Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Σταμάτα να υπεραναλύεις την σχέση σου

Την δύσκολη στιγμή της σχέσης σου κάθεσαι και κάνεις λίστες με τα θετικά και τα αρνητικά του συντρόφου σου και υπεραναλύεις την σχέση σου και τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Αυτή η μέθοδος –αν και θα ακούσεις πολλούς να στην προτείνουν- δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί;
Όταν υπεραναλύουμε τα δεδομένα, μπερδευόμαστε και παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις. Συνήθως οι επιθυμίες που έχουν εκφράσει οι άνθρωποι υποδηλώνουν και τις ενέργειές τους αρκετά καλά. Αν οι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να ολοκληρώσουν κάτι, πιθανότατα θα περάσουν περισσότερο χρόνο κάνοντας αυτό, αν θεωρούν πως ένα τοπίο είναι όμορφο οι εκφράσεις του προσώπου τους θα δείχνουν περισσότερη απόλαυση. Αλλά όταν οι άνθρωποι καλούνται να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους τους αρέσει αυτό το έργο ή το τοπίο, ξαφνικά η συμπεριφορά τους δεν ταιριάζει με τις προτιμήσεις αυτές.

apogoiteusi-ipopgr
Αυτό συμβαίνει και στις σχέσεις πολύ συχνά. Σε μια μελέτη, 39 ζευγάρια κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για το πόσο ικανοποιημένοι ήταν με την σχέση τους. Το 50% αυτών των ζευγαριών κλήθηκαν για πρώτη φορά να αναλύσουν τη σχέση. Συγκεκριμένα, τους είπαν «κάντε μία λίστα με όλους τους λόγους που μπορείτε να σκεφτείτε γιατί η σχέση σας με το σύντροφό σας έχει την μορφή που έχει σήμερα» και «αναλύστε τις σχέσεις σας και περιγράψτε γιατί είναι καλή ή άσχημη. Να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται». Αμέσως μετά την ανάλυση των σχέσεων τους, συμπλήρωσαν ένα ακόμα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε το κατά πόσο ήταν ικανοποιημένοι από την σχέση τους. Όλα τα ζευγάρια ήρθαν σε επαφή 4-8 μήνες αργότερα με τους ερευνητές για να δούμε αν ήταν ακόμα μαζί.
Για τα ζευγάρια στην ομάδα ελέγχου, η συσχέτιση μεταξύ του πόσο ικανοποιημένοι είπαν ότι ήταν στο πρώτο μέρος της μελέτης και κατά πόσον ή όχι χώρισαν μερικούς μήνες αργότερα, ήταν αρκετά μεγάλη. Αυτό είναι κάτι που θα περίμενε κανείς. Πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουν- λογικό. Αλλά τι γίνεται με τα ζευγάρια που κλήθηκαν να αναλύσουν τις σχέσεις τους πριν δώσουν απάντηση στα ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση στη σχέση; Γι “αυτούς, η συσχέτιση μεταξύ του πόσο χαρούμενοι ήταν και το κατά πόσον ή όχι χώρισαν ήταν ουσιαστικά μηδενική. Ο τρόπος που αισθάνθηκαν για τις σχέσεις τους μετά από αυτή την λεπτομερή ανάλυση ήταν εντελώς άσχετη με το αν ή όχι χώρισαν. Αναλύοντας τη σχέση τους προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με την αξιολόγηση της σχέσης τους.
egkefalos-ipopgrcyx
Γιατί η ενδοσκοπική ανάλυση μας οδηγεί σε σύγχυση; Μια πιθανότητα είναι ότι μας κάνει να νομίζουμε ότι έχουμε ειδικές γνώσεις -που δεν έχουμε- και μας οδηγεί στο να δώσουμε  μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις ιδέες και λιγότερη προσοχή στην πραγματική μας συμπεριφορά. Έτσι, αντί απλώς να κοιτάζουμε το πώς μπορούμε πραγματικά να αλληλεπιδράσομε με τον σύντροφό μας ως μέτρο σύγκρισης για το κατά πόσο θα χωρίσουμε ή όχι, καταλήγουμε σε αυτό που θεωρούμε λογική εξήγηση των συναισθημάτων μας. Επιπλέον, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις προτιμήσεις μας υποσυνείδητα. Δεν είμαστε ενήμεροι για πολλούς από τους παράγοντες που πραγματικά οδηγούν τα συναισθήματά μας, έτσι ώστε να αποτελούν λογικές εξηγήσεις αντ “αυτού, αλλά οι εξηγήσεις αυτές δεν είναι ακριβείς. Τα συναισθήματά μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα εκλογικεύσουμε και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε την ορθολογική τακτική για να κατανοήσουμε γιατί αισθανόμαστε και τον τρόπο που ενεργούμε.
Συμπέρασμα; Σταμάτα να υπεραναλύεις την σχέση σου και πέτα όλες τις λίστες με τα θετικά και αρνητικά που έχεις φτιάξει.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα