Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Οι ευεργετικές και οι επιβλαβείς επιδράσεις του καφέ

λήψηΟι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αν δεν πιούν μια κούπα καφέ το πρωί, δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και γενικά δεν θα μπορούν να αποδώσουν παραγωγικά. Ωστόσο, κανείς από τους ανθρώπους που συμμερίζονται την παραπάνω άποψη δεν περιορίζεται σε μια μόνο κούπα καφέ την ημέρα. Οι περισσότεροι από αυτούς καταναλώνουν καθημερινά ποσότητα καφέ που αντιστοιχεί σε τρεις-τέσσερις μεγάλες κούπες , ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που υπερβαίνουν τις πέντε κούπες καφέ καθημερινά. Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες η καθημερινή κατανάλωση καφέ έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν αυτή είναι ελεγχόμενη, ενώ υπάρχουν μελέτες που στηλιτεύουν την καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ.
Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι οι μελέτες που διεξήχθησαν από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Δυτικής Αυστραλίας για τις ευεργετικές και τις επιβλαβείς επιδράσεις του καφέ βασίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο είδος πολυφαινόλης (μιας ουσίας του καφέ) που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ (CGA).  Η συγκεκριμένη ουσία επιλέχθηκε επειδή υπάρχει σε αφθονία στον καφέ και επειδή επιδρά με διάφορους τρόπους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αρχικά, η κατανάλωση ελεγχόμενης ποσότητας καφέ καθημερινά, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο-τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχει θετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το χλωρογενικό οξύ (CGA), το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στον καφέ, συντείνει στη διαδικασία του αδυνατίσματος επειδή εμποδίζει τη συσσώρευση του σωματικού λίπους στα ανθρώπινα κύτταρα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 γιατί καθιστά τον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, ορμόνη που παράγεται σε ειδική μοίρα του παγκρέατος και ρυθμίζει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, η ίδια ουσία, δηλαδή το χλωρογενικό οξύ (CGA), συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι μια δόση καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ, βελτιώνει σημαντικά τις νοητικές επιδόσεις ενός ανθρώπου. Επομένως, η ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ, δηλαδή η κατανάλωση που ισοδυναμεί με δύο-τρία φλιτζάνια καφέ και όχι παραπάνω, συντελεί στην ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.
Παρ” όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες καφέ καθημερινά και καθίστανται επιρρεπείς στις επιβλαβείς επιδράσεις που συνεπάγεται η υπερκατανάλωση καφέ. Όταν το χλωρογενικό οξύ (CGA) συσσωρεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε αυτό έχει ως επακόλουθο την αύξηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο είναι αποτέλεσμα της κατακράτησης λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση περισσότερων από πέντε-έξι ποτηριών καφέ καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη επειδή καθιστά τον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο ανθεκτικό στην ινσουλίνη, γεγονός που διευκολύνει την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων στον οργανισμό ενός ανθρώπου.
Από τα παραπάνω λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η υπερκατανάλωση καφέ ασκεί την ακριβώς αντίθετη δράση από αυτή που ασκεί η ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ. Τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η κατανάλωση καφέ μετατρέπονται σε αρνητικά όταν αυτή ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο, δηλαδή δύο-τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η ποσότητα του χλωρογενικού οξέος(CGA) που περιέχεται σε πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, συσσωρεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο αναιρεί τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ, όταν αυτός καταναλώνεται ελεγχόμενα, αλλά και τις αντιστρέφει.
Οι κίνδυνοι που προξενεί η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορούν βέβαια να αποφευχθούν, ενώ ταυτόχρονα κάποιος μπορεί να απολαύσει τις ευεργετικές επιδράσεις του. Η ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ σε καθημερινό επίπεδο, δηλαδή η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας καφέ καθημερινά χωρίς υπερβολές, επιτρέπει στον καθένα να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα του καφέ και παράλληλα να αποφεύγει τις επιβλαβείς επιδράσεις που συνεπάγεται η υπερκατανάλωση καφέ για τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς να μη διατρέχει κανένα κίνδυνο από αυτές.
Συνοψίζοντας, η πλειοψηφία των ανθρώπων καταναλώνει μια δεδομένη ποσότητα καφέ καθημερινά. Η κατανάλωση ποσότητας καφέ που ισοδυναμεί με δύο-τρία φλιτζάνια καφέ επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλλει στην ευεξία του. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση καφέ, δηλαδή η κατανάλωση περισσότερων από πέντε-έξι φλιτζανιών καφέ, επιφέρει αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί αναιρεί και αντιστρέφει τις επιδράσεις που έχει η κανονική κατανάλωση καφέ. Η συγκεκριμένη κατάσταση βέβαια μπορεί να αποφευχθεί με την ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ σε καθημερινό επίπεδο, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να απολαμβάνει τις ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει ο καφές και παράλληλα να αποφεύγει τους κινδύνους που επακολουθούν την υπερκατανάλωση του.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα