Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε ένα μάλλινο χαλί πριν το μαζέψουμε για το καλοκαίρι;

Αφού φύγει η σκόνη, το μόνο πράγμα που χρειάζεται ένα μάλλινο χαλί, είναι νερό και καθαρός αέρας.
Είναι μύθος ότι το μάλλινο χαλί ή κιλίμι χρειάζεται σαπούνι. Το αγνό μαλλί, γι’ αυτό και ισχύει μόνο όταν το χαλί είναι 100% μάλλινο, καθαρίζει μόνο με νερό και καθαρίζει καλύτερα. Είναι αυτή η χαρισματική ιδιότητα που μας προσφέρεται από την ίδια τη φύση του.
Η διαδικασία απαιτεί πρώτα απαλλαγή από τρίχες και σκόνη, γι’ αυτό θέλει κάπου κρέμασμα πρώτα και χτύπημα από την πίσω πλευρά για να έρθουν όλα τα ξένα στοιχεία στην επιφάνεια.

Στη συνέχεια καλό σκούπισμα με την ηλεκτρική (εκτός αν είναι μικρού μεγέθους οπότε και το δυνατό τίναγμα είναι καλό). Ξανά κρέμασμα και πλύσιμο με νερό με δυνατή πίεση.
Πρέπει να μείνουν αρκετή ώρα στον αέρα -και 24ωρο- για να στεγνώσουν καλά, γιατί αυτό που καταστρέφει μετά το χαλί είναι η υγρασία που μπορεί να εγκλωβιστεί στο μάζεμά τους και αποθήκευση. Γι’ αυτό αν βιάζεστε να τα βγάλετε την Άνοιξη, μην τα πλύνετε αν δεν μπει καλά το καλοκαίρι. Τα πλένετε το απόγευμα που ο ήλιος αρχίζει να μην είναι τόσο δυνατός και κόψει τα χρώματα (εκτός κι αν είναι λευκά) και τα μαζεύετε την άλλη μέρα πριν πάλι αρχίζει να καίει.
Μύθος ότι τα μάλλινα χαλιά θέλουν κάποιο σαπούνι, ίσα ίσα το απλό πλύσιμο με νερό εξασφαλίζει και μηδέν κατάλοιπα σε περίπτωση μη επαρκούς ξεβγάλματος. Μάλιστα στις βόρειες χώρες -Ρωσία, Φινλανδία, Σουηδία κλπ) το πλύσιμο των μάλλινων χαλιών το αναλαμβάνουν οι άντρες του σπιτιού κατά τη χειμερινή περίοδο. Πως;
Τα βγάζουν έξω και τα τινάζουν γερά, μετά τα απλώνουν στο χιόνι και τα αφήνουν να χιονιστούν για ώρες. Στη συνέχεια τα τινάζουν από το χιόνι και… έτοιμα! Το παγωμένο χιόνι έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το μαλλί χωρίς όπως να αφήνει και υγρασία.
Φυσικά σε όλες αυτές τις χώρες, απαγορεύονται αυστηρώς και δια ροπάλου τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Τα λασπωμένα και βρώμικα υποδήματα, μποτάκια και αρβύλες, αφήνονται σε μια άκρη στην είσοδο του σπιτιού και μέσα κυκλοφορούν με παντοφλίτσες ή τις κάλτσες τους, ακόμα και οι καλεσμένοι. Γι’ αυτό και στα είδη ένδυσης, οι κάλτσες είναι εκείνα με ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία και … φαντασία. Μα καλή κάλτσα είναι must για κάποιον που θα πάει επίσκεψη και θα κάτσει πλάι στο τζάκι με την παρέα του!
Πάντως τα δικά μου ολόμαλλα κιλίμια που ήδη κλείνουν μια 10ετία, διατηρούνται με αυτό τον τρόπο καθαρά και αναλλοίωτα σαν να αγοράστηκαν μόλις σήμερα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ