Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Εποικοδομητικό πνεύμα πλέον, λέει ο Επίτροπος Μοσκοβισί δημιουργώντας ελπίδες

Εποικοδομητικό πνεύμα πλέον, λέει ο Επίτροπος Μοσκοβισί δημιουργώντας ελπίδες


“Η ελληνική πλευρά προσέρχεται πλέον με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα στις διαβουλεύσεις” τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό ζήτημα, ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν τα πράγματα. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ως τώρα διαβουλεύσεις έχουν αποδώσει καρπούς και εκτίμησε ότι η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν είναι μακριά. Ο κ. Μοσχοβισί απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι οι συζητήσεις του τελευταίου πενταμήνου δεν έχουν αποδώσει τίποτε.
Για το θέμα του ελληνικού χρέους λέει ότι θα τεθεί την κατάλληλη στιγμή καθώς προέχει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο, το ζήτημα δεν απασχολεί μόνο το ΔΝΤ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μιλώντας για το δημοψήφισμα αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν γύρισαν την πλάτη στην Ευρώπη και ούτε η Ευρώπη θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους Έλληνες, “ένα grexit θα ήταν τρομακτική αποτυχία”.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πιέρ Μοσχοβισί στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Μανώλη Σπινθουράκη έχει ως εξής:

Ερ. Επίτροπε, εκατομμύρια Έλληνες εδώ και μέρες δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Σας ερωτώ λοιπόν: πότε και υπό ποιες συνθήκες οι τράπεζες θα ξανανοίξουν τις πόρτες τους στην Ελλάδα;
Απ. Το μείζον ζήτημα είναι να επιτευχθεί την Κυριακή μια συμφωνία. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο και εφικτό. Μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και που θα οδηγεί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Ερ. Για να υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας κατάλογος μεταρρυθμίσεων. Η τελευταία πρόταση Γιουνκέρ αποτελεί τη βάση για την επίτευξη της συμφωνίας;
Απ. Το πρώτο θέμα που θέλω να τονίσω είναι ότι ευτυχώς το κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά. Είδαμε χθες στις Βρυξέλλες, τόσο στην υπουργική σύνοδο όσο και στη σύνοδο κορυφής, ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα. Τώρα πρέπει να γίνουν δυο βήματα: το πρώτο ήδη έγινε και είναι το επίσημο αίτημα για την εκπόνηση προγράμματος οικονομικής βοήθειας του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας. Το δεύτερο είναι να υποβάλει η Ελλάδα ένα αξιόπιστο και σοβαρό κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και θα μας επιτρέψει να υπεισέλθουμε σε συζητήσεις επί των ειδικών θεμάτων. Στο μεταξύ θα πρέπει φυσικά να εξευρεθούν οι αναγκαίοι, για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων, πόροι.
Ερ. Γιατί υπάρχουν τόσα προβλήματα δυστοκίας σε σχέση με την κατάρτιση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων;
Απ. Δεν θα ήταν σωστό αν λέγαμε ότι οι συζητήσεις του τελευταίου πενταμήνου δεν έχουν αποδώσει τίποτα. Σήμερα γνωρίζουμε ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην ελληνική οικονομία. Αφορούν τη Δικαιοσύνη, τη φορολογία, το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνείδηση της πραγματικότητας και σ αυτή εναπόκειται να λάβει τις αποφάσεις. Στόχος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας η οποία πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν τα ανθρωπιστικής φύσης προβλήματα. Σήμερα δεν ζητούνται από την Ελλάδα νέα μέτρα λιτότητας. Ζητούνται σοβαρές μεταρρυθμίσεις με στόχο μια αξιόπιστη οικονομία. Δεν είμαστε ωστόσο μακριά από την τελική συμφωνία. Οι ως σήμερα διαβουλεύσεις υπήρξαν καρποφόρες.
Ερ. Και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους;
Απ. Το επείγον είναι να βρεθεί μια συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων και της μελλοντικής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξεταστεί την κατάλληλη στιγμή. Δεν ανησυχεί μόνο το Δ.Ν.Τ για το ελληνικό χρέος. Ανησυχούμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανησυχούν και στην Φρανκφούρτη, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Επιτροπή θέλει να παίξει τον ρόλο του ενδιάμεσου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για τα δάνεια με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Οι Έλληνες με την ψήφο τους την Κυριακή έδωσαν ένα μήνυμα αλλά δεν γύρισαν την πλάτη τους στην Ευρώπη. Συνεπώς ούτε η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα. Ένα Grexit θα ήταν μια τρομακτική αποτυχία.
Ερ. Το κλείσιμο των τραπεζών συνεπάγεται ένα κόστος για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς;
Απ. Κάθε μέρα που περνάει έχει κόστος για την ελληνική οικονομία και κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.
Ερ. Πρέπει να γίνουν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις;
Απ. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Δεν ζητάμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ζητάμε όμως αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ερ. Έχετε ετοιμάσει σχέδια δράσης της Επιτροπής για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
Απ. Η Επιτροπή πρέπει να είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο. Είναι θέμα υπευθυνότητας. Ωστόσο είναι σαφές ότι για μας το βασικό σενάριο ήταν και είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Από το επίπεδο των χθεσινών πολιτικών συζητήσεων έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως ανταποκρίνονται πλέον στην κρισιμότητα της κατάστασης και στα όσα διακυβεύονται.
Ερ. Υπάρχει η αίσθηση ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά στις Βρυξέλλες. Ισχύει;
Απ. Πρέπει πάντα να σεβόμαστε το αποτέλεσμα μιας προσφυγής στις κάλπες, όπως πρέπει να βγάζουμε και τα σωστά συμπεράσματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να βρει ένα συμβιβασμό με τους δανειστές. Η χθεσινή συζήτηση ήταν περίπλοκη γιατί τα πράγματα είναι περίπλοκα.
Ερ. Συμφωνείτε με την άποψη του Ζισκάρ Ντ Εστέν περί προσωρινής διακοπής της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη;
Απ. Όχι δεν συμφωνώ και αγωνίζομαι για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
Ερ. Τα τελευταία χρόνια η σωρευτική ύφεση στην Ελλάδα είναι της τάξεως του 25%. Ποιός τελικά ευθύνεται γι’ αυτό;
Απ. Οι ευθύνες είναι αναμφιβόλως μοιρασμένες. Αυτό που τώρα προέχει είναι να αλλάξουμε σελίδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

mignatiou

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα