Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ένα διαφορετικό σενάριο της χαμηλής αυτοεκτίμησης



Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μία κατάσταση, από την οποία υποφέρουν αρκετοί άνθρωποι, αν όχι όλοι σε κάποιο βαθμό. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση γεννήθηκε εκεί πίσω στα παιδικά μας χρόνια κάτω από διάφορες συναισθηματικές μεταπτώσεις που βιώσαμε μετά από ανθρώπους που μας ώθησαν στην ντροπή. Μέσα από λόγια συνήθως υποτιμητικά ή εχθρικά το μυαλό μας δεν άντεχε όλο αυτό που άκουγε και επειδή δεν είχαμε τρόπο να αντιδράσουμε γεννήθηκε η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έτσι κάποια πράγματα που μας συνεβαίνανε ή σκέψεις και συναισθήματα τα θάβαμε μέσα μας με μεγάλη επιτυχία.


Η γέννηση λοιπόν της χαμηλής αυτοεκτίμησης και ο ερχομός της στη ζωή μας, έρχεται μετά από συσσωρευμένη οργή η οποία δεν μπορεί να εκδηλωθεί. Η οργή αυτή δημιουργείται από την ντροπή, δηλαδή την πρώτη πτώση του εγώ μας. Ανάλογα δε, με την συχνότητα που ένας άνθρωπος βιώνει τέτοιες καταστάσεις πέφτει όλο και περισσότερο και νιώθει για τον εαυτό του μέσα από την ντροπή που έχει βιώσει, την ανικανότητα να έχει όλα όσα θα ήθελε να έχει ή να δημιουργήσει. 

Έτσι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχει αρχίσει να «χτίζεται» αγκαλιάζει σφιχτά και την ζήλια. Η διάθεση για ζωή και δημιουργία αλλάζει εικόνα και γίνεται η ζήλια της παθητικής στάσης μέσα από το μεμψιμοιρώ και τον πεσιμισμό. Το άτομο αυτό αποκτά αυτοκαταστροφικές τάσεις και συνήθειες τις οποίες τις στρέφει προς τον ίδιο του τον εαυτό. 

Αποκτά μία ασπίδα προστασίας κάτω από ένα υλικό στάτους για να καλύπτει όλο αυτό το σενάριο φρίκης που βιώνει. Το φαγητό, το ωραίο ρούχο, τα υλικά αγαθά γίνονται το κάλυμμά του. Ενώ παράλληλα το άτομο αυτό αποκτά έναν επιθετικό χαρακτήρα που όμως τον παρουσιάζει με ευγένεια προς τους άλλους. 

Το άτομο αυτό βρίσκεται μέσα σε μία μορφή κόλασης και δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή της, καθώς όλο αυτό το εχθρικό περίβλημα το έχει οικειοποιηθεί και νομίζει πως έτσι είναι η ζωή.
Ενώ παράλληλα δεν θέτει στόχους στον εαυτό του, παρά μόνο πολύ εύκολους. Τους μεγάλους στόχους τους αποφεύγει καθώς δεν έχει την υπομονή να περιμένει τα όποια αποτελέσματα.

 Γιατί η ανάγκη του για να βγει στην επιφάνεια ,τον κάνει να μην μπορεί να αντέξει άλλο «περίμενε» από την ζωή. Έτσι ή θα εκβιάζει για τυχόν αποτελέσματα ή θα απορρίπτει στόχους θεωρώντας ότι δεν είναι γι’ αυτόν.
Αυτός που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση νιώθει και πιστεύει πως ότι και να ποθήσει εκείνος δεν θα το αποκτήσει, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύει ότι αξίζει για να αποκτήσει.

Τα θέλω του συνήθως δεν τα στηρίζει σε κανέναν άλλον παρά μόνο στον υλικό τομέα που είναι άμεσα ορατός. Δεν θα δεθεί εύκολα συναισθηματικά με ανθρώπους, παρόλο που θα μοιάζει συναισθηματικός άνθρωπος. Όμως επειδή η ισοπέδωση που βίωσε στην παιδική του ηλικία ήταν αρκετή για να του φέρει το συναίσθημά του στα πατώματα, δεν επενδύει εύκολα στο συναίσθημα.

Είναι ως ένα σημείο δοτικοί, αλλά δεν επενδύουν καθόλου στο δικό τους συναίσθημα, αλλά περιμένουν πρώτα να δουν από τους άλλους όλα τους τα «χαρτιά». Και αφού τα δουν, πάλι δεν θα αφεθούν, θα κρατούν πάντα «μικρό καλάθι», για να μην πονέσουν ποτέ ξανά. Το συναίσθημά τους θα συνεχίσουν να το καλύπτουν με την τροφή και την ύλη γιατί μέσα από αυτό νιώθουν ασφαλείς. 

Ένα τέτοιο πλάσμα αν έχετε δίπλα σας, θέλει πολύ αγάπη και υπομονή για να του ενισχύσετε την πίστη στον εαυτό του. Να του βγάλετε από πάνω του τη «ρετσινιά» της ντροπής και της οργής. Θέλει βοήθεια ίσως και από ειδικό ψυχολόγο.

Αν τώρα μέσα από αυτά που διαβάσατε είδατε σημεία κοινά με τον εαυτό σας, Το πρώτο που θα κάνετε είναι να διαβάσετε το κείμενο άλλη μία φορά, γιατί ενδέχεται να μην είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Αν μετά από την δεύτερη φορά νιώθετε ακόμη κοινά σημεία. Τότε ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού ή αν έχετε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης ζητήστε του να σας επισημάνει τα σημεία αυτά. Αν εκείνος έχει δει την ντροπή σας, αν έχει δει τη ζήλια σας κλπ.

Αφού όλο αυτό αποκτήθηκε εκεί πίσω στην παιδική σας ηλικία, να θυμάστε ότι δεν είναι δικό σας, αλλά επίκτητο. Αφού είναι επίκτητο σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει. Πώς ? Ενισχύστε την πίστη στον εαυτό σας. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. 

Αναγνωρίστε τα λάθη σας και αναζητήστε που και με ποιο τρόπο σας βοήθησαν να γίνεται καλύτεροι. 


Αν νιώσατε ντροπή στην παιδική σας ηλικία, μπορείτε να αγκαλιάσετε το εσωτερικό σας παιδί λέγοντάς του ότι δεν έχει για τίποτε να φοβάται πια.
Μπορείτε παράλληλα να ακολουθήσετε όλα τα βήματα από το 2ο και 3ομυστικό πέρασμα, με ένα τετράδιο για βοηθό και να αρχίσετε να δουλεύεται υπέρ σας όλες τις ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να αδειάζετε από όλα όσα σας βαραίνουν και σιγά σιγά θα έρθει η ίαση σας.

Έτσι η τόσο εχθρική αυτή μορφή της χαμηλής αυτοεκτίμησης θα αρχίσει να μαλακώνει και η ελευθερία θα έρθει στη ζωή σας.

Δωροθέα 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα