Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΜΑΓΙΑΣ


Η μπαλαρίνα φαίνεται στο πρόσωπό της. Δεν θα πω ότι έχω αυτό το χάρισμα, όμως σε τρεις περιπτώσεις μου βγήκε. Για τρεις γυναίκες που είχαν χιλιόμετρα δεκαετιών στο χορό, χωρίς να το γνωρίζω, όταν τις συνάντησα είπα μέσα μου «Αυτή είναι μπαλαρίνα, έχει πρόσωπο γυναίκας μπαλέτου...».
Πέθανε από καρδιακή προσβολή χθες Σάββατο η Μάγια Πλισέτσκαγια στα 90 της χρόνια. Μέχρι τα τελευταία της στο πρόσωπο της φαινόταν, έτσι λέω, η προσωπική της Ιστορία στο μπαλέτο. Ο θρύλος του κλασικού χορού. Η Μάγια που με το χορό της έκανε μάγια. Μυθική πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι.

Ποτέ δεν χώνεψα «Ουδείς αναντικατάστατος». Ακόμα κι αν υπάρξει άλλη σαν την Μεγάλη Ρωσίδα, δεν με αφορά αυτό το φτηνό, το ισοπεδωτικό «Ουδείς αναντικατάστατος». Οι θεοί των ουρανών πράγματι έχουν αντικαταστάτες. Οι άνθρωποι, σήμερα πιστεύουν άλλους θεούς, που δεν τους είχαν ανακαλύψει πριν κάποιους αιώνες. Δεν υπάρχει αντικαταστάτης στους γήινους θεούς, όμως.
Η Μάγια είναι θεά. Και σαν τέτοια ήρθε από τον άλλον κόσμο. Πολύ σωστά έλεγε ότι το ταλέντο δεν το βρίσκεις, δεν το αποκτάς. Ο ταλαντούχος γεννιέται, δεν γίνεται. Κι αυτό δεν είναι αδικία θεϊκή, διότι κάτι θέλει να μας πει ο Θεός όταν χαρίζει το ταλέντο σε κάποιον κι όχι σε κάποιον άλλον...
Αν ρωτάς μήπως ήταν θεούσα, θρησκόληπτη η νεραϊδομπαλαρίνα, απλά να αναφέρω ότι ήταν πονεμένη αντικομουνίστια και αισθανόταν τυχερή που δεν την σκότωσαν κοριτσάκι, μετά την εκτέλεση του πατέρα της από το σοβιετικό καθεστώς. «Όποιους καθάριζαν από ανθρώπους της εξουσίας για αντικομματική συμπεριφορά, την ίδια τύχη είχαν και τα παιδιά τους, τα δολοφονούσαν... Επί Σοβιετικής Ένωσης όλοι ζούσαμε μέσα σε μία φυλακή, έτσι αισθανόμασταν...».
Η Μάγια στα 73 της χόρεψε στο Ηρώδειο, καλοκαίρι του 1998. Και στα 87 (!) εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής, το 2011 και απέδωσε για δέκα λεπτά ένα κομμάτι, το «Ave Maya», που χορογράφησε ειδικά γι' αυτήν ο Μωρίς Μπεζάρ. Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα το «Ave Maya» παρουσιάστηκε από την 87χρονη Πλιτσέσκαγια στον Πύργο του Άυφελ, κάτω από ένα τεράστιο πανό που διαβάζες δύο λέξεις: «Αva Maya».
Μετά από μία εμφάνισή της, το 2005, για την 80χρονη Πλιτσέσκαγια, οι Financial Times έγραψαν: «Η Μάγια ήταν κι είναι ακόμα και σήμερα μία σταρ, ένα ιερό τέρας, η τέλεια επιτομή για τη θεατρική δόξα, ένα φωτεινό, λαμπερό ορόσημο σ' έναν κόσμο όπου όλο και περισσότερο λείπουν τα μεγάλα ταλέντα, μια ομορφιά στον κόσμο της γοητείας του μπαλέτου».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα