Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ


Το χρονόμετρο δείχνει ότι απομένουν μόλις 4 δευτερόλεπτα. Το παιχνίδι μετά την κανονική διάρκεια και σκορ 89-89 είναι στο 101-101. Ο Καμπούρης κερδίζει το ρημπάουντ και το φάουλ. Το παιχνίδι έχει θεαματικότητα 87% και στο μικρόφωνο της κρατικής τηλεόρασης ο αξέχαστος Φίλιππος Συρίγος.
Η φάση ξεκίνησε με επίθεση της Ελλάδος 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και με μία χορογραφία του Νίκου Γκάλη που έχει τη μπάλλα στα χέρια του. Η αγωνία στο πρόσωπο του Παναγιώτη Γιαννάκη που παρακολουθεί όρθιος από τον πάγκο είναι η αγωνία του κόσμου για την εξέλιξη στον τελικό του ευρωμπάσκετ το 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο Γκάλης χορεύει, κάνει φιγούρες, ελιγμούς, η μπάλλα είναι κολλημένη στα χέρια του, δεν σταματάει να μετακινείται, να στριφογυρίζει. Ο γκάγκστερ δίνει στον Λιβέρη Ανδρίτσο κι αυτός επιστρέφει στον Γκάλη που βρίσκει τον Μέμο Ιωάννου, το μπάσιμο του οποίου και το σουτ είχαν κατάληξη το κερδισμένο φάουλ του γίγαντα Καμπούρη.

Είναι το 25ο ευρωπαϊκό του μπάσκετ, με 12 ομάδες σε δυο ομίλους. Η Ελλάδα έχει στόχο να πιάσει εξάδα. Φαβορί είναι η πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, 14 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, με προπονητή τον συνταγματάρχη Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Βολκώφ, Μαρτσουλιόνις, Τκατσένκο, θηρία στην ομάδα της Αουτσάιντερ Πέτροβιτς, Ντιβάτς, Πάσπαλι, Ράτζα, Βράνκοβιτς, Κούκοτς, Ράντοβιτς. Και η Ισπανία των Σαν Επιφάνιο, Σιμπίλιο, Χιμένεθ.
Πρώτο ματς της εθνικής ομάδας με Ρουμανία 109-77, ο Γκάλης 44 πόντους. Δεύτερο ματς 84-78 την Γιουγκοσλαβία, ο Γκάλης κόλλησε τη βελόνα, 44 πόντοι. Ήττα στο τρίτο, 89-106 από την Ισπανία, ο Γκάλης 35. Ήττα 66-69 και από την ΕΣΣΔ στο τέταρτο ματς, ο Γκάλης 31.
Το πέμπτο ματς είναι καθοριστικό, η Ελλάδα περνάει μόνο με νίκη. Ο Γκάλης 34 και νίκη 82-69 την Γαλλία. Επόμενη αναμέτρηση με την Ιταλία. Ο Γκάλης μετά τη νίκη 90-78 «Δεν χάναμε με τίποτα, το είδα στα μάτια όλων των Ιταλών, στην προθέρμανση». Γιαννάκης 22, Γκάλης 38, Καμπούρης 14. Για τον τελευταίο οι Ιταλοί έγραψαν «Μας διέλυσε ένας πρώην κτίστης».
Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία. Η μεγάλη των πλαβί σχολή έχει διαλύσει 128-80 την Πολωνία. Η Ελλάδα έχει να κερδίσει την Γιουγκοσλαβία από το... 1953, κι αυτό σε φιλικό ματσάκι. Φάνης Χριστοδούλου 18, Γκάλης 30, νίκη η Ελλάδα 81-77.
Σα σήμερα, 14 Ιουνίου αρχίζει το ματς, ο τελικός με την Σοβιετική Ένωση. Πεντάδα αρχική Φασούλας, Γκάλης, Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Καμπούρης. Ημίχρονο 42-41. Στην παράταση η Ρωσία με τρίποντο ισοφαρίζει 101-101.
Εκτελεστής των δύο φάουλ ο Καμπούρης, που έχει «κουρευθεί», έχει κόψει κάθε επικοινωνία με το περιβάλλον, με την εξέδρα, με τους συμπαίκτες του. Είναι «μόνος» του! Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, παρά μόνο το καλάθι... Σουτ 103-101.
Σπασμωδική, τυφλή επίθεση 4 δευτερολέπτων από τους σοβιετικούς και σουτ για τρίποντο. Χωρίς τύχη. Πρωταθλήτρια η Ελλάδα για πρώτη φορά Ευρώπης, ποτέ άλλοτε σε οποιοδήποτε άθλημα. Ο Νίκος Γκάλης ΜVP «χρυσή» πεντάδα του τουρνουά Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Φασούλας, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Αλεξάντερ Βολκώφ, Αντρές Χιμένεθ.
Με προπονητή τον Κώστα Πολίτη η Ελλάδα στον τελικό: Γκάλης 40 (296 πόντους στο τουρνουά), Φασούλας 12, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρομανίδης 3, Φιλίππου, Σταυρόπουλος, Καρατζάς, Λινάρδος.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα