Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Μανιτάρι "επιβραδύνει" την αύξηση βάρους



manitari-epivradinei-auksisi-varous
Σύμφωνα με έρευνα στην Ταϊβάν, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα μανιτάρι που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κινεζική ιατρική μπορεί να μειώσει την αύξηση βάρους στα ζώα.
Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, αναφέρει ότι το Ganoderma lucidum επιβραδύνει την αύξηση του βάρους, χάρη στην ικανότητα του να βελτιώνει την εντερική χλωρίδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Chang Gung Πανεπιστήμιο αναφέρουν ότι το G. Lucidumπαραδοσιακά έχει πωληθεί για "την υγεία και τη μακροζωία». Έτσι, ανέλυσαν τις επιπτώσεις του μύκητα σε ποντίκια τα οποία τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα αποτελέσματα μετά τους 2 πρώτους μήνες, έδειξαν ότι το βάρος των ποντικιών που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχε φτάσει 42g, ενώ τα ποντίκια που είχαν τροφοδοτηθεί και με μια υψηλή δόση εκχυλίσματος μανιταριού είχαν φθάσει μόλις τα 35g.

Η ομάδα ερευνητών ανέφερε ότι τα εκχύλισματα μανιταριού ''μπορουν να χρησιμοποιηθούν ως προβιοτικά έτσι ώστε να μειώσουν την αύξηση του σωματικού βάρους, τη χρόνια φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη [διαβήτη τύπου 2] σε παχύσαρκα άτομα." Εντούτοις, χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους.
Εντερική δυσλειτουργία
Η ομάδα στην Ταϊβάν έδειξε ότι η προσθήκη του μανιταριού στα γεύματα των ποντικών μετέβαλε τα είδη των βακτηρίων που ζουν στο έντερο.
Η εντερική δυσλειτουργία συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στην πέψη και την απελευθέρωση της ενέργειας, καθώς και ορισμένα που σχετίζονται σε άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος αλλά και άτομα με υψηλό σωματικό βάρος.
Οι επιστήμονες έδειξαν ότι όταν τα ποντίκια τρέφονταν με άλλα ποντίκια, τα υπολοίματα μανιταριών που βρίσκονταν στο έντερο του νεκρού ποντικιού μετατοπίζονταν στο ζωντανό ποντίκι-διαδικασία γνωστή ως οριζόντια μεταφορά κοπράνων- γεγονός που βοήθησε τον παραλήπτη κρατήσει μακριά τα κιλά του. Συνεπώς, το μικροβίωμα (μικροοργανισμοί που βρίσκονται στον οργανισμό μας πχ. προβιοτικά) είναι σίγουρα ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους και τη χρήση ενέργειας από την τροφή μας.
Ο καθηγητής Colin Hill, μικροβιολόγος στο University College Cork της Ιρλανδίας, δήλωσε στην ιστοσελίδα του BBC: «Αυτές τις κινέζικες ιστορίες ιατρικής βρίσκουν ανταπόκριση στην επιστήμη και στην επανεξέταση των παραδοσιακών φάρμακών, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον τρόπο που το συγκεκριμένο μανιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της παχυσαρκίας και την αντίστοιχη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έφη Γεωργανά
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα