Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Το έμβρυο ξέρει πότε η μαμά του έχει κατάθλιψη ή κακοποιείται (βίντεο)

Το έμβρυο ξέρει πότε η μαμά του έχει κατάθλιψη ή κακοποιείται (βίντεο)
Πριν από το τοκετό, τα μωρά θέλουν και χρειάζονται ένα συνεκτικό περιβάλλον, χωρίς συναισθηματικές αναταραχές και αυτό το συνεκτικό περιβάλλον, είναι που κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ένα μωρό αναπτύσσεται αφού γεννηθεί. Επίσης οι γυναίκες σπανίως ελέγχονται για την κατάθλιψη πριν από το τοκετό αντιθέτως, ελέγχονται μετά το τοκετό, στο στάδιο που μπορεί η νέα μητέρα να πάθει κατάθλιψη (ή χρόνιο άγχος) κάτι που προκαλείται συνήθως από την απότομη πτώση των ορμονών μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.
Πόσες μητέρες γνωρίζουν ότι εάν πάσχουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή επηρεάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται το μωρό; Μια νέα μελέτη από τον Curt Α Sandman, την Elysia P.Davis, και τη Laura Μ. Glynn του Πανεπιστημίου της California-Irvine αποκάλυψε πρόσφατα πως η ψυχολογική κατάσταση της εγκυμονούσας, επηρεάζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Κάθε φορά που δύο σύντροφοι ή σύζυγοι έχουν λεκτική ή σωματική σύγκρουση, ή όταν ο ένας εκ των δυο αντιλαμβάνεται ότι ο άλλος τον έχει προσβάλει , τη στιγμή που η γυναίκα του ζευγαριού είναι έγκυος, το έμβρυο βιώνει τα συναισθήματα της μητέρας.
Η Άννα εξηγεί γιατί η αριστερή πλευρά του προσώπου της είναι πολύ πιο γερασμένη από την δεξιά πλευρά του προσώπου της και γιατί το δεξί της μάτι τείνει ελαφρά προς την εσωτερική γωνία. «Το στρες στη μήτρα» εξηγεί.»Η μαμά μου μερικές φορές έτρωγε ξύλο από τον μπαμπά μου, ο οποίος ήταν μοναχικός και σχεδόν πάντα θυμωμένος. Στα 40 χρόνια του γάμου τους, αγανακτούσε με τον θυμό του και το πόσο εύκολα θύμωνε. Μάλωναν σχεδόν καθημερινά. Τελικά έφυγα για το πανεπιστήμιο στα 18 και γλίτωσα. Όμως το κακό είχε γίνει από την εμφύτευσή μου…»

Το θέμα είναι ότι το στρες στη μήτρα επηρεάζει ένα μωρό, όχι μόνο η σωματική καταπόνηση, όπως το κάπνισμα ή το πρόχειρο φαγητό, αλλά και η δυσαρέσκεια της μητέρας του, το συναίσθημα του να είσαι οικονομικά παγιδευμένη και να εξαρτάσαι από το λάθος σύζυγο, η συναισθηματική κακομεταχείριση και η κατάθλιψη . Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, συνεχώς λαμβάνει μηνύματα από τη μητέρα του. Δεν ακούει απλά την καρδιά της και ό, τι μουσική μπορεί να παίζει κοντά στην κοιλιά της. Λαμβάνει επίσης χημικά σήματα μέσω του πλακούντα. Μια νέα μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί στο Psychological Science, ένα περιοδικό του Συλλόγου για την Ψυχολογική Επιστήμη, διαπιστώνει ότι αυτό περιλαμβάνει τα μηνύματα σχετικά με την ψυχική κατάσταση της μητέρας.
Εάν η μητέρα έχει κατάθλιψη, αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το μωρό αναπτύσσεται μετά τη γέννησή του. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το περιβάλλον στο οποίο ένα έμβρυο μεγαλώνει – η μήτρα της μητέρας – είναι πολύ σημαντικό. Μερικά αποτελέσματα είναι εμφανή. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα, μπορεί να είναι καταστροφικά όμως, είναι πιο διακριτά.
Για τη μελέτη του πως η ψυχολογική κατάσταση της μητέρας επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, ο Curt A. Sandman, η Elysia P. Davis και η Laura M. Glynn του Πανεπιστημίου της California-Irvine εξέτασαν εγκύους με κατάθλιψη πριν και μετά την γέννηση του παιδιού. Επίσης εξέτασαν τα μωρά αφού γεννήθηκαν για να δουν πόσο καλά αναπτύσσονταν.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό που είχε σημασία για τα μωρά ήταν αν το περιβάλλον ήταν σταθερό, πριν και μετά τη γέννηση. Δηλαδή, τα μωρά που τα πήγαν καλύτερα ήταν εκείνα που είτε είχαν μητέρες που ήταν υγιείς, τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση τους, αλλά και εκείνα των οποίων οι μητέρες είχαν κατάθλιψη τόσο πριν τη γέννηση τους όσο και μετά.  Αυτό που επιβράδυνε την ανάπτυξη των μωρών ήταν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες, μια μητέρα που είχε κατάθλιψη πριν από τη γέννηση αλλά ήταν υγιής μετά ή εκείνη που ήταν υγιής πριν από τη γέννηση και απέκτησε κατάθλιψη μετά. «Πρέπει να το παραδεχτούμε, η δύναμη αυτού του ευρήματος μας εξέπληξε,»είπε ο Sandman.
Τώρα, η κυνική ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών, θα ήταν ότι αν μια μητέρα έχει κατάθλιψη πριν από τη γέννηση του παιδιού της, θα πρέπει να μη προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει προς όφελος του βρέφους, όμως δεν είναι έτσι. «Μια πιο λογική προσέγγιση θα ήταν, να δίνουν στις γυναίκες που παρουσιάζουν προγεννητική κατάθλιψη, την κατάλληλη θεραπεία» Ο Sandman είπε. «Γνωρίζουμε πώς ν” αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη. Το πρόβλημα είναι, ότι οι γυναίκες σπανίως ελέγχονται για κατάθλιψη πριν από τη γέννηση του παιδιού τους»
«Μακροπρόθεσμα, το να έχει ένα μωρό μια καταθλιπτική μητέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα και ψυχιατρικές διαταραχές στο παιδί» λέει ο Sandman. Σε μια άλλη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά που οι μητέρες τους είχαν άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο συχνά συνυπάρχει με τη κατάθλιψη, έχουν διαφορές σε ορισμένες δομές του εγκεφάλου. «Θα χρειαστούν μελέτες που διαρκούν πολλές δεκαετίες για να καταλάβουμε τι ακριβώς ρόλο παίζει μια καταθλιπτική μητέρα στη μακροπρόθεσμη υγεία ενός παιδιού» και συνεχίζει «Πιστεύουμε ότι το έμβρυο συμμετέχει ενεργά στη δική του ανάπτυξη και συλλέγει πληροφορίες για τη ζωή μετά το τοκετό. Ουσιαστικά δηλαδή το έμβρυο, προετοιμάζεται για τη ζωή με βάση τα μηνύματα που του παρέχει η ίδια η μητέρα του».
*Το παραπάνω βίντεο αποτελεί μέρος της καμπάνιας της Unicef για την ενδοοικογενειακή βία.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα