Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Eurogroup LIVE: ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ εξελίξεις

eurogroup

Όλες οι εξελίξεις 



19:30 Δήλωση του Eurogroup δίχως την ελληνική συναίνεση: Η θεσμική γύμνια της Ευρωζώνης
«Από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 σχετικά με την παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος ενίσχυσης, εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα ανάμεσα στους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές ώστε να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και του κατεπείγοντος της κατάστασης, οι θεσμοί προχώρησαν σε μία κατανοητή πρόταση σχετικά με πολιτικές προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας την ευελιξία εντός τους τρέχοντος συμβιβασμού.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς στις 26 Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup υπήρξε ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για επιπλέον υποστήριξη στους Έλληνες πολίτες μέσω ενός συνεχούς προγράμματος με κατεύθυνση την ανάπτυξη.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιούλιου, που είναι μετά την λήξη του προγράμματος. Η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, όπως και όλες οι συμφωνίες σχετικά με το τωρινό ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των ισόποσων κερδών του προγράμματος από τα ομόλογα SMP (επιστροφή κερδών ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα). Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».



19:29 Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας δήλωσε ότι “όποια και να είναι η απόφαση του Eurogroup o ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη βδομάδα. Θα επιβιώσει.”
eurogroup7
Ακόμη τόνισε ότι “η δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και πως άσχετα με την απόφαση του Eurogroup το δημοψήφισμα θα γίνει”.



18:45 Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη
Η πρόταση των θεσμών δεν θα έδινε ένα οριστικό τέλος στην κρίση, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup.
«Η πρόταση είναι μη βιώσιμη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Όπως εξήγησε, η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα «πέρναγε» από την ελληνική Βουλή.
Αιτιολογώντας την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τους δανειστές η αρχή του κοινού τόπου.
«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία αχτίδα αισιοδοξίας . Όμως, οι θεσμοί ποτέ δεν την σεβάστηκαν», σημείωσε εν συνεχεία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή απόρριψη εκ μέρους του Eurogroup για επέκταση της συμφωνίας για μερικές μέρες κάνει μόνιμη ζημία στην αξιοπιστία στο Eurogroup.
«Η Ευρώπη έχει ακόμη την ευκαιρία να διασώσει αυτή τη διαδικασία» υποστήριξε παράλληλα, προσθέτοντας ότι το Eurogroup πρέπει να βελτιώσει την πρότασή της προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να έρθει σε μία συμφωνία της ύστατης στιγμής έως την Τρίτη, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών.
Η απόφαση να μην προσκληθούμε στο άτυπο Eurogroup είναι μία απόφαση του κ. Ντέισεμπλουμ και όχι της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά την καταβολή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει επανειλημμένως την πληρωμή του ΔΝΤ μέσω των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα, τόνισε ότι θα αφορά την έγκριση ή την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών. Εάν αυτές βελτιωθούν, συνέχισε, τότε θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό να τις υπερψηφίσει.
Παράλληλα, απέρριψε τη σύνδεση του δημοψηφίσματος με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το ερώτημα είναι απλά, θέλετε να συμφωνήσουμε σ’ αυτή την πρόταση ναι ή όχι» εξήγησε.

18:32 Συνέντευξη τύπου – Γερούν Ντάσιελμπλουμ



«Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις και όχι μόνο αυτό αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι προτάσεις αυτές ήταν όσο πιο ευέλικτες γίνονταν. Ωστόσο η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.Αλλά η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν είχε κλείσει.Όσο λυπηρό και αν είναι η προθεσμία για την Ελλάδα εκπνέει το βράδυ της Τρίτης.Σκοπός μας είναι να διατηρηθεί η δύναμη και η αξιοπιστία της Ευρωζώνης.»

18:11 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές, ενώ όλοι νόμιζαν ότι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, ξαφνικά έγινε γνωστό ότι η διακοπή ήταν σύντομη και συνεδριάζει εκ νέου ΧΩΡΙΣ την Ελλάδα.

18:02 Και ένα περίεργο tweet απο τον Peter Spiegel: «Ενημερώνομαι ότι η διακοπή του Eurogroup θα είναι σύντομη με τους 18 να συνεδριάζουν εκ νέου χωρίς όμως την ελληνική αντιπροσωπεία».


18:00 Για προσωρινή διακοπή του Eurogroup κάνει λόγο ο δημοσιογράφος του ZDF, Stefan Leifert. Τονίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβουλεύεται με την ΕΚΤ και ο Σόιμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ.
eurogroup4
17:55 Γαλλικο Πρακτορείο Ειδήσεων: Απορρίφθηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση λόγω δημοψηφίσματος
17:45 Δυο ώρες έχουν περάσει από την έναρξη του Eurogroup για την Ελλάδα. Σιγή ασυρμάτου ακομα και από τις δυο πλευρές.

17:40 Δυο ώρες έχουν περάσει από την έναρξη του Eurogroup για την Ελλάδα. Σιγή ασυρμάτου ακομα και από τις δυο πλευρές.

16:45 Νεα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μέσω twitter. «Μια κακή πρόταση και μια καλή κυβέρνηση μπορούν να βελτιωθούν. Μια έξοδος, όμως από το ευρώ είναι μη αναστρέψιμη».
16:13 Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση «έβαλε τέλος μονομερώς στις διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές της καθώς ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει πλέον βάση προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις (…) κανένας από τους συνάδελφούς με τους οποίους μίλησα δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι μπορούμε να κάνουμε τώρα» προσέθεσε ο ίδιος προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

eurogroup1
16:10 Βαρουφάκης στο Reuters: Ζητώ παράταση εβδομάδων και ευελιξία από τους πιστωτές για την πληρωμή της 30ης Ιουνίου!
Θα ζητήσω από το Eurogroup παράταση λίγων εβδομάδων για να προχωρήσουμε με το δημοψήφισμα, είπε μιλώντας στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θέλει να επιτύχει μια γρληγορη συμφωνία με τους δανειστές στο πνευμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Δηλώνει ακόμα ότι η πληρωμή της 30ης Ιουνίου στο ΔΝΤ εξαρτάται από την ευελιξία των δανειστών. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί από την ΕΕ να της επιστρέψει το 1,9δισ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη. Τέλος, είπε ότι οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοικτές σε όλο το μεταβατικό διάστημα και ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να το διασφαλίσει αυτό.
eurogroup2

eurogroup3
16:01 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ:
- Συνεδριάζει από τις 15.35 ώρα Ελλάδος το Eurogroup
- Μετά την συνεδρίαση θα δει τους κυρίους Δραγασάκη και Τσακαλώτο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
- Κατά της παράτασης τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος αριθμός υπουργών Οικονομικών
- “Μαύρες” δηλώσεις από πολλούς υπουργούς για την Ελλάδα
eurogroup5eurogroup4
15:35 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: Η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής τςη ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup).
eurogroup6
15:30 Μοσκοβισί: Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος
Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την κατάσταση. Η ελληνική οικονομία πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Πάνω σε αυτό εργαζόμασταν μέχρι χθες το βράδυ. Υπάρχουν περιορισμένες διαφορές, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει τη θέλησή της, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν λόγω του δημοψηφίσματος, σημείωσε. Το eurogroup θα εξετάσει αν υπάρχει ή όχι δυνατότητα συμφωνία. Πρώτα πρέπει να εξετάσουμε τις πιθανότητες και την κατάσταση και μετά θα λάβουμε αποφάσεις. Πρέπει πρώτα να δούμε την κατάσταση, να δούμε μέχρι που πήγαμε και μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να πάμε. Πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσουμε με τον κ. Βαρουφάκη. Πάντα δείχναμε θέληση συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
15:30 Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, μίλησε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, τονίζοντας ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
«Η παράταση του προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα είναι πολιτική απόφαση. Θα συζητήσουμε και θα πάρουμε μια συλλογική απόφαση. Όλοι περιμέναμε τη συνάντηση σήμερα για να ψήφιζε τη συμφωνία την Κυριακή η Ελληνική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα είναι μία νόμιμη απόφαση. Ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός».
Δύσκολα θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα, δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος
15:25  Μαύρα μαντάτα απο τον φινλανδό υπουργό Οικονομικών, Αλεξ Στούμπ: «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του Eurogroup δεν θέλει παράταση του προγράμματος. Νομίζω ότι
Ως υπέρμαχος της ευρώπης πιστεύω ότι η χθεσινή ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και αισθάνομαι μεγάλη λύπη για την κατάσταση ειδικά από την πλευρά του ελληνικού λαού.
Και έριξε την βόμβα: Θα έλεγα ότι το Plan B γίνεται Plan A!
15:15 ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Πληροφορίες για εισήγηση του Euroworking Group προς το Eurogroup για μη παράταση του προγράμματος της Ελλάδας! Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποσύρεται το σχέδιο των δανειστών.
15:05 Πιο ήπια αντίθετε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ η οποία έτσι ή αλλιώς βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της αφού η κυβέρνηση διακήρυξε ότι δεν θα πληρωθεί η δόση στο Ταμείο στις 30 Ιουνίου.
Το ίδιο ήπιος, στάση που διατήρησε όλες αυτές τις ημέρες ήταν ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π.Μοσκοβισί. “Θα δούμε τις προτάσεις και θα αποφασίσουμε για επέκταση του προγράμματος”.
Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ στο να δοθεί παράταση μέχρι την Κυριακή 5 Ιουλίου στην παράταση του μνημονιακού προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου και εμμέσως στην συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, από την ΕΚΤ: “Δεν υπάρχουν τρεις εβδομάδε, υπάρχουν μόνο τρεις ημέρς για το πρόγραμμα. Μετά τελειώνει”.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτες, της ομάδας ττων ΥΠΟΙΚ “δορυφόρων” του Βερολίνου, μίλησε για “Ανάγκη να αισθανθούν οι Ελληνες τις συνέπειες της χρεοκοπίας”.
15:05 Δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ:
Η κατάσταση είναι θλιβερή, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπήρξε έκπληξη από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά, προφανώς απορρίπτει την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, ενώ ο πρωθυπουργός δίνει μια αρνητική συμβουλή στον ελληνικό λαό. Συνεχίζοντας, ο κ.Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, με αυτήν της την απόφαση κλείνει τις πόρτες σε περαιτέρω συνομιλίες και πρόσθεσε ότι στο αποψινό Eurogroup θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες μελλοντικές συνέπειες.
«Δεν θα συζητήσουμε σήμερα το δημοψήφισμα. Θα συζητήσουμε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Βέλγος υπουργό Οικονομικών,Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ.Όπως είπε, η 30η Ιουνίου είναι πολύ κοντά πλέον και πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και μετά να δράσουμε.
14:50 Εφτασε και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup. Δεν έκανε καμία δήλωση….
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα