αξία αυτή έγκειται στο να γνωρίζει να κάνει ότι είναι καλό για τους ανθρώπους. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι είναι καλό για τους ανθρώπους να μην είναι εγωκεντρικοί, να  δίνουν, να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον που ζούνε, να βοηθούν και να συμπαρίστανται ο ένας τον άλλον, γιατί αυτό θα δημιουργήσει λιγότερη αναταραχή στις κοινωνίες μας και γενικότερα στον πλανήτη. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή της εξέλιξη μας, οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εδώ για να μάθουμε να αναπτύξουμε την θηλυκή πλευρά μας, γιατί αυτό είναι που θα μας δώσει την ισορροπία.

Άννα Κυριακίδου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άννα Κυριακίδου γεννήθηκε στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και είναι Φυσικοθεραπεύτρια και Νοσηλεύτρια απόφοιτη των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Ασχολήθηκε με ενεργειακές θεραπείες έχοντας το Μάστερ στο ΡΕΙΚΙ, παρακολούθησε σεμινάρια Ταϊλανδέζικου μασάζ, την μέθοδο McKenzie και τα διεθνή βιωματικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης Insight. Εργάστηκε από το 1989 για 25 χρόνια με ηλικιωμένα άτομα καθώς επίσης και με άτομα όλων των ηλικιών. Δούλεψε για πολλά χρόνια σε ομάδες ψυχολογικής στήριξης αποκομίζοντας θεραπευτικές εμπειρίες στο χώρο της ψυχοθεραπείας.
Η πλούσια εμπειρία της που αποκόμισε από την επαφή με τους συνανθρώπους της σε σχέση με τα προβλήματα υγείας που είχαν, την οδήγησαν στην αναζήτηση καινούριων θεραπευτικών αναζητήσεων. Είχε ήδη βεβαιωθεί ότι οι ασθένειες των ανθρώπων που φρόντιζε σε καθημερινή βάση ήταν αποτελέσματα των πεποιθήσεων που κουβαλούσε ο καθένας από την στιγμή της σύλληψής του και όχι μόνο. Το ένστικτό της την οδήγησε στην θεραπευτική μέθοδο της Vianna Stibal (Theta HealingTherapy) που αποτελεί μια μέθοδο αυτογνωσίας, θεραπείας σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο καθώς και πνευματικής ανάπτυξης.
Η θεραπευτική ικανότητα βρίσκεται μέσα σε κάθε άτομο δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να θεραπευτεί. Η Άννα πιστεύει ότι όλοι είμαστε θεραπευτές της ζωής μας. Εμείς είμαστε που θα δημιουργήσουμε το καλύτερο μέλλον σε όλους τις τομείς της ζωής μας με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε. Εφαρμόζοντας την μέθοδο στην ίδια και στους δικούς της, είδε τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεθόδου και με αγάπη και πίστη θέλησε να το επεκτείνει και σε ανθρώπους γύρω της με το όραμα για υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους σε έναν καλύτερο και πιο υγιή πλανήτη. Η Μέθοδος Θήτα ανοίγει πόρτες σε μια ισορροπημένη και άφθονη ζωή.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα