Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η Δύναμη της Επιλογής (Μέρος 3ο)

Η Ιστορία της Μαίρης
Κάποτε, υπήρχε μια εύθραυστη ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είχε ζήσει για πολλά χρόνια σε ένα μεγάλο, όμορφο σπίτι.
Ωστόσο, καθώς τα παιδιά της είχαν μεγαλώσει και είχαν φύγει μακριά, και ο σύζυγός της είχε πεθάνει πριν από πολλά χρόνια, το μεγάλο σπίτι ήταν απλά πάρα πολύ για να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη φροντίδα του η μικροκαμωμένη γυναίκα. Η υγεία της μειώθηκε, το ίδιο και η όρασή της, και ο γιατρός της φρόντισε να την επισκέπτεται κάποιος από έναν οργανισμό υγείας. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός υγείας συνέστησε στην Μαίρη να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα υποβοηθούμενης διαβίωσης, κάτι που η Μαρία δεν ήθελε να κάνει. Με την προτροπή της νοσοκόμα (από τον οργανισμό) και του γιατρού της, η Μαίρη τελικά ενέδωσε.
Την ημέρα της μετακόμισης, η κοινωνική λειτουργός από τον οργανισμό υγείας έφτασε για να οδηγήσει την Μαίρη στο νέο της διαμέρισμά. Η Μαίρη ζήτησε από τη νεότερη γυναίκα να της περιγράψει το διαμέρισμα, και η κοινωνική λειτουργός έκανε το καλύτερό που μπορούσε για να της το περιγράψει με ειλικρίνεια, έτσι ώστε η Μαίρη δεν θα ένοιωθε έκπληξη όταν θα το έβλεπε. Η ηλικιωμένη γυναίκα χαμογέλασε και είπε: «Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει."


"Μα πώς μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα της αρέσει;» η νεότερη γυναίκα αναρωτήθηκε. Η σοφία της ηλικίας και τη δύναμη της επιλογής έλαμψε μέσα από την ηλικιωμένη γυναίκα που εξήγησε πολύ υπομονετικά ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη στάση μας. Δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επιλέξουμε τα πάντα για τη ζωή μας. Η γυναίκα ομολογουμένως δεν είχε επιλέξει να μειωθεί η υγεία της ή να αποδυναμωθεί η όρασή της, αλλά είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τις σκέψεις της και τη στάση της σχετικά με την εμπειρία. Επιλέγοντας την στάση της, ανακάλυψε ότι της άρεσε πραγματικά το διαμέρισμα: η ευκολία με την οποία μπορούσε να το διασχίσει, πόσο απλό ήταν να το κρατήσει καθαρό και τακτοποιημένο, η ασφάλεια που ένιωθε ξέροντας ότι οι γείτονές της ήταν αρκετά κοντά και μπορούσαν να την ακούσουν αν έπεφτε και φώναζε για βοήθεια.
Μπορούσε να είναι σίγουρη ότι θα της αρέσει γιατί επέλεξε να επικεντρωθεί στις πτυχές που της άρεσαν.
Μάθημα από την ιστορία της Μαίρης: Μπορούμε πάντα να επιλέξουμε τη στάση μας.
Θέτοντας όλα σε εφαρμογή:
Ίσως η πιο συχνή ευκαιρία να θυμηθούμε τη δύναμη της επιλογής είναι στις επαφές μας με τους άλλους. Συχνά μια κατάσταση θα προκύψει κατά την οποία κάποιος θα συμπεριφέρεται με αγένεια, ή ίσως κάνει κάποια μεγάλα λάθη, όπως και στην περίπτωση με τους γονείς της Έλσας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να επιλέξουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους: να «βγούμε από πάνω» προσπαθώντας να υποστηρίξουμε τις απόψεις μας, να "ανταποδώσουμε" με θυμό και αγένεια σαν απάντηση στο δικό τους, ή να τους "δείξουμε", με την σιωπή μας. Ή μπορούμε να επιλέξουμε να δώσουμε μια καλύτερη απάντηση από ό, τι έχουμε πάρει (να χαράξουμε μια νέα διαδρομή).
Μπορούμε να επιλέξουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στα μικρά κομμάτια της θετικότητας, της ελπίδας, και της ομορφιάς, όπως η ιστορία του Δρ Frankl μας δίδαξε. Μπορούμε να επιλέξουμε να δώσουμε προσοχή στη δική μας στάση όπως μάθαμε από τη Μαίρη. Ακόμα και όταν οι επιλογές περιορίζονται, δεν είναι ποτέ αλήθεια ότι «δεν έχουμε επιλογή» για τίποτα. Αυτές οι τρεις επιλογές είναι πάντα διαθέσιμες, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα