Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Γιατί υπάρχω;

existΠολλοί άνθρωποι που ακολουθούν το πνευματικό μονοπάτι κάνουν αυτή την ερώτηση κάθε πρωί που πρέπει να σηκωθούν στις πέντε. «Γιατί να το κάνω αυτό; Ο υπόλοιπος κόσμος σηκώνεται στις οκτώ. Εγώ γιατί πρέπει να σηκωθώ στις πέντε; Όλοι τρώνε πέντε γεύματα την ημέρα. Εγώ γιατί να τρώω δύο; Όλοι φαίνονται χαρούμενοι, όπως η Μητέρα Γη (κάνοντας με τα χέρια το στρογγυλό σχήμα της). Εγώ γιατί να είμαι έτσι; Αυτό είναι το σχήμα της Γης, όχι των ανθρώπων. Γιατί πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να τη μιμηθούν;»
Οπότε, αυτή η ερώτηση εμφανίζεται πάντα, «Γιατί το κάνω αυτό;» Φυσικά, κατά παράδοση θα απαντήσουν… «Πρέπει να συνειδητοποιήσεις τον εαυτό σου, να συνειδητοποιήσεις τον Θεό. Πρέπει να επιτύχεις την απελευθέρωση». Το πρωί όμως λέτε, «Δεν θέλω την απελευθέρωση, θέλω απλά να κοιμηθώ. Δεν θέλω να δω τον Θεό. Θέλω να φάω καλά. Δεν με ενδιαφέρει να συναντήσω τον Θεό. Θέλω να συναντήσω τον γείτονα ή τη γειτόνισσα». Αυτές οι σκέψεις υποστηρίζονται χημικά από το σώμα. Η πνευματική επιθυμία δεν υποστηρίζεται χημικά. Κι όμως, η ερώτηση «Γιατί» γίνεται πολύ μεγάλη. «Γιατί; Γιατί;»

Αν είχατε τη νοημοσύνη ενός σκουληκιού, δεν θα υπήρχε «Γιατί». Ακόμα κι αν είχατε τη νοημοσύνη ενός βούβαλου – έχει μεγαλύτερο εγκέφαλο, τουλάχιστον έχει μεγαλύτερο κεφάλι – δεν θα είχατε αυτά τα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι στο τι θεωρείτε εσείς ως δημιουργία. Αν το δείτε προσεκτικά, τα πάντα είναι αντιφατικά. Αν είστε απορροφημένοι από ένα πράγμα, μοιάζει σαν να είναι πλήρες από μόνο του. Όταν οι ορμόνες σας κυριεύουν το σώμα και τον εγκέφαλό σας, αυτό μοιάζει να είναι το νόημα της ζωής. Και όταν παντρεύεστε σκέφτεστε, «Πώς μπλέχτηκα εγώ σε αυτό;» Η ερώτηση λοιπόν δεν έχει να κάνει με το αν η ζωή λειτουργεί σωστά ή όχι. Αν έχετε έναν λειτουργικό εγκέφαλο, δεν έχει σημασία πόσο καλά τακτοποιείται η ζωή σας. Η ερώτηση «Γιατί μπλέχτηκα εγώ σε αυτό;» θα έρθει όπως και να έχει.
Αν παρατηρήσατε και προσέξατε τη φύση της δημιουργίας, θα πρέπει να μάθετε να υπάρχετε μέσα σε αντιφάσεις, κάτι που σας βάζει σε κίνδυνο. Μόνο κάποιος που εθελοτυφλεί και δεν προσέχει τα συναισθήματά του, τις σκέψεις του και τις πράξεις του μπορεί να πιστεύει ότι όλα είναι μια χαρά. Αλλιώς, αν δώσετε προσοχή, θα ξέρετε πως όλα αυτά δημιουργούν κινδύνους. Όποτε είστε τακτοποιημένοι, δεν έχει σημασία πού, αν ο νους σας λειτουργεί, θα ρωτήσει «Γιατί; Γιατί μπλέχτηκα σε αυτό;» Οι άνθρωποι προσπαθούν να παγώσουν το νου τους με οτιδήποτε, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει. Αν έχετε ένα λειτουργικό νου, το «Γιατί;» θα έρθει πολύ σύντομα. Αν το μυαλό σας είναι παγωμένο, η ερώτηση αυτή θα έρθει τη στιγμή του θανάτου σας.
Η δική μου ευλογία είναι η ερώτηση, «Γιατί υπάρχω, γιατί το κάνω αυτό;» Το ίδιο πρέπει να αναρωτηθείτε κι εσείς το συντομότερο δυνατόν, ώστε να έχετε την απαραίτητη ενέργεια και τη δύναμη για να μην επιβαρυνθείτε τόσο που να μην μπορείτε να επιλέξετε το μονοπάτι το οποίο θα σας απελευθερώσει από το «Γιατί» και το βασανιστήριό του. Το «Γιατί» γίνεται πολύ μεγάλο – δεν σας πιάνει ύπνος. Δεν μπορείτε να καθίστε σε ένα μέρος με ηρεμία. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά γιατί αυτή είναι η φύση της ύπαρξης. Μόνο κάποιος που δεν έχει μυαλό μπορεί να είναι ήρεμος. Όπως κι αν το δείτε, δεν μπορείτε να τακτοποιηθείτε. Αν σας βάλουν σε μια πόλη, δεν μπορείτε να εγκατασταθείτε. Αν σας βάλουν σε μια ζούγκλα, δεν μπορείτε να εγκατασταθείτε. Αν σας βάλουν σε μια καλύβα, δεν μπορείτε να εγκατασταθείτε. Αν σας βάλουν σε ένα παλάτι, ούτε εκεί μπορείτε να εγκατασταθείτε. Κι αυτό γιατί έτσι είναι η φύση της ύπαρξης. Η ύπαρξη δημιουργείται με τρόπο ώστε οι άνθρωποι να μην είναι στάσιμοι. Ό,τι κι αν είναι, μοιάζει χωρίς νόημα και οι άνθρωποι θέλουν να μετακομίσουν αλλού. Ο Θεός είναι τόσο φιλεύσπλαχνος που σας κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση.
Όταν βρισκόμουν στην Kailash Yatra (σ.μ. πνευματική – θρησκευτική αναζήτηση που περιλαμβάνει πεζοπορία στη φύση και γίνεται κάθε χρόνο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου – αφορά μόνο Ινδούς), παρατήρησα μια χαλαρότητα στον τρόπο που γινόντουσαν κάποια πράγματα κι έτσι φώναξα τους εθελοντές και τους δασκάλους και ρώτησα, «Ποιο είναι το πρόβλημα; Έγινε η Kailash Yatra τόσο πεζή επειδή έρχεστε κάθε χρόνο; Κάποιοι άνθρωποι θα έδιναν τα πάντα για να βρεθούν εδώ. Τι σας συμβαίνει;» Εκείνοι μου απάντησαν, «Όχι Sadhguru, είμαστε απλά κουρασμένοι». Εγώ τους είπα, «Η κούραση είναι καλή. Δεν είστε νεκροί. Η κούραση δεν είναι πρόβλημα. Δεν είστε νεκροί, έτσι δεν είναι; Είστε νέοι». Τότε, ένας από τους συμμετέχοντες είπε, «Απλά είναι σε εγρήγορση». Εγώ του απάντησα, «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζείτε». Νομίζετε πως το να ζείτε ξαπλωμένοι είναι καλό; Το να βρίσκεστε σε εγρήγορση είναι ο καλύτερος τρόπος. Αυτό σημαίνει πως έχετε μια ζωή που συμβαίνει. Δεν έχετε μια στάσιμη ζωή. Η ζωή σας συμβαίνει συνεχώς.
Πρέπει να νιώθετε τυχεροί που σας συμβαίνουν συνεχώς πράγματα – επτά μέρες την εβδομάδα, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο. Αυτό είναι ένα πράγμα για το οποίο δεν μπορείτε να παραπονεθείτε στην Isha Yoga. Δεν μπορείτε να πείτε, «Δε συμβαίνει τίποτα». Συνεχώς κάτι συμβαίνει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είθε να γνωρίσετε τη χαρά της δράσης η οποία οδηγεί στην ηρεμία.
Με Αγάπη και Χάρη,
Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης.
____________
μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr
πηγή: www.ishafoundation.org

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα