Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΔΝΤ : Θέλετε «κούρεμα» χρέους; «κουρέψτε» τις συντάξεις

imf greece
Ευθέως συνδέει την ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους με την … ελάφρυνση των δαπανών για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας το ΔΝΤ. H τελευταία, μάλιστα, “ελάφρυνση” είναι προϋπόθεση της πρώτης…
Μετά το πέρας του Eurogroup της Παρασκευής 14 Αυγούστου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κα. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό» είναι «ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε βιώσιμη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πορεία».
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με «με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και περιεκτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας», επισήμανε η ίδια.
Ο χρονικός ορίζοντας των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό και στο χρέος δεν είναι άλλος από τον προσεχή Οκτώβριο. Το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή προβλέπει ριζικές μεταβολές οι οποίες πρέπει να ψηφιστούν σε δυόμιση μήνες από σήμερα και να ισχύσουν το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2016. Στόχος αυτών των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση 2,7 δις.
ευρώ από τις δαπάνες για τις συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 8-9% των συνολικών δαπανών για το σκοπό αυτό. Έτσι θα μειωθούν και οι δαπάνες του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης, καθιστώντας πιο εύκολη την αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τη λογική του ΔΝΤ. Τα βασικότερα μέτρα τα οποία πρέπει να περάσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό είναι τα ακόλουθα:
  • Πιο στενή σύνδεση  μεταξύ εισφορών – παροχών.
  • Διεύρυνση της βάσης των εισφορών και συντάξεων για τους αυταπασχολουμένους (σ.σ. ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ) με βάση πραγματικό εισόδημα.
  • Κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους.
  • Κατάργηση όλων των περιττών κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων (δηλαδή οι φόροι υπέρ τρίτων οι  οποίοι αποδίδουν 1,1 δις. ευρώ ετησίως στα Ταμεία).
  • Σταδιακή κατάργηση του  Επιδόματος  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) το οποίο λαμβάνουν οι απόμαχοι της δουλειάς με χαμηλό εισόδημα και περιουσία έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Το Μάρτιο του 2016, θα χάσει το ΕΚΑΣ το 20% των δικαιούχων του. Συνολικά γύρω στα 720 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • Αποκατάσταση της   ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ή εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων
  • Θέσπιση ισοδυνάμων  μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ για τα μέτρα του 2012 που θεωρεί αντισυνταγματική τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, αλλά και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα