Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Το έγγραφο-σοκ του Eurogroup: Πρότεινε το περιορισμένο Grexit του Σόιμπλε

Το έγγραφο-σοκ του Eurogroup: Πρότεινε το περιορισμένο Grexit του Σόιμπλε
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (L) and Dutch Finance Minister and President of the Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) EPA/OLIVIER HOSLET
Σειρά προαπαιτούμενων δράσεων που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα αλλά και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος φαίνεται ότι ζητούν οι εταίροι μέσω του κειμένου που έδωσε το Eurogroup στους ηγέτες.
Οι πλέον σκληρές θέσεις των θεσμών εκφράζονται στα σημεία που βρίσκονται μέσα σε αγκύλες καθώς φαίνεται πως αποτελούν τμήμα του σχεδίου Σόιμπλε. Η κατάληξη του κειμένου μάλιστα αποτελεί ίσως την πλέον ανατριχιαστική πρόταση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς αναφέρεται στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αναφέρει:
[Σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα πρέπει να προταθούν στην Ελλάδα άμεσες διαπραγματεύσεις για ένα time – out από την ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους]
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι εταίροι ζητούν τα εξής με βάση το κείμενο:
[Οι ελληνικές Αρχές θα προσκαλέσουν ένα ανεξάρτητο Σώμα να εκτιμήσει την τιμή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν πωληθεί και θα ερευνήσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αυξήσει περαιτέρω την ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με την εμπλοκή της Επιτροπής]
ή

[Πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (50 δισ. ευρώ) θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα ήδη υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο Ταμείο όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος. Ένα τέτοιο Ταμείο θα πρέπει να διοικείται από τις ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των Ευρωπαϊκών Θεσμών].
Οι θεσμοί ζητούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση να δώσει την πρόταση της σχετικά με τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα έως τις 20 Ιουλίου, η οποία θα πρέπει πρώτα να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Στο κείμενο γίνεται λόγος και για το θέμα της αξιολόγησης του προγράμματος και του τρόπου με τον οποίο θα γίνει.
Οι θεσμοί ζητούν την επιστροφή τους στην Αθήνα καθώς στο κείμενο αναφέρεται:
“(Η ελληνική κυβέρνηση) να επαναφέρει στην κανονικότητα της μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης εργασίας στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθεί η πρόοδος του προγράμματος αλλά και η παρακολούθησή του. Η κυβέρνηση πρέπει να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στα σχετικά πεδία με επαρκή χρόνο προτού τα δώσει σε δημόσια διαβούλευση ή τα καταθέσει στο κοινοβούλιο. Το Eurogroup υπογραμμίζει ξανά πως η εφαρμογή είναι το κλειδί, και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου από τους θεσμούς και τα κράτη – μέλη τεχνική υποστήριξη και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οργανώσει αυτή τη βοήθεια από την Ευρώπη”.
Οι εταίροι μας ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην τροποποίηση νόμων που ψηφίστηκαν το 2015 χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Όπως αναφέρεται η λίστα των δράσεων αυτών είναι “οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές Αρχές”, ενώ σημειώνεται πως το Eurogroup δεν εγγυάται μια τελική συμφωνία σε πρόγραμμα του ESM.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπολογίζουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου φτάνουν τα 12 δισ (7 δισ για τον Ιούλιο και 5 δισ. για τον Αύγουστο) και σημειώνουν “την ανάγκη για πολύ ταχεία πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας επί ενός νέου Μνημονίου”
“Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ και ότι η Τράπεζα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες και να δημιουργήσει τις συνθήκες που επιτρέπουν την ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Το Eurogroup θα συζητήσει αυτά τα θέματα με τη διαδικασία του επείγοντος”, αναφέρει το κείμενο.
Αναφορικά με τις τράπεζες οι δανειστές εκτιμούν πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα “μαξιλάρι” για την ανακεφαλαιοποίησή τους που θα κυμαίνεται από 10 δισ. έως 25 δισ. ευρώ.
ΕΘΝΟΣ, MEGA
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα