Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10: Τι Ξέρει η Microsoft

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft

Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως "Αν δεν πληρώνεις για κάτι, δεν είσαι ο πελάτης, είσαι το προϊόν προς πώληση". Τα Windows 10 συγκεντρώνουν έναν ανησυχητικό αριθμό από προσωπικά δεδομένα τα οποία αποστέλνουν στη Microsoft. Δείτε πώς να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα.

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην έχετε διαβάσει τη δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων στα Windows 10. Και αυτό όχι επειδή δεν σας ενδιαφέρει για τα προσωπικά δεδομένα, ή κάνετε στα τυφλά κλικ στην "αποδοχή" σε οποιοδήποτε νομικό έγγραφο στο Internet. Ο λόγος είναι πως η Microsoft έχει κάπως κρυμμένη τη δήλωση προστασίας.

Έχετε διαβάσει τη Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων στα Windows 10?

Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν αναφερόμαστε στους όρους άδειας χρήσης, που είναι ένα επίσης σημαντικό έγγραφο, αλλά περιέχει άλλης μορφής πληροφορίες.

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 01
Για να διαβάσουμε σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που συγκεντρώνουν για εμάς τα Windows 10 θα έπρεπε να έχουμε κάνει κλικ στο σύνδεσμο "Προστασία προσωπικών δεδομένων" πριν κατεβάσουμε το εργαλείο δημιουργίας μέσων των Windows 10.
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 02
Αν επιλέξαμε την "Άμεση αναβάθμιση αυτού του υπολογιστή" μέσα από το εργαλείο δημιουργίας μέσων, η Microsoft δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων.
Εναλλακτικά, αν δημιουργήσαμε ένα μέσο εγκατάστασης DVD ή USB, θα βρούμε τη Δήλωση προστασία προσωπικών δεδομένων στην πρώτη οθόνη που μας ρωτάει για τη λήψη σημαντικών ενημερώσεων. Κάνοντας κλικ εκεί θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με ένα σύνδεσμο στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κλικ:http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=521839
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 03
Τέλος, αν κάναμε boot με το μέσο εγκατάστασης, για να κάνουμε μια καθαρή εγκατάσταση, θα βρούμε την Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων, από όλα τα μέρη, στην οθόνη που εισάγουμε το κλειδί προϊόντος.
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 04
Εκτός του ότι αυτή την οθόνη κανονικά την προσπερνάμε αν κάναμε αναβάθμιση από Windows 7 ή 8.1, κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο το ίδιο παράθυρο, όπου ο μόνος τρόπος να επισκεφθούμε τη διεύθυνση είναι να την γράψουμε σε ένα χαρτί.
Η Microsoft, λοιπόν, δεν φαίνεται να πολυθέλει να διαβάσουμε το ποια προσωπικά δεδομένα συλλέγουν τα Windows 10. Και δεν την αδικούμε, γιατί τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν δεν είναι και λίγα.

Τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγει η Microsoft?

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η Microsoft συλλέγει προσωπικά δεδομένα για τα πάντα. Αυτό είναι ένα μέρος μόνο των πληροφοριών που συλλέγει:
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 05
Όπως αποδεικνύεται, η Microsoft επιχειρεί να γνωρίζει περισσότερα για εμάς απ' όσα γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι.

Πώς χρησιμοποιεί η Microsoft τα προσωπικά δεδομένα?

Δεν είναι μυστικό το γιατί κάθε μεγάλη τεχνολογική εταιρεία (Google, Facebook, Microsoft, κλπ) συγκεντρώνει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών: για διαφημιστικούς λόγους.
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 06
Ναι, αντιλαμβανόμαστε πως οι διαφημίσεις είναι που κινούν το μεγαλύτερο ποσοστό του Internet - και η δική μας ιστοσελίδα δεν είναι εξαίρεση. Χωρίς διαφημίσεις, τα περισσότερα sites το πιθανότερο είναι πως θα γίνονταν συνδρομητικά, και άρα δεν θα είχε πρόσβαση σε αυτά ένα μέρος του πληθυσμού, αντί να είναι ελεύθερα για όλους.
Από την άλλη μεριά, όμως, το να λέει η Microsoft πως θέλει να "κάνει πιο ενδιαφέρουσες τις διαφημίσεις που μας δείχνει" είναι μάλλον κοροϊδία. Ποσώς τους ενδιαφέρει για το δικό μας ενδιαφέρον.
Πέραν τούτου, η Microsoft διατηρεί το δικαίωμα να μοιραστεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όπως και όποτε θέλει:
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 07

Πώς να περιορίσουμε τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν τα Windows 10

Τα καλά νέα είναι πως αλλάζοντας μερικές απλές ρυθμίσεις μπορούμε να περιορίσουμε κατά πολύ τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η Microsoft από εμάς.

Απενεργοποίηση του συγχρονισμού των ρυθμίσεων

Πολλοί από εμάς επιλέξαμε να συνδεθούμε στα Windows 10 με το λογαριασμό μας της Microsoft, και να μην δημιουργήσουμε έναν τοπικό λογαριασμό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τα προσωπικά δεδομένα?
Αρκεί να πάμε στις ρυθμίσεις...
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 08
...Λογαριασμοί...
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 09
...και να ρίξουμε μια ματιά στο "Συγχρονισμό των ρυθμίσεών σας".
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 10
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις αποστέλλονται στη Microsoft.
Ο συγχρονισμός ρυθμίσεων είναι χρήσιμος μόνο αν έχουμε δύο ή περισσότερους υπολογιστές, στους οποίους συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας της Microsoft, ώστε όλες οι ρυθμίσεις να συγχρονίζονται ανάμεσά τους.
Αν έχουμε έναν μόνο υπολογιστή, ή δεν μας ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα, είναι καλύτερα να την απενεργοποιήσουμε.

Απενεργοποίηση της Cortana

Με δεδομένο πως η Cortana δεν είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους χρήστες Windows 10 στη χώρα μας.
Αν εντούτοις έχετε ενεργοποιήσει την Cortana, αν σας ενδιαφέρει τα προσωπικά δεδομένα σας να παραμείνουν προσωπικά, καλύτερα είναι να την απενεργοποιήσετε.

Όλες οι ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα

Η νέα εφαρμογή για τις ρυθμίσεις μας διευκολύνει αρκετά στο να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα. Αρκεί στην ενότητα "Ρυθμίσεις" να επιλέξουμε το "Προστασία προσωπικών".
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 11
Ξεκινώντας από το Γενικά - όπου είναι ζωτικής σημασίας να απενεργοποιήσουμε το "αναγνωριστικό διαφημίσεων" - και ελέγχοντας όλες τις επιλογές που μας προσφέρει η ενότητα, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε οτιδήποτε δεν θέλουμε να αποστέλλεται στη Microsoft.
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 12

Χρήση των Windows 10 με τοπικό λογαριασμό

Το να έχουμε αλλάξει δεκαπέντε ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά να συνεχίσουμε να συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας της Microsoft στα Windows 10, είναι σχήμα οξύμωρο.
Ευτυχώς είναι εύκολο να αλλάξουμε και να συνδεόμαστε με τοπικό λογαριασμό. Πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις -> Λογαριασμοί.
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 12a
Κάνουμε κλικ στο "Είσοδος με τοπικό λογαριασμό".
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 12b
Εισάγουμε τον κωδικό του λογαριασμού μας της Microsoft...
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 12c
... και επιλέγουμε όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης, και μια υπόδειξη για τον κωδικό πρόσβασης.
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 12d
Το σύστημα θα μας κάνει log out, και την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε, θα είμαστε πλέον με τοπικό λογαριασμό στον υπολογιστή.

Απενεργοποίηση των εξατομικευμένων διαφημίσεων της Microsoft

Αυτό μπορεί να μην ανήκει στις ρυθμίσεις των Windows 10, αλλά είναι άλλη μια μέθοδος για να σταματήσουμε την "εξατομίκευση" των διαφημίσεων που μας δείχνει η Microsoft.
Αρκεί να πάμε στη διεύθυνση https://choice.microsoft.com/el-gr/opt-out και να επιλέξουμε απενεργοποίηση και στα δύο είδη εξατομικευμένων διαφημίσεων, στον συγκεκριμένο browser και όταν χρησιμοποιούμε το λογαριασμό μας της Microsoft. Θα χρειαστεί να είμαστε συνδεδεμένοι με το λογαριασμό μας για να απενεργοποιήσουμε τη δεύτερη επιλογή.
Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 13

Χρειάζεται να ανησυχώ για τα προσωπικά δεδομένα στα Windows 10?

Η παραπάνω λίστα μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η Microsoft δεν είναι η πρώτη εταιρεία που συλλέγει τόσα πολλά προσωπικά δεδομένα, και δεν θα είναι και η τελευταία. Έχουμε ήδη δει τι περιλαμβάνουν οι όροι χρήσης του Facebook, ενώ ακόμα περισσότερα είναι τα δεδομένα που συγκεντρώνει η Google.
Ναι, το να προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα είναι σημαντικό, και θα πρέπει να γνωρίζουμε τι μοιραζόμαστε με εταιρείες και με ανθρώπους. Αν όμως θέλουμε την απόλυτη ιδιωτικότητα, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις πέρα από το να εγκαταλείψουμε εντελώς την τεχνολογία.
Θα μπορούσαμε βέβαια να εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux ειδική για ανωνυμία, να έχουμε πρόσβαση στο Internet αποκλειστικά μέσω VPN, να χρησιμοποιούμε για αναζήτηση μόνο τη DuckDuckGo, να πετάξουμε το smartphone και να μπαίνουμε σε κοινωνικά δίκτυα μόνο με ψεύτικο email και λοιπά στοιχεία. Και αυτό θα λειτουργούσε για να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα μας, όμως απέχει έναν κλωβό Faraday από σοβαρή περίπτωση παράνοιας.

Έχετε βρει άλλες ρυθμίσεις στα Windows 10 για τα προσωπικά δεδομένα?

Αν πιστεύετε πως παραλείψαμε οτιδήποτε σχετικό με τα προσωπικά δεδομένα στα Windows 10, γράψτε μας στα σχόλια.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα