Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Εγκεφαλικά Κύματα Γάμμα: Δεδομένα και Οφέλη

Εγκεφαλικά Κύματα Γάμμα: Δεδομένα και Οφέλη
Τα εγκεφαλικά κύματα Γάμμα είναι η γρηγορότερη καταγεγραμμένη τάξη συχνοτήτων, τα οποία ταλαντεύονται μεταξύ των 30 και 100 Hz. Έχουν το μικρότερο πλάτος σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (E.E.G.) σε σχέση με τους άλλους τέσσερις βασικούς τύπους εγκεφαλικών κυμάτων. Σύμφωνα με μία δημοφιλή θεωρία [1], τα κύματα γάμμα μπορεί να εμπλέκονται στη δημιουργία της ενότητας της συνειδητής αντίληψης (πρόβλημα της δέσμευσης [2]).

Η Σημαντικότητά τους

Σε έρευνες που έχουν γίνει, τα κύματα γάμμα έχουν δείξει αυξημένη νοητική δραστηριότητα/γνωστική ενίσχυση, εξάλειψη της αφηρημάδας, υψηλά επίπεδα επεξεργασίας πληροφοριών, μάθησης, και συγκέντρωσης, υψηλή ικανότητα βραχυπρόθεσμης μνήμης και πρόληψη ημικρανίας [3][4][5][6]. Έχουν επίσης δείξει κάποια υπόσχεση με την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές. Σίγουρα μπορούν να είναι πολύ αναζωογονητικά.
Ο γνωστικός έλεγχος των συναισθημάτων παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συναισθηματικής σταθερότηταςστην καθημερινή μας ζωήΜια μελέτη προτείνει ότι η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων γάμμα ενισχύει το μηχανισμό του γνωστικού ελέγχου του συναισθήματος [7].
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως στην κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων γάμμα, οι νευρώνες πυροδοτούνται μαζί, ταυτόχρονα (όπως επίσης θα δείτε παρακάτω). Αυτοί οι γρήγοροι ρυθμοί συνήθως συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι, για παράδειγμα, δίνουν προσοχή στα πιο σημαντικά ζητήματα του περιβάλλοντός τους – όπως ένα άτομο μιλάει σε αυτούς – και αγνοούν τη μουσική που παίζει στο χώρο που βρίσκονται [8].

Η Σχέση τους Με Τον Διαλογισμό

Πειράματα που έγιναν με Βουδιστές μοναχούς του Θιβέτ έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ υπερβατικών νοητικών καταστάσεων και των κυμάτων γάμμα. Μία μελέτη του 2004 [9] πήρε οκτώ Βουδιστές Μοναχούς που εξασκούν τον διαλογισμό πολλά έτη και, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια παρακολούθησαν τα μοτίβα της ηλεκτρικής δραστηριότητα που παράχθηκε από τους εγκεφάλους τους καθώς διαλογίζονταν.
Οι ερευνητές συνέκριναν την εγκεφαλική δραστηριότητα των μοναχών με μια ομάδα αρχάριων στον διαλογισμό (η μελέτη είχε τους εθελοντές διαλογιζόμενους μία ώρα την ημέρα για μία εβδομάδα, πριν από την εμπειρική παρατήρηση). Σε μία κανονική κατάσταση διαλογισμού, και οι δύο ομάδες έδειξαν να έχουν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, όταν στους μοναχούς ειπώθηκε να δημιουργήσουν ένα αντικειμενικό αίσθημα συμπόνιαςκατά τη διάρκεια του διαλογισμού, η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους άρχισε να πυροδοτείται κατά έναν ρυθμικό, συνεκτικό τρόπο, προτείνοντας έτσι πως νευρωνικές δομές πυροδοτήθηκαν αρμονικά. Αυτό παρατηρήθηκε στο εύρος των συχνοτήτων 25-40 Hz, τον (τυπικό) ρυθμό των γάμμα κυμάτων.
Νέες έρευνες συνεχώς διεξάγονται, καθώς η διέγερση των εγκεφαλικών κυμάτων συνεχίζει τη μετάβαση από μια νευρολογική περιέργεια σε ένα σημαντικό εργαλείο με πρακτικές και χρήσιμες εφαρμογές.

Πως Μπορούμε Να Βιώσουμε Κύματα Γάμμα;

Όπως είδαμε παραπάνω, η απάντηση είναι ο διαλογισμός. Οι άνθρωποι μπορούν να αυτοεκπαιδευτούν ώστε να παράγουν περισσότερο τη συχνότητα γάμμα, και εστιάζοντας στη συμπόνια και στην αγάπη είναι ο τρόπος για να γίνειαυτόΜία άλλη μέθοδος για τη διέγερση των εγκεφαλικών κυμάτων γάμμα είναι η χρήση τεχνολογίας εγκεφαλικών κυμάτων.
Το ακόλουθο βίντεο περιέχει μία ακουστική συνεδρία η οποία χρησιμοποιεί ισοχρονικούς τόνους που ξεκινούν από ταχαμηλά βήτα κύματα (12 Hz) και σταδιακά φτάνουν στα γάμμα κύματα (40 Hz) περίπου στα 20 λεπτά, έως το τέλος. Προτείνεται να χρησιμοποιείται το πρωί ή το απόγευμα, ή όποτε θέλετε να είστε συγκεντρωμένοι ή αναζωογονημένοι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με ή χωρίς ακουστικά. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον, προτείνονται τα ακουστικά.

Αναφορές:
[5] Olmstead R. Use of auditory and visual stimulation to improve cognitive abilities in learning-disabled children. J Neurother. 2005;9(2):49-61
[6] Noton D. Migraine and photic stimulation: report on a survey of migraineurs using flickering light therapy. Complement Ther Nurs Midwifery. 2000;6(3):138-142.
[7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254657
Περισσότερες πηγές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
photo: bigstockphoto.com
visualmeditation
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα