Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ουρές για ένα κομμάτι… διάδρομο

Ουρές για ένα κομμάτι… διάδρομο

Κοινωνικό πείραμα σε 4 απλά βήματα: 

1) Στήσε έναν λαό έξω από ΑΤΜ να περιμένει σε ουρές για να βγάλει 60 ευρώ. 
2) Κατόπιν, στήσε τον ίδιο λαό έξω από γυμναστήριο να περιμένει σε ουρές για να πληρώσει συνδρομή 48 ευρώ.
3) Σύγκρινε τις αντιδράσεις του και στις δύο περιπτώσεις.
4) Εφάρμοσε μνημόνια μέχρι να μη μείνει τίποτα όρθιο.



Του Θ. Ασημακόπουλου
Η σύζυγος ήταν σαφής όταν τελείωσαν οι διακοπές: «Από Σεπτέμβρη ξαναπάω γυμναστήριο». Και να σου λοιπόν που εμφανίστηκε πριν από μερικές μέρες αυτή η προσφορά, με τα 48 ευρώ. Είμαστε και νυχτερινοί τύποι εμείς και διόλου μας ενόχλησε, που θα έπρεπε να πάμε για την εγγραφή από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ως τις 7 το πρωί.
Μετά κάθεσαι και σκέφτεσαι: 48 ευρώ για συνδρομή ενός χρόνου; Θα γραφτώ κι εγώ κι ας μην πάω ποτέ. Κάτσε να το πω και στην υπόλοιπη παρέα. Ο ένας παρέσυρε τον άλλον και κάπως έτσι ένα μάτσο άσχετοι τύποι με τη γυμναστική αποφάσισαν να πάνε για εγγραφή! Φυσικά, το ίδιο σκέφτηκαν χιλιάδες άλλοι άσχετοι σε όλη την Αθήνα. Και στα 25 γυμναστήρια της αλυσίδας, σχηματίστηκαν ουρές.
Από το Σάββατο το βράδυ που το συζητούσαμε, περιμέναμε μια «άλφα» ταλαιπωρία, όχι όμως αυτό το πράγμα.
Στις 11.55, ήμουν στο μετρό, γυρνώντας από το γραφείο, και παίρνει τηλέφωνο φίλος από το γυμναστήριο του Ψυχικού: «Έλα, καλή τύχη εύχομαι, εδώ έχει 600-700 άτομα ουρά. Έχετε αργήσει χαρακτηριστικά να ξέρεις».
Σκέφτηκα πως ίσως στην Αγία Παρασκευή, τα πράγματα θα είναι καλύτερα ή έστω πως ο φιλαράκος υπερβάλλει λίγο. Ώσπου να μαζευτούμε η ώρα πήγε μία παρά και στο γυμναστήριο γινόταν ήδη πανηγύρι. Καμία υπερβολή! Επειδή το συγκεκριμένο στεγάζεται σε εμπορικό κέντρο, δεν υπήρχε μία και καλή ουρά, αλλά άλλο σύστημα.
Αρκετοί διάσπαρτοι στο πεζοδρόμιο, μια ουρά για το… ασανσέρ στο ισόγειο, μια άλλη ουρά για χαρτάκι προτεραιότητας στον πρώτο όροφο και το χάος στον δεύτερο, όπου γίνονταν οι εγγραφές.
Όταν εμείς πήραμε χαρτάκι με αριθμό 745, πάνω εξυπηρετούσαν το 80! Η απόφαση ήταν άμεση: «Πάμε για ποτό και βλέπουμε»…
Κάπου εκεί μάθαμε, μπαίνοντας στο facebook, ότι λειτουργούν και online εγγραφές, παρότι κάτι τέτοιο δεν είχε ανακοινωθεί. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία, αλλά και πάλι στο διαδίκτυο έγινε ένας μικρός χαμός. Το σύστημα έπεσε για δύο ώρες, ενώ στο τσακ αποφεύχθηκε η… εξέγερση, όταν (τυχαία ή μη), η προσφορά των 48 ευρώ εξαφανίστηκε και ήταν διαθέσιμη η συνδρομή στα 69 ευρώ.
Το λάθος διορθώθηκε γρήγορα και κάποια στιγμή άρχισαν να εξυπηρετούνται και οι online πελάτες.
Κατά τις 2.30 γυρίσαμε στο γυμναστήριο και πριν πάμε σπίτι για να γραφτούμε μέσω ίντερνετ, κάναμε μια βόλτα ακόμα. Άλλωστε, μας είχε ενημερώσει ο φίλος από το Ψυχικό ότι «εγώ καθάρισα και γράφτηκα», προσθέτοντας βέβαια ότι «εντάξει, βρήκα ένα κενό και χώθηκα, παρακάμπτοντας τη μισή και βάλε ουρά»!
Ο Έλληνας τις βαριέται τις ουρές. Και αφού πέρασε η καταιγίδα, μπορεί να εξυπηρετούσαν ακόμη το νούμερο 160, αλλά ο όχλος είχε εξαφανιστεί. Είχαν απομείνει 100 άτομα, χαρτάκι έβρισκες σε ό,τι αριθμό ήθελες από τύπους που αποχωρούσαν, αλλά προτιμήθηκε η ακόμη πιο σύντομη λύση: Οσοι ήθελαν πλήρωναν το ποσό, έπαιρναν ένα κουπόνι και θα πάνε τις επόμενες μέρες για την κανονική εγγραφή. Αυτό κάναμε κι εμείς, αφού κάθε παραμονή στην ουρά κουράζει στην ηλικία μας. Το γεγονός ότι τα ονόματά μας δεν είναι γραμμένα πουθενά, σαφώς και εμπεριέχει ένα ρίσκο, αλλά ποντάρουμε όλοι στο γεγονός ότι το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Θα το δούμε, δηλαδή, αύριο-μεθαύριο αυτό…
Κακά τα ψέματα, για όσους δεν είναι fan του γυμναστηρίου, ένας από τους λόγους που γράφονται εκεί, είναι και οι γκόμενες. Δεν τις είδαμε ρε παιδιά! Σε ποσοστό 80% ήταν άντρες αυτοί που έσπευσαν να εγγραφούν (προς απογοήτευση της πλειονότητας της παρέας), ενώ μπόλικοι ήταν οι μεσήλικες -και βάλε- και των δύο φύλων, που θα πάνε εκεί για «λίγο διαδρομάκο και για να περάσει η ώρα».
Πέρα από τις όποιες υποψίες, που εκφράστηκαν στο διαδίκτυο για το εγχείρημα, υπάρχει και ένα πιο πρακτικό πρόβλημα: Που θα χωρέσουν όλοι αυτοί, από τη στιγμή ειδικά που τα εν λόγω γυμναστήρια ήταν ήδη δημοφιλή και τα απογεύματα παρουσίαζαν φαινόμενα συνωστισμού έτσι κι αλλιώς.
Για τη δημοσιογραφική μας παρέα που βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή, υπάρχουν λύσεις: Μπορούμε να πηγαίνουμε είτε νωρίς το πρωί, είτε το βράδυ μετά τη δουλειά, που σπάει και ο κόσμος. Στην τελική δεν πάμε καθόλου. Άλλωστε, τι σχέση έχουμε εμείς με τα γυμναστήρια;



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα