Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και ο καρκίνος του προστάτη





Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης ενδέχεται να εκπλήξουν ευχάριστα πολλούς άνδρες, αφού υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν στο ενεργητικό, στην ζωή τους περισσότερες από 20 σεξουαλικές συντρόφους έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αντιθέτως όμως, η σεξουαλική επαφή με περισότερους από 20 συντρόφους του ιδίου φύλου βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές όμως τονίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική δραστηριότητα παραμένει αμφιλεγόμενη. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την έντονη σεξουαλική δραστηριότητα με μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ άλλες έχουν βρει το αντίθετο.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να επηρεάσει τον εν λόγω κίνδυνο. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 3200 άνδρες. Οι μισοί περίπου από αυτούς είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, καθώς και με δημογραφικά χαρακτηριστικά και παράγοντες που σχετίζονταν με το περιβάλλον τους και τον τρόπο ζωής τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνδρες που είχαν συγγενή με καρκίνο του προστάτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να τον εμφανίσουν και οι ίδιοι. Το οικογενειακό ιστορικό αυτού του τύπου του καρκίνου, άλλωστε, είναι ένας ήδη καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου.

Το νέο εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη φαίνεται επίσης να επηρεάζεται και από τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχει ένας άνδρας στη ζωή του. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που είχαν περισσότερες από 20 συντρόφους, είχαν κατά 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου του προστάτη και κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον επιθετικό τύπο, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν λιγότερες από 20 συντρόφους.

Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί από μια παρατήρηση που έχει γίνει σε προηγούμενες προοπτικές μελέτες, σύμφωνα με την οποία, οι περισσότερες εκσπερματίσεις έχουν συνδεθεί με αυξημένη προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του προστάτη. Όσο πιο πολύ, δηλαδή, εκσπερματίζει ένας άνδρας, τόσο μικρότερες είναι οι συγκεντρώσεις των καρκινογόνων ουσιών στο προστατικό του υγρό. Κάποιες μελέτες μάλιστα έχουν βρει ότι οι πιο συχνές εκσπερματίσεις μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή των ενδοαυλικών κρυστάλλων στον προστάτη, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον αδένα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δε δείχνουν καμία σχέση μεταξύ των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ενώ παράλληλα, τονίζουν ότι μόλις το 12% των ανδρών ανέφερε ότι κάποια στιγμή στη ζωή του προσβλήθηκε από ένα τουλάχιστο ΣΜΝ.

Επιπρόσθετα, η μελέτη δε βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στην ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής και τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.

Η νέα αυτή μελέτη, όμως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν φέρνει καθόλου καλά νέα στους άνδρες που είχαν περισσότερους από 20 άρρενες σεξουαλικούς συντρόφους. Οι άνδρες αυτοί μάλιστα βρέθηκαν να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν σύντροφο του ίδιου φύλου, ενώ οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου χαμηλού κινδύνου ήταν κατά 500% αυξημένες, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν μόνο ένα σεξουαλικό σύντροφο του ίδιου φύλου.

Οι ερευνητές δυσκολεύονται να ερμηνεύουν τα ευρήματα αυτά και πιθανολογούν ότι σχετίζονται με την υψηλότερη συχνότητα ΣΜΝ που παρατηρείται σε αυτή την ομάδα ανδρών. Παράλληλα σημειώνουν ότι ο φυσικός τραυματισμός του προστάτη μπορεί να προκληθεί από την πρωκτική σεξουαλική επαφή και θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης, ωστόσο, τονίζουν ότι τα ευρήματα τους υποστηρίζουν κυρίως την επίδραση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Το φύλο των συντρόφων είναι καλό να διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες μαζί με επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες που περιλαμβάνουν τη συχνότητα αυνανισμού, τη χρήση προφυλακτικού, καθώς και τον τύπο της σεξουαλικής δραστηριότητας.
 Medicalnewstoday
Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,

Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα