Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

«Μπλόκο» από την Ε.Ε. στη χρηματοδότηση-γέφυρα


«Όχι» από τη Βρετανία | EUROKINISSI/Ε.Ε.


Το ελληνικό ζήτημα συνεχίζει να βρίσκεται στην «πρώτη σελίδα» πανευρωπαϊκά, ενώ, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδριάζουν για να βρουν κοινό τόπο ώστε να δοθεί η χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η χώρα για να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της.
Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη δηλώσει ότι εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση, όπως τα διμερή δάνεια και τα κονδύλια από τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) οι χώρες της ΕΕ δεν φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια.
Το γεγονός πως υπάρχει «θέμα» με την χρηματοδότηση-γέφυρα παραδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ, το μπαλάκι πάει ξανά στο Eurogroup το οποίο θα έχει αύριο τηλεδιάσκεψη.

Μπλόκο από Όσμπορν: Είναι πρόβλημα της ευρωζώνης να βρουν αυτοί τα λεφτά

Η πιο ξεκάθαρη δήλωση ήλθε από τον Τζορτζ Όζμπορν, υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας.

«Υπάρχουν κωλύματα»

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι «κοιτάμε όλα τα εργαλεία, αλλά υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις για τη χρηματοδότηση-γέφυρα».
Αντίστοιχα ο Ιρλανδός υπουργός, Μάικλ Νούναν, τόνισε ότι «ψάχνουμε όλες τις επιλογές», ενώ, ο «συνήθης ύποπτος» δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάθεση σε πολλά κράτη μέλη να δοθούν νέα χρήματα χωρίς μάλιστα αιρεσιμότητα. 
«Θα είναι δύσκολο να δώσουν οι χώρες της Ευρωζώνης χρήματα χωρίς όρους» προσθέτοντας ότι «είναι απίθανο να κάνουμε πίσω τώρα».

Ο Σόιμπλε τορπιλίζει τη διαδικασία

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ξανά πρωταγωνιστής και σε αυτή τη διαδικασία, καθώς, φέρεται να πρότεινε από χθες στο eurogroup την έκδοση IOUs από την Ελλάδα ώστε να καλυφθεί η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή της.
Κατά τη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε πρότεινε η Αθήνα να εκδώσει υποσχετικές για να μπορέσει να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.
Πάντως η έκδοση υποσχετικών, τονίζει η Handelsblatt, είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, καθώς κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος.
Με τις υποσχετικές θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποιες από τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο εσωτερικό, όπως λογαριασμοί και μισθοί. Όμως οι υποσχετικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά χρέη της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δηλώσεις Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, όπου τονίζει ότι θα είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης.

Ο Γερμανός πολιτικός κάλεσε σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή σημειώνοντας ότι η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα δεν πρέπει να μειωθεί ζητώντας πάλι από την ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλίες και προτάσεις.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα