«Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα πρέπει να υπάρχει μία πετυχημένη και αφοσιωμένη γυναίκα», δηλώνει η Βασίλισσα Κοστάνς, τρίτη σύζυγός του Αμπούμπι B’, 11ου βασιλιά του Μπαφούτ


Όμως στην περίπτωση του ανώτατου ηγέτη ενός από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά βασίλεια του Καμερούν φαίνεται πως δεν αρκεί μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά σχεδόν εκατό σύζυγοι. Αρκετές από αυτές, ο Αμπούμπι Β’ δεν τις παντρεύτηκε αλλά τις κληρονόμησε από τον προκάτοχό του, σύμφωνα με όλα όσα ορίζει η τοπική παράδοση. Κύριο καθήκον των ηλικιωμένων συζύγων είναι προετοιμασία του εκάστοτε βασιλιά για τον ιδιαίτερα απαιτητικό του ρόλο.  


Τα σπίτια των γυναικών στο Παλάτι
Τα σπίτια των γυναικών στο Παλάτι

Παρότι η πολυγαμία είναι νόμιμη στο Καμερούν, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα στην Αφρική πραγματοποιούνται ολοένα και λιγότεροι πολυγαμικοί γάμοι κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης του χριστιανισμού και της ολοένα μεγαλύτερης απήχησης του δυτικού τρόπου ζωής, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το υψηλό κόστος συντήρησης ιδιαίτερα μεγάλων οικογενειών. Όλα αυτά αναγκάζουν τους παραδοσιακούς βασιλιάδες του Καμερούν να ακροβατούν μεταξύ παράδοσης και προόδου.
«Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας εγκαθιδρύθηκαν νέες αξίες διακυβέρνησης, διαφορετικές από τις δικές μας παραδοσιακές αξίες, με αποτέλεσμα σήμερα να υφίσταται μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στις τοπικές αξίες και τις αξίες της Δύσης», παραδέχεται στο CNN ο Αμπούμπι B’, προσθέτοντας ότι «καθήκον μου είναι συγκερασμός τους, η εύρεση ενός δρόμου ο οποίος θα επιτρέψει στους υπηκόους μου να απολαμβάνουν τους καρπούς της ανάπτυξης δίχως να καταστρέψουν την κουλτούρα τους».
Μπαφού Καταρράκτες
Μπαφού Καταρράκτες
«Για να μπορέσει κάποιος να διοικήσει ένα βασίλειο αυτήν την εποχή, πρέπει να είναι μορφωμένος γιατί τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα. Η μόρφωση είναι φως ενώ η άγνοια σκοτάδι», εξηγεί στην Σόνι Μέθου, παρουσιάστρια της εκπομπής «Εντός της Αφρικής» του CNN, ένας άλλος τοπικός βασιλιάς, ο Ζοφόα Γ’, προσδιορίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι μετά το θάνατο του πατέρα του κληρονόμησε 72 συζύγους και περισσότερα από 500 παιδιά, θεωρεί  ότι καταφέρνει θαυμάσια να συνδυάζει τις τοπικές παραδόσεις με την ανάγκη για εξέλιξη και προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Σύμφωνα πάντως με την ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, το γεγονός ότι οι τοπικοί βασιλιάδες του Καμερούν κληρονομούν τις συζύγους των προκατόχων τους, πριν επιλέξουν τις δικές του, «δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μία ηθική υποχρέωση», την οποία καλούνται να εκπληρώσουν όπως ακριβώς η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’, για παράδειγμα, οφείλει να εκπληρώνει τις όποιες υποχρεώσεις πηγάζουν από την Ιστορία και παράδοση του δικού της βασιλείου.
Το Bafut επίσης είναι γνωστό για την αντίσταση τους στους Γερμανούς όπου κατά καιρούς προσπάθησαν να το κάνουν αποικία τους – Bafut Wars.
Αλλά Άγγλοι και Γάλλοι επίσης είχαν επιβληθεί στην περιοχή. Μετά από μια σύντομη περίοδο μιας από κοινού διαχείρισης της Βρετανίας και της Γαλλίας τον Ιουλίου 1919 με μια συμφωνία το Bafut περιήλθε στο βρετανικό τομέα. Όταν οι Βρετανοί άφησαν το Καμερούν το 1961, η περιοχή είχε μια επιλογή είτε να ενωθεί με το νεοσύστατο Καμερούν ή με τη Νιγηρία .Ο Αχιρίμπι Β’ λέγεται ότι είπε πολύ εύστοχα ότι ήταν μια επιλογή ανάμεσα στη «Φωτιά και τα Βάθη του Ωκεανού».
Το Μπαφού είχε πληθυσμό 80.305 κατοίκους το 2005. Είναι κυρίως αγροτική περιοχή και τα τελευταία χρόνια υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση. Η περιοχή είναι διάσημη για τις ισορροπίες που έχει καταφέρει να κρατήσει μέχρι τώρα μεταξύ παραδόσεων και δυτικής επιρροής. Ίσως είναι αυτό ακριβώς που τους έκανε τόσο ανθεκτικούς στο χρόνο…


 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ