Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η εκπαίδευση είναι αξιοθαύμαστο πράγμα, καλό είναι όμως να θυμόμαστε πότε πότε πως τίποτα που ν’ αξίζει να το μάθουμε δεν μπορεί να διδαχτεί

Νιώθουμε τόσο περήφανοι που μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας προέρχεται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπως και για το γεγονός ότι σ’ αυτή την τελευταία πέταξαν το γάντι άνθρωποι όπως ο Σπάρτακος.
wpΗ εκπαίδευση μας μετατρέπει σε πολιτισμένα όντα, αλλά μπορεί να μας μετατρέψει και σε δούλους. Γι’ αυτό πρέπει να διαβάζουμε τον Οράτιο ή τον Σουητώνιο με λίγο επαναστατικό πνεύμα. Είναι σαφές πως αν τους διαβάζουμε, δεν το κάνουμε για να ζούμε όπως ζούσαν αυτοί πριν από εκατοντάδες χρόνια, αλλά για να ζούμε καλύτερα σήμερα, τον 21ο αιώνα.
Κατά τον ίδιο τρόπο που δε θαυμάζουμε τον τεχνίτη αγγειοπλάστη επειδή χειρίζεται με επιδεξιότητα τον πηλό, αλλά επειδή του δίνει σχήμα, τον σοφό άνθρωπο δεν τον θαυμάζουμε για τα πολλά που έμαθε, αλλά για τα πολλά που μπορεί να μας μάθει.

Η εκπαίδευση θα έπρεπε να συνίσταται σε κάτι τέτοιο: να ξεκινάς ένα μεγάλο ταξίδι με αφετηρία τους κλασικούς και τέρμα μερικές φορές το φεγγάρι.
Μπορεί κανείς να μας διδάξει μαθηματικά και λατινικά, όμως η τέχνη της ζωής είναι κάτι που το μαθαίνουμε καθοδόν. Είναι η μόνη εκπαίδευση που πραγματικά θα έπρεπε να μας νοιάζει και δεν πρέπει να περιορίζεται στην παιδική ή στη νεανική ηλικία.
Όποιος σταματάει να μαθαίνει έχει κιόλας πεθάνει εν ζωή.
Αλλαν Πέρσυ “99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή”
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα