Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ



Τώρα που ήρθε...το καλοκαίρι και όσοι έχετε την ευκαιρία να βρίσκεστε κοντά σε θάλασσα ένα ΚΟΛΥΜΠΙ……θα σας τονώνει και θα σας προσφέρει κάτι που δεν προσφέρει καμία άλλη αεροβική άσκηση…διότι έτσι γυμνάζετε ολόκληρο το σώμα σας χωρίς επιπτώσεις στο σκελετικό σας σύστημα. Το ανθρώπινο σώμα όπως γνωρίζουμε αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό από νερό και όταν εσείς αποφασίσετε να βάλετε το σώμα σας μέσα στο νερό θα είναι ελαφρύτερο και εάν βυθιστείτε μέχρι τη μέση…τότε θα  ζυγίζετε περίπου το 50% του πραγματικού σας βάρους, ενώ εάν το νερό φτάσει μέχρι το λαιμό σας…τότε κουβαλάτε περίπου το 10% του βάρους σας…ενώ το υπόλοιπο 90% το διαχειρίζεται το ίδιο το νερό.

Για να δούμε λοιπόν τι καλό μας κάνει το κολύμπι:

Α) Κατά αρχάς…αποσυμφορεί το άγχος και μας ανεβάζει την διάθεση στα ουράνια. Επειδή ακριβώς απελευθερώνονται οι χημικές ουσίες…όπως π.χ. οι ενδορφίνες…οι οποίες ευθύνονται κατά πολύ για την καλή μας διάθεση και ακόμη το συνεχές τέντωμα των χεριών μας και των ποδιών μας καθώς και το χαλάρωμα των μυών μας, σε συνδυασμό πάντα με μια σταθερή αναπνοή, μας παραπέμπει στις χαλαρωτικές επιδράσεις της γνωστής γυμναστικής «γιόγκας». Δηλαδή…θα λέγαμε ότι είναι καθαρά μια άσκηση διαλογισμού…διότι ο κάθε κολυμβητής μπορεί να επικεντρώνεται στην αναπνοή του, ενώ ο διαρκής και σταθερός κυματισμός/παφλασμός του νερού, δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες «μάντρα» που μας οδηγεί στην αποστασιοποίηση από όλα όσα τον αποσπούν.


Β) Το κολύμπι αυξάνει κατά πολύ το μέσο όρο ζωής…διότι καταπολεμά την αρθρίτιδα και οι έρευνες έδειξαν ότι πως όσοι κολυμπούσαν πολύ, ζούσαν και πολύ περισσότερο από όσους συνήθιζαν να τρέχουν ή να μην εξασκούν κανένα είδος γυμναστικής.

Γ) Το κολύμπι καταφέρνει και διατηρεί μια υγιή καρδιά…διότι γυμνάζει τους μύες καθώς έτσι ασκούνται και οι εσωτερικοί μύες, όπως ακριβώς και εκείνος της καρδιάς. Επειδή το κολύμπι είναι ένα είδος αεροβικής άσκησης, βοηθάει στην ενδυνάμωση της καρδιάς μας, στην καλύτερη δυνατή λειτουργία της και τη σωστή κυκλοφορία του αίματος μας σε ολόκληρο το σώμα μας. Ακριβέστερα με 30 λεπτά άσκησης την ημέρα ρίχνει κατά 30-40% τις πιθανότητες εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου ειδικά στις γυναίκες.

Δ) Το κολύμπι επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος…διότι βελτιώνει την πάθηση συνολικά, μειώνοντας έτσι την ένταση των συμπτωμάτων, το ροχαλητό αλλά και τη συχνότητα των κρίσεων που απαιτούν νοσηλεία. Δρα βοηθητικά ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, καθώς επεκτείνει τις δυνατότητες των πνευμόνων και τους διδάσκει σωστούς τρόπους αναπνοής.

Ε) Το κολύμπι ισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερίνης (καλής και της κακής χοληστερίνης) στο αίμα μας, ιδιαιτέρως ανεβάζοντας τα επίπεδα της πρώτης. Ενισχύει τη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών μας, που είναι μια από τις ιδιότητες που χάνει ο οργανισμός όσο περνούν τα χρόνια μας…διότι αναγκάζει σε συστολή και σε διαστολή τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να τις διατηρεί σε ιδανική φυσική κατάσταση.

ς) Το κολύμπι μειώνει την εμφάνιση του διαβήτη κατά 6% για κάθε 500 θερμίδες που καίγονται την εβδομάδα και εάν εξασκείτε στο πρόσθιο στυλ κολύμβησης…για 30 λεπτά…3 φορές την εβδομάδα…καίτε ακριβώς γύρω στις 900 θερμίδες, μειώνοντας έτσι κατά 10% τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ίδιες ευεργετικές επιδράσεις ισχύουν φυσικά και στο ωραίο γυναικείο φύλο φυσικά, ενώ εάν κάποιος πάσχει ήδη από διαβήτη τύπου 1, η κολύμβηση συμβάλει θετικά και εκεί…διότι αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Ζ)  Το κολύμπι αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την δύναμη του σώματος μας…διότι βοηθάει η αντίσταση του νερού. Όταν π.χ. τρέχουμε σ’ ένα γήπεδο, η μόνη αντίσταση που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνη του αέρα…ενώ όταν κάνουμε κολύμπι καλούμαστε να κινήσουμε το ολόκληρο σώμα μας μέσα στο νερό, το οποίο απαιτεί πολλαπλάσια αντίσταση και δύναμη.

Η) Το κολύμπι βοηθάει κατά πολύ στον έλεγχο του βάρους μας κι έτσι μπορούμε να χάσουμε θερμίδες και να διατηρήσουμε το βάρος μας ελεγχόμενο…διότι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κάθε φορά είναι μια συνάρτηση της φυσικής μας κατάστασης και της έντασης της άσκησης που κάνουμε…και για κάθε 10 λεπτά κολύμβησης καίμε 60 θερμίδες με το πρόσθιο στυλ, 80 με το ύπτιο στυλ, 100 με το ελεύθερο στυλ και 150 θερμίδες με το στυλ πεταλούδα.

Θ) Το κολύμπι ενισχύει τέλος την ευελιξία του σώματος μας…διότι καταφέρνει μια συνολική εκγύμναση του σώματος μας, βοηθώντας έτσι τις αρθρώσεις μας και τους συνδέσμους μας να παραμείνουν χαλαροί και ευέλικτοι, καθώς κάθε κίνηση του χεριού μας σε συντονισμό με τα πόδια μας  και το κεφάλι μας, τεντώνουν το σώμα μας σε όλη του την έκταση.
Επίσης σας συνιστώ όταν τελειώνετε το κολύμπι σας τεντωθείτε μέσα στο νερό κάνοντας ανοίγματα και διατάσεις καθώς εκεί είναι πιο εύκολο να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις για περισσότερη ώρα, που εκτός νερού απαιτούν σίγουρα ισορροπία που δύσκολα την πετυχαίνετε στον αέρα. Το καλύτερο κολύμπι είναι το πρωινό και όταν λέμε πρωινό εννοώ από τις 6-9 π.μ. που το νερό είναι ήσυχο και καθαρό…ενώ όσοι έχουν κάποιες παθήσεις συνιστάται το απογευματινό μεταξύ 5-8 μ.μ.
Ωραία εμπειρία επίση …αλλά φυσικά προϋποθέτει προσαρμογή…είναι και το βραδινό κολύμπι…αλλά να πληρεί τις συνθήκες ασφάλειας.

ΚΑΛΟ   ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (Ε.Ι.)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα