Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η Πειθαρχία των Πυθαγορείων.



alt
Πυθαγόρας ο Σάμιος
Επιπλέον,σε σχέση με τις συμφωνίες και την φιλαλήθεια που απαιτείται σε αυτές,ο Πυθαγόρας προετοίμαζε τους μαθητές του τόσο καλά,που λένε ότι,όταν κάποτε ο Λύσις προσκύνησε στο ιερό της Ήρας,βγαίνοντας συναντήθηκε,κοντά στα προπύλαια του ιερού της θεάς,με τον Ευρύφαμο τον Συρακούσιο-κάποιον από τους συντρόφους του-ο οποίος προσερχόταν.

Όταν λοιπόν ο Ευρύφαμος του ζήτησε να τον περιμένει μέχρις ότου και αυτός προσκυνήσει και εξέλθει,ο Λύσις κάθησε πάνω σε ένα λίθινο θώκο που υπήρχε εκεί.

Ο Ευρύφαμος προσκύνησε αλλά,απορροφημένος από κάποιο συλλογισμό και βυθισμένος στις σκέψεις του,έφυγε από άλλη πύλη,χωρίς να γίνει αντιληπτός.


Και ο Λύσις,κατά το υπόλοιπο της ημέρας και την νύχτα που ακολούθησε,και κατά το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης ημέρας,τον περίμενε,χωρίς να μετακινηθεί καθόλου από την θέση του.

Θα παρέμενε μάλιστα εκεί για περισσότερο χρόνο,εάν ο Ευρύφαμος πηγαίνοντας την επόμενη μέρα στο ομακοείον,και ακούγοντας τους συντρόφους του Λύσι να τον αναζητούν,δεν θυμόταν το περιστατικό.

Πηγαίνει λοιπόν τότε στον Λύσι,που ακόμη τον περίμενε βάσει της συμφωνίας,τον παίρνει,και του λέει το λόγο που τον ξέχασε,προσθέτοντας ότι''αυτό κάποιος από τους θεούς μου το προκάλεσε,για να δοκιμάσει την σταθερότητα των δικών σου συμφωνιών.''

Απόσπασμα από το έργο του Ιαμβλίχου,περί του Πυθαγορικού βίου


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα