Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ «ΟΧΙ»


Το «Ναι» είναι ξενέρωτο. Παραπέμπει σε υποταγή. Σκύβεις το κεφάλι. Υπακούς σ’ αυτό που σου λένε. Με το «Ναι» αισθάνεσαι να σε περιορίζουν, να σου αφαιρούν χώρο. Καμμία σχέση με την καύλα του «Όχι».
Έτσι είναι. Το «Ναι» είναι παντρεμένο με την… άρνηση ζωής. Με τη θλίψη. Ψυχρό, καρπαζωτικό το «Ναι». Αντίθετα το πυρετικό, το θερμό, το ερωτικό «Όχι» βγάζει ελευθερία, επανάσταση, αντίσταση, διαμαρτυρία, καταγγελία, πράγματα χιλιοτραγουδισμένα.
Κανένας μαλάκας ποιητής δεν ύμνησε το «Ναι». Όλοι υποκλίθηκαν στο «Όχι», με το οποίο ο άλλος θαρρεί, ελπίζει να δραπετεύσει από τη μιζέρια. Το «Όχι» μαγνητίζει, όχι το «Ναι» που τον κάνει κότα στο ορνιθοτροφείο.
Δεν το συζητάω. Η μαγνητική δύναμη της λέξης «Όχι» είναι ο βασικός λόγος που θα κρίνει αποφασιστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επειδή το «Όχι», μιλάω για τη λέξη «Όχι», σ’ ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, συνειδητά και ασυνείδητα, εκφράζει υπαρξιακή αγωνία. Συναισθηματική ταυτότητα.

Ξέχνα τη λογική. Κυριαρχεί η τύφλωση, ο φανατισμός, το κοντράρισμα. Θα πάει να ρίξει στην κάλπη το «Όχι» ο απελπισμένος. Ο στερημένος. Αυτός που έχει πόνο και μαζύ την ανάγκη ψυχολογικά να δείξει τους όρχεις του σε κάποιους πιο δυνατούς.
Στην Ιστορία ο κόσμος της πραγματικότητας πορεύεται με το «Ναι». Το «Όχι» γαμεί και δέρνει στο χώρο της φαντασίας, της ελπίδας, της αισιοδοξίας.
Δεν κατάλαβες. «ΌΧΙ» ψηφίζει, όχι κάτι συγκεκριμένο που με περίσκεψη και προβληματισμό το έχει απορρίψει. Δεν υπάρχουν αυτά. Ο αδικημένος νοιώθει μαλάκας αν ψηφίσει «Ναι», διότι η λέξη «Ναι» τον αυτοϊσοπεδώνει, τον κομματιάζει.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα