Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η έννοια του Guru – Ο ρόλος του Δασκάλου στη ζωή ενός ανθρώπου



Yogi και μυστικιστής, ο Sadhguru εξετάζει την έννοια του Guru και γιατί ο ρόλος ενός φωτισμένου δασκάλου είναι τόσο σημαντικός στη ζωή του ανθρώπου που τον αναζητά.
Ερώτηση: Sadhguru, λέτε ότι δεν πρέπει απλά να πιστεύουμε το οτιδήποτε, αλλά μάλλον να πειραματιστούμε με τη ζωή και να καταλάβουμε από μόνοι μας. Ωστόσο, όπως φαίνεται, για να εξελιχθούμε πνευματικά χρειάζεται τεράστια εμπιστοσύνη στον Guru. Οπότε, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην πίστη και την εμπιστοσύνη;
Sadhguru: Η πίστη πηγάζει από την προσδοκία σου. Όταν λές «Σε πιστεύω», περιμένεις ότι θα ενεργήσω σύμφωνα με αυτά που εσύ θεωρείς σωστά ή λάθος. Ας υποθέσουμε ότι έχω κάνει κάτι το οποίο δεν εμπίπτει στο πεδίο των πιστεύω σου· τότε το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι να έρθεις σε μένα και να μου πείς: «εγώ πίστεψα σε σένα, και τώρα εσύ έκανες αυτό.»
Αν ο Guru σου μπορεί να κινείται μόνο μέσα στο πλαίσιο των ορίων σου, τότε καλύτερα να μην πλησιάσεις αυτόν τον άνθρωπο, γιατί δεν θα σε βοηθήσει καθόλου. Θα σε παρηγορήσει αλλά αυτός ο άνθρωπος είναι δέσμιος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι η απελευθέρωση. Το να εμπιστεύεσαι, είναι διαφορετικό. Η εμπιστοσύνη είναι θέμα ποιότητας. Δεν υπόκειται σε οτιδήποτε άλλο, είναι απλά εκεί. Όταν λες: «Πιστεύω», αυτό σημαίνει, «Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις, έχω εμπιστοσύνη». Αυτό δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των περιορισμών σου.
Ποτέ δεν σου ζήτησα να με εμπιστευτείς. Οι λόγοι για τους οποίους δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «εμπιστοσύνη» με τους ανθρώπους είναι επειδή η λέξη έχει πια «καταστραφεί». Αν κάποιος εδώ μιλήσει για εμπιστοσύνη, είναι για να σε πάει πέρα ​​από τις δικές σου προτιμήσεις και αντιπάθειες, πέρα από τα όριά σου. Η ίδια η αίσθηση του: «Σου έχω εμπιστοσύνη», σε πάει πιο πέρα ​​από το πακέτο των πιστεύω σου. «Ό,τι και να κάνεις, εγώ σου έχω εμπιστοσύνη.» Αν πραγματικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις την παρουσία ενός Guru, πρέπει να είσαι πρόθυμος να επιτρέψεις σε αυτή την παρουσία να σε συναρπάσει, να σε υπερνικήσει, να σε καταστρέψει κατά κάποιο τρόπο. Τουλάχιστον για αυτές τις λίγες στιγμές που είσαι μαζί του, θα πρέπει να μην είσαι πια ο εαυτός σου. Αυτό που θεωρείς ότι είσαι, θα πρέπει να λείπει όταν είναι εκείνος παρών.

Γκρεμίζοντας τα τείχη

Όταν οι άνθρωποι μίλησαν για την εμπιστοσύνη, αυτό που εννοούσαν ήταν ότι επιτρέπεις σε κάποιον άλλο να μπει μέσα σου. Αν πρέπει να επιτρέψεις σε κάποιον άλλο να μπει, θα πρέπει να γίνεις ευάλωτος. Από τη στιγμή που θα μπει, είσαι ανοιχτός σε οτιδήποτε. Ο λόγος για τον οποίο έχεις χτίσει τείχη είναι γιατί κάπου έκανες τον εαυτό σου ευάλωτο, και κάποιος έκανε κάτι που δεν ήταν μέσα στις προσδοκίες σου. Έτσι τρομοκρατήθηκες και έχτισες τείχη γύρω από τον εαυτό σου. Τώρα, όταν λες: «σου έχω εμπιστοσύνη». Eίσαι πρόθυμος να γκρεμίσεις το τείχος, το οποίο σημαίνει ότι ο άλλος δεν πρέπει να ζει μέσα στα πλαίσια των προσδοκιών σου. Έτσι, η μία πτυχή είναι η παρουσία του Guru, η ποιότητα του οποίου κάνει αυτό το πράγμα για σένα. Μια άλλη πτυχή είναι η στιγμή που θα δημιουργήσεις αυτό το είδος της κατάστασης που δεν θα σε ενοχλεί το τι πρόκειται να σου συμβεί· αυτό λέγεται μετασχηματισμός.
Το χρονικό διάστημα που έχω με τους ανθρώπους είναι περιορισμένο. Είμαι, λοιπόν διαθέσιμος μόνο ως παρουσία, όχι ως πρόσωπο. Ως άνθρωπος, κρατάω απλά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο – με πολλούς τρόπους στο πλαίσιο των προσδοκιών σου. Αν χρησιμοποιήσω το πρόσωπό μου και ως συσκευή, τότε χρειάζεται πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη και ίσως περισσότερος χρόνος. Οι άνθρωποι που είναι μαζί μου για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα με βρίσκουν ανυπόφορο, πράγμα που δεν συμβαίνει όταν είμαι μαζί σου.

Μια συνειδητή επινόηση

Αυτή τη στιγμή, αυτή η προσωπικότητα που αποκαλούμε «ο εαυτός μου» είναι κατά κάποιο τρόπο ένα ατύχημα, ανάλογο με το είδος των καταστάσεων στις οποίες έχουμε εκτεθεί. Η προσωπικότητά σου εξελίσσεται συνεχώς και βασανίζεται μέσα στη ζωή. Ανάλογα με τον τρόπο που σε χτυπά η ζωή, θα πάρεις ένα συγκεκριμένο σχήμα και μορφή. Η προσωπικότητά σου είναι συνεχώς υπό κατασκευή λόγω των εξωτερικών καταστάσεων. Αυτός τον οποίο αποκαλείς Guru δεν είναι ένα πρόσωπο. Η όλη διαδικασία της αυτοπραγμάτωσης σημαίνει ότι κάποιος έχει ξεπεράσει την προσωπικότητά του και στη συνέχεια δημιουργεί προσεκτικά μια προσωπικότητα που είναι απαραίτητη για το είδος του ρόλου που θέλει να παίξει.
Κατά έναν περιορισμένο τρόπο, στην επιφάνεια, και εσύ χτίζεις την προσωπικότητά σου για να ταιριάξει με τη δραστηριότητά σου. Ένα ον που ζει πέρα ​​από τους περιορισμούς, το κάνει με ένα πολύ βαθύ τρόπο. Δομεί κάθε πτυχή της ζωής του, όπως είναι απαραίτητο για το ρόλο που το ίδιο έχει επιλέξει να παίξει. Είναι μια συνειδητή κατασκευή. Όταν πρόκειται για μια συνειδητή κατασκευή, είναι απλά μια συσκευή, δεν αποτελεί δεσμά πια. Οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί απλά να το γκρεμίσει. Ακόμα και τώρα, ο τρόπος που λειτουργώ ως άτομο είναι πολύ διαφορετικός σε διαφορετικά μέρη. Μπορεί να είναι σοκαριστικό για εσένα αν με δεις σε άλλες καταστάσεις. Επειδή έχεις την άνεση του να γνωρίζεις αυτό το πρόσωπο, όταν βλέπεις μια άλλη πλευρά του ίδιου προσώπου, δεν είσαι σε θέση να το χειριστείς.
Ο Guru δημιουργεί την προσωπικότητά του με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι δεν ξέρω αν πρέπει να την αγαπούν ή να τη μισούν. Αυτός χτίζει προσεκτικά μια προσωπικότητα, όπου τη μια στιγμή νομίζεις: «Ναι, είμαι πραγματικά ερωτευμένος με αυτόν τον άνθρωπο». Την επόμενη στιγμή, μπορεί να αισθανθείς εντελώς διαφορετικά για αυτόν. Και τα δύο αυτά συναισθήματα δεν επιτρέπεται να διασχίζουν ορισμένες γραμμές. Μέσα σε αυτές τις γραμμές, μπορείς συνεχώς να περιφέρεσαι έτσι ώστε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα ξέρεις ότι αυτό δεν είναι ένα πρόσωπο. Δεν είναι ένα ανθρώπινο ον. Είτε είναι ο διάβολος είτε πρέπει να είναι κάτι θεικό.

Κάνοντας το άλμα

Αυτό που δεν είναι σύμφωνο με την εμπειρία σου, δεν μπορεί να σου διδαχθεί πνευματικά. Για να πάρεις ένα άτομο από μια διάσταση της εμπειρίας σε μια άλλη, θα πρέπει να έχεις μια συσκευή η οποία φτάνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο έντασης και ενέργειας. Αυτή η συσκευή είναι αυτό που ονομάζουμε «Guru». Η σχέση Guru-shishya είναι σε ενεργειακή βάση. Ένας Guru σε αγγίζει σε μια διάσταση όπου κανένας άλλος δεν μπορεί να σε αγγίξει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετακινήσεις τις ενέργειές σου στο έκτο τσάκρα («Ajna», το τσάκρα του τρίτου ματιού). Αλλά από έκτο τσάκρα στο έβδομο τσάκρα («Sahasrar», το τσάκρα του στέμματος), δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να κάνεις κάτι. Είναι απλά ένα άλμα. Είναι εξαιτίας αυτού που η σχέση Guru-shishya έχει κριθεί ως η πιο ιερή σχέση σε αυτόν τον πολιτισμό. Αν πρέπει να κάνεις αυτό το άλμα, χρειάζεται να έχεις βαθιά εμπιστοσύνη – αλλιώς δεν είναι δυνατόν.
Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης.
_______________
Μετάφραση: Βιολέτα Βαλερί για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr
Πηγή: http://blog.ishafoundation.org
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα