Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Αεροπορικά καύσιμα σκέτο… γλύκισμα



Προτού το διαβάσετε και συγχυστείτε, να ξεκαθαρίσουμε ότι τίτλος, άρθρο και φωτογραφία είναι του Βήματος science και ουχί δικό μας…

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο να παράγουν αεροπορικά βιοκαύσιμα από βιομάζα ζαχαροκάλαμων. Τα «γλυκά» αυτά καύσιμα, εφόσον χρησιμοποιηθούν μαζικά στο μέλλον από τα αεροσκάφη, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου».

Ζωτική και φιλική στο περιβάλλον

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξις Μπελ του Τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ανέφεραν ότι οι καλλιέργειες ζαχαροκάλαμων θα μπορούσαν να γίνονται σε εδάφη όπου σήμερα δεν υπάρχουν καλλιέργειες τροφίμων, ώστε να μη δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάπτυξη βιώσιμων υγρών καυσίμων για την αεροπορία, εκτός από τα οχήματα, είναι ζωτική για τη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μέθοδος αξιοποιεί τα σάκχαρα των ζαχαροκάλαμων, σε συνδυασμό με τη βαγάσση (υπολείμματα του ζαχαροκάλαμου), για να παράγει ντίζελ και λιπαντικά για μηχανές τζετ.

Η ρύπανση και τα βιοκασύσιμα

Κάθε μέρα περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πετάνε με αεροπλάνα, τα οποία εκπέμπουν το 2% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα. Αν τα αεροπορικά ταξίδια αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, όπως αναμένεται, τότε θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη δοκιμαστική εμπορική πτήση με βιοκαύσιμα έγινε το 2008. Η χρήση των βοκαυσίμων στα εμπορικά αεροπλάνα εγκρίθηκε διεθνώς το 2011, όμως η αξιοποίησή τους από τις αεροπορικές εταιρίες μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη λόγω των πολύ αυστηρών προδιαγραφών για τα αεροπορικά καύσιμα, τις οποίες δύσκολα μπορούν να τηρήσουν τα βιοκαύσιμα.

Η νέα μέθοδος, που χρηματοδοτείται από την πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, φαίνεται να λύνει αυτά τα προβλήματα και θεωρείται πολλά υποσχόμενη. Από την άλλη όμως, η πολιτική υποστήριξη στα βιοκαύσιμα έχει μειωθεί πρόσφατα, καθώς έχουν αυξηθεί οι επικρίσεις ότι αυτά ανταγωνίζονται την παραγωγή τροφίμων και τείνουν να αυξήσουν τις τιμές των τελευταίων. Οι αμερικανοί επιστήμονες αντέτειναν ότι, στη δική τους περίπτωση, αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να ίσχυε αν χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη τα ζαχαρότευτλα και όχι τα ζαχαροκάλαμα. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω…
Πρώτον, διαβάστε το παρακάτω άρθρο πλάι στον αστερίσκο που απομυθοποιεί πλήρως από περιβαλλοντική άποψη τα βιοκαύσιμα από καλαμπόκι. Εκτός αυτού, εδώ ο κόσμος πεινάει ρεεε:
Δεύτερον, κάποιες εταιρίες που ήδη “πειραματίζονται” με νέα καύσιμα και βιοκαύσιμα, είναι τελικά και αυτές -όπως και κάποιες άλλες- που αφήνουν μεγάλες ουρές όταν πετούν, όπως η Eays Jet και η Virgin (έχουν δηλώσει, δεν ξέρω, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες). Εμείς λέμε ότι ψεκάζουν. Αυτοί λένε πως χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα. Τότε αν είναι έτσι τα “βιοκαύσιμα” αφήνουν περισσότερη βρώμα από τα κανονικά καύσιμα.
Και τρίτον, όπως λένε και στο χωριό μου στη Μακρινίτσα…

bullshit!!!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα