Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΜΠΑΡΟΥΤΟΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΣ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΑ

 

Θόδωρος Κολοκοτρώνης, ο πρώτος του αγώνα. Δημήτριος Πλαπούτας, ο κολλητός, ο συναγωνιστής. Σκληρό καρύδι, ρίζα αρβανίτικη, από τους περίφημους «Ντρέδες» της Πελοπονήσου. Σόι μεγαλωμένο με τα όπλα, που τους είχαν στη δούλεψή τους οι κοτσαμπάσηδες και τους αποδέχονταν οι Τούρκοι. 

Σχέσεις ισορροπίας όταν τα κουμπούρια στο σελάχι δεν το 'χει σε τίποτα ο άλλος να τα τραβήξει.

Γράφουμε για κάποια ιστορικά πρόσωπα τόσο γνωστά που οι 99 στους 100 Έλληνες δεν γνωρίζουν γι' αυτούς κάτι περισσότερο από το όνομά τους. Δεν είναι για να φωτίσουμε τα ίδια τα πρόσωπα, όσο το δικό μας τόπο, το δικό μας παρελθόν, από πού προέρχονται οι προπαπούδες των προγόνων μας.


Κλέφτης ο πατέρας, με τέσσερις γιους, δύο με την επίσημη ερωμένη και δύο με την επίσημη σύζυγο. Ο Δημήτρης Κόλιας-Κολιόπουλος που τον είπανε Πλαπούτα, ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, όπως γράφει το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας, ήταν γιος της νόμιμης, της στεφανωμένης γυναίκας του καπόμπαση των Δεληγιανναίων. 

Κάπος, δηλαδή, επικεφαλής της φρουράς του κοτζαμπάση, του άρχοντα με την ελεγχόμενη από τον Οθωμανό κατακτητή τοπική εξουσία.

Στις 21 Μαρτίου 1821 ο πατέρας Πλαπούτας με τους γιους του Γιώργο και Δημήτρη σήκωσαν το λάβαρο του ξεσηκωμού στην ορεινή Γορτυνία, μ' άλλα 800 άτομα.

 Αυτοί που είχαν ντουφέκια, αυτοί που μπορούσαν να κρατήσουν σπαθιά στο χέρι. Ποιοι άλλοι. Κλέφτες και αμαρτωλοί, άλλοτε τσιράκια των Ελλήνων προύχοντων και των Τούρκων αγάδων, άλλοτε στοιχεία ανυπότακτα.

Το όνομα του Δημήτρη Πλαπούτα συνδέθηκε μ' αυτό του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Τράβηξαν αρκετές μάχες μαζύ, μαζύ φυλακίστηκαν για προδοσία και με την ποινή του θανάτου. Αποφυλακίστηκαν όταν ο βασιληάς Όθων πάτησε τα 20, ενηλικιώθηκε και τους έκανε τη... χάρη να τους αμνηστεύσει.

Ο στρατηγός Πλαπούτας έγινε και βουλευτής και για λόγους... πολιτικούς τα 'σπασε με τον άλλοτε συμπολεμιστή του Κολοκοτρώνη. Έγινε και επίτιμος υπασπιστής του Όθωνα.

Συμβαίνουν αυτά στη ζωή. Ανάμεσα στους ανθρώπους. Πάντα. Ένας μπαρουτοκαπνισμένος με παράστημα αθλητικό που τρόμαζες να τον αντικρύσεις, ο Δημήτριος Πλαπούτας έγινε υπηρέτης του θρόνου, στο τσογλάνι τον Όθωνα.

 apodytiriakias

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα