Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

BBC: Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σαββατοκύριακο στην ιστορία της Ευρωζώνης



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει αναμφισβήτητα την πιο δύσκολη και σημαντική απόφαση της σχετικά σύντομης ιστορίας της αυτό το Σαββατοκύριακο, επισημαίνει σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC.
Εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος του επόμενου σαββατοκύριακου, ο αρθρογράφος επιχειρεί να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Θα συνεχίσει η Επιτροπή τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, παρά την γενική αβεβαιότητα; Τι κάνει αυτήν την απόφαση τόσο δύσκολη και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Κατά τον Πέστον, η απόφαση είναι σημαντική επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξαρτημένες από τη στήριξη της ΕΚΤ – η οποία παρέχεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας – και χωρίς αυτήν δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Όσον αφορά στη δυσκολία της, αυτή έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ φοβούνται ότι, εάν συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη, θα παραβιάσουν όλους τους κανόνες τις Κεντρικής Τράπεζας.

«Από τη μία πλευρά, είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα χάσει την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για την καταβολή της δόσης των 1,5 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη φερεγγυότητα της κυβέρνησης. Επίσης, το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει μέχρι τότε. Επομένως, θα υπάρχουν περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος είναι ο τελικός εγγυητής τους», υπογραμμίζει ο Βρετανός αρθρογράφος.
Το θέμα, σύμφωνα με τον Πέστον, είναι ότι η θεωρητικά η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί ποτέ να δανείζει σε αφερέγγυες τράπεζες, καθώς μία τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ότι αποτυγχάνει στην πρωταρχική ευθύνη της για τη διατήρηση της αξίας και της ακεραιότητας του νομίσματος.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο: «Μια κεντρική τράπεζα υποτίθεται ότι μπορεί να παρέχει έκτακτα δάνεια σε τις τράπεζες μόνο με αντάλλαγμα εχέγγυα, είτε περιουσιακά στοιχεία, που είναι ικανά να καλύψουν την αξία των δανείων. Όμως, αν ο ρυθμός των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που δημιουργείται από το δημοψήφισμα, τότε οι τράπεζες μπορεί να ξεμείνουν από εχέγγυα».
Κατά συνέπεια, τονίζει ο αρθρογράφος, με βάση τους τραπεζικούς κανόνες η ΕΚΤ θα έπρεπε να πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις τράπεζες της, όπως έκανε μέχρι τώρα.
«Όπως μου έχουν πει αξιωματούχοι και τραπεζίτες, το τελευταίο πράγμα που η ΕΚΤ επιθυμεί να φανεί ότι κάνει είναι ότι προκαλεί χρηματοπιστωτικό και οικονομικό χάος στην Ελλάδα – κάτι που σίγουρα θα συνέβαινε εάν δήλωνε αυτό το σαββατοκύριακο ότι επρόκειτο να διακόψει την υποστήριξη για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέστον.
«Η ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρηθεί πράκτορας της οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα», είπε στον αρθρογράφο μια πηγή κοντά στην ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να βρει έναν τρόπο να στηρίξει τις τράπεζες τις αβέβαιες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα».
«Λόγω της αστάθειας των ελληνικών τραπεζών, αυτό είναι το πιο σημαντικό Σαββατοκύριακο στα 16 χρόνια της ζωής της Ευρωζώνης. Οι οικονομικές αποφάσεις που θα ληφθούν, από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχουν βαθιές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες – κυρίως για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης», καταλήγει το δημοσίευμα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα