Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Γιατί η ένταση των ανέμων μετριέται σε Μποφόρ;

Γιατί η ένταση των ανέμων μετριέται σε Μποφόρ;
Από το απαλό αεράκι που χαίδεύει γλυκά το πρόσωπο, μέχρι τον τυφώνα που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του, οι άνεμοι υπάρχουν στη γη από τη γέννησή της. Η μέτρηση των ανέμων, γίνεται με την κλίμακα Μποφόρ. Ας δούμε πως επινοήθηκε η κλίμακα αυτή και τι σημαίνει η κάθε της βαθμίδα.
Γιατί η ένταση των ανέμων μετριέται σε Μποφόρ;
Το 1806, επικεφαλής της υδρογραφικής υπηρεσίας του αγγλικού ναυτικού, ήταν ο Ιρλανδός Ναύαρχος Φράνσις Μποφόρ. Για την τυποποίηση της περιγραφής των καιρικών συνθηκών και κατ’επέκταση τη συννενόηση μεταξύ των ναυτιλλομένων, επινόησε μια εμπειρική κλίμακα 13 βαθμών (0-12) η οποία βασιζόταν στην επίδραση που είχε ο άνεμος στα πανιά ενός πλοίου, από τον άνεμο που «μόλις αρκούσε για την ώθηση του πλοίου» μέχρι εκείνον που «κανένα πανί δε μπορούσε να αντέξει».

1abeufort1
Το 1835, η κλίμακα θεωρήθηκε έγκυρη από το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας των Βρυξελλών. Το 1906 και με την έλευση της ατμοκίνησης στη ναυσιπλοΐα, η κλίμακα τροποποιήθηκε ώστε να περιγράφει τα αποτελέσματα του ανέμου στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι στα πανιά. Το 1923, ο διευθυντής της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Τζορτζ Σίμπσον, πρόσθεσε στην κλίμακα και την περιγραφή των αποτελεσμάτων του ανέμου στην ξηρά και τη συσχέτισε τους βαθμούς της κλίμακας με την ταχύτητα των ανέμων. Η επίσημη ονομασία της κλίμακας είναι Beaufort Wind Force Scale ( Kλίμακα Έντασης Ανέμου Μποφόρ).

Ο αντίκτυπος κάθε βαθμού σε ξηρά και θάλασσα

0 Μποφόρ (άπνοια-νηνεμία)
Στην Ξηρά: Δεν φυσά άνεμος, ο καπνός υψώνεται κατακόρυφα.
Στη θάλασσα: Επίπεδη, κατοπτρική επιφάνεια
1 Μποφόρ (σχεδόν άπνοια )
Στην ξηρά: Ο άνεμος μετακινεί τον καπνό, όχι όμως τον ανεμοδείκτη.
Στη θάλασσα: Το νερό κάνει μικρές «ρυτίδες».
2 Μποφόρ (πολύ ασθενής άνεμος)
Στην ξηρά: Ο άνεμος γίνεται αισθητός στο δέρμα, τα φύλλα κινούνται.
Στη θάλασσα: Μικρά κυματάκια που δεν «σπάνε». Οι κορυφές τους έχουν υαλώδη μορφή και ποτέ αφρό.
3 Μποφόρ (ασθενής άνεμος)
Στην ξηρά: Φύλλα και μικρά κλαριά κινούνται διαρκώς.
Στη θάλασσα: Τα μικρά κύματα αρχίζουν να σπάνε και εμφανίζεται λίγος αφρός
4 Μποφόρ (σχεδόν μέτριος άνεμος)
Στην ξηρά: Ο άνεμος σηκώνει σκόνη και πεσμένα χαρτιά. Τα κλαδιά αρχίζουν να κινούνται.
Στη θάλασσα: Μέτρια κύματα, εμφανίζεται αφρός και σταγονίδια νερού
5 Μποφόρ (μέτριος άνεμος)
Στην ξηρά: Μικρά δέντρα αρχίζουν να κινούνται.
Στη Θάλασσα: Μεγαλύτερα κύματα (ύψους 1,2 - 2,5 μ.), εμφανίζονται αφρώδεις κορυφές παντού.
6 Μποφόρ (ισχυρός άνεμος)
Στην ξηρά: Μεγάλα κλαδιά κινούνται και ο αέρας σφυρίζει. Η χρήση της ομπρέλας γίνεται δύσκολη.
Στη θάλασσα: Μεγάλα κύματα (ύψους 2 - 4 μ.) με επιμήκεις αφρώδεις κορυφές και έντονο πίτυλο (σταγονίδια νερού)
1abeufort2
7 Μποφόρ (σφοδρός / σχεδόν θυελλώδης άνεμος)
Στην ξηρά: Τα δέντρα κινούνται ολόκληρα και το περπάτημα ενάντια στον άνεμο γίνεται δύσκολο.
Στη θάλασσα: Η θάλασσα ογκούται (φουσκώνει) και λευκός αφρός από κύματα (ύψους 3 - 5 μ.) που σπάζουν αρχίζει να παρασύρεται και να σχηματίζονται ραβδώσεις κατά την διεύθυνση του ανέμου.
8 Μποφόρ (θυελλώδης άνεμος)
Στην ξηρά: Μεγάλα δέντρα κινούνται ολόκληρα και μικρά κλαδιά σπάνε. Η οδήγηση γίνεται δύσκολη και το περπάτημα ενάντια στον άνεμο εξαιρετικά δύσκολο.
Στη θάλασσα: Πολύ υψηλά (8 - 12,5 μ.) κύματα με μακριές λοφώδεις ράχες. Το σπάσιμο και κύλισμα των κορυφών των κυμάτων γίνεται έντονο και βίαιο. Η θάλασσα εμφανίζει μεγάλα λευκά μπαλώματα και η συνολική της εμφάνιση αρχίζει να ασπρίζει. Η ορατότητα μειώνεται.
9 Μποφόρ (πολύ θυελλώδης άνεμος)
Στην ξηρά: Μεγάλα κλαδιά σπάνε, μικρές ζημιές σε καμινάδες και σκεπές. Προσωρινή σήμανση και οδοφράγματα παρασύρονται. Δύσκολη η όρθια στάση.
Στη θάλασσα: Υψηλά κύματα (6 - 9 μ.) με πυκνές ραβδώσεις αφρού κατά την διεύθυνση του ανέμου. Οι κορυφές των κυμάτων αρχίζουν να γέρνουν, να πέφτουν και να κυλίονται. Ο αφρός είναι δυνατόν να επηρεάζει την ορατότητα.
10 Μποφόρ (θύελλα)
Στην ξηρά: Σπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Δέντρα σπάζουν ή ξεριζώνονται. Πολλά κεραμίδια αποσπώνται από τις σκεπές, αρκετές ζημιές στο εξωτερικό των κτιρίων.
Στη θάλασσα: Πολύ υψηλά (8 - 12,5 μ.) κύματα με μακριές λοφώδεις ράχες. Το σπάσιμο και κύλισμα των κορυφών των κυμάτων γίνεται έντονο και βίαιο. Η θάλασσα εμφανίζει μεγάλα λευκά μπαλώματα και η συνολική της εμφάνιση αρχίζει να ασπρίζει. Η ορατότητα μειώνεται.
11 Μποφόρ (βίαιη / σφοδρή θύελλα)
Στην ξηρά: Πολύ σπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Πολλές στέγες υφίστανται μεγάλη ζημιά. Αρκετές ζημιές σε κτίρια, αυτοκίνητα, πάρκα. Έπιπλα και βαριά αντικείμενα εκτός κτιρίων παρασύρονται. Αδύνατη η όρθια στάση. Εκτεταμένες ζημιές στην βλάστηση.
Στη θάλασσα: Εξαιρετικά υψηλά (9 - 14 μ.) ογκώδη κύματα, μεγάλες ποσότητες αιωρούμενου αφρού, μικρή ορατότητα. Δύσκολη η θέα πλοίων μικρής και μεσαίας χωρητικότητας, ίσως για λίγη ώρα να χάνονται πίσω από τα κύματα.
12 Μποφόρ (τυφώνας)
Στην ξηρά: Εξαιρετικά σπάνιο συμβάν στο εσωτερικό της ξηράς. Σοβαρές καταστροφές σε μεγάλη έκταση. Μερικά παράθυρα μπορεί να σπάσουν. Κινητά σπίτια (mobile homes), καθώς και κακής κατασκευής υπόστεγα και αχυρώνες υφίστανται μεγάλες ζημιές ή και καταστρέφονται. Συντρίμμια εκσφενδονίζονται και παρασύρονται. Πολύ εκτεταμένες ζημιές στην βλάστηση.
Στη θάλασσα: Τεράστια κύματα (14 μ. και άνω). Ο αέρας γεμίζει με αφρό και πίτυλο, η θάλασσα ασπρίζει εντελώς. Ελάχιστη έως μηδενική ορατότητα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα