Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΔΕΚΑ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

lifehub-symvolismoi-23 
Ο αριθμός του κόσμου, το υπόδειγμα της δημιουργίας. Η δεκάδα περιέχει όλους τους αριθμούς και συνεπώς όλα τα πράγματα και τις δυνατότητες. Είναι η ρίζα ή κρίσιμη καμπή κάθε υπολογισμού. Είναι το πανπεριεκτικό, ο νόμος, η τάξη, η κυριαρχία. Η τετρακτύς 1+2+3+4=10, συμβολίζει τη θεότητα, επίσης το ένα παριστάνει ένα σημείο, το δύο, το μήκος, το τρία, μια επίπεδη επιφάνεια (καθώς και το τρίγωνο), το τέσσερα, τη στερεότητα στο χώρο. Το δέκα είναι ο τέλειος αριθμός, η επιστροφή στην ενότητα. Βασιζόμενος στις δύο παλάμες των χεριών, είναι η πληρότητα και το θεμέλιο κάθε υπολογισμού. Οι ανώτερες τάξεις πληρότητας, 100 και 1.000, είναι η βάση όλης της ινδουιστικής κοσμολογίας και στην Κίνα τα Δέκα Χιλιάδες Πράγματα, δηλαδή τα αναρίθμητα, συμβολίζουν το σύνολο της εκδήλωσης.
Το δέκα είναι επίσης ο αριθμός του τελειώματος των ταξιδιών και η επιστροφή στις αρχές :

Ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε εννιά χρόνια και επέστρεψε το δέκατο. Η Τροία πολιορκήθηκε εννιά χρόνια και έπεσε το δέκατο. Είναι επίσης το άθροισμα του αριθμού εννιά της περιφέρειας με το ένα του κέντρου, εξ’ ου και η τελείωση. Συμβολίζεται ακόμα με το μαγιόξυλο, το ένα του άξονα με το χορευτικό κύκλο γύρω του.

Γνωστικές Διδασκαλίες
Οι δέκα Αιώνες γίνονται οι Σεφιρόθ που εκπορεύονται από το Πλήρωμα.
Εβραϊκή Παράδοση
Στον Καμπαλισμό είναι η αριθμητική αξία του Γιοδ, του Αιώνιου Λόγου, του πρώτου γράμματος του θείου ονόματος, ένδοξη διάνοια, θείο στήριγμα, ο Δεκάλογος, η βασιλεία, τα δέκα ονόματα του Θεού, ο αριθμός των Σεφιρόθ, των σφαιρών ή εκπορεύσεων από το Άγιν Σοφ, συνήθως συμβολιζόμενων σαν Δέντρο της Ζωής, όπου η πρώτη Σεφιρά είναι η Μονάδα, η Πρώτη Αιτία των άλλων εννιά που συντίθενται σε τρεις τριάδες, η καθεμιά μια εικόνα της Αρχικής Τριάδας αρσενικού, θηλυκού και της ενοποιούσας διάνοιας. Η δέκατη, Αδωνάι, αντιπροσωπεύει τη μυστική επιστροφή στην ενότητα. Στο Ναό του Σολομώντα υπήρχαν δέκα λεκάνες, τράπεζες και κηροπήγια, τα χερουβείμ ήταν δέκα κύβιτα σε ύψος και δέκα Λευίτες λειτουργούσαν μπροστά στην Κιβωτό του Μαρτυρίου.
Ινδουισμός
Οι ανώτερες τάξεις των δεκάδων, δηλαδή 100 και 1.000 είναι η βάση της ινδικής κοσμολογίας.
Κινέζικος Πολιτισμός
Παριστώμενος με ένα σταυρό που σχηματίζεται βασικά από το χαρακτήρα τζ, συμβολίζει τον εαυτό που κοιτάζει στις δύο κατευθύνσεις σαν γιν και γιανγκ. Το τέλειο σχήμα. Οι Δέκα Ουράνιοι Κλάδοι (Γκαν) συνδέονται ίσως με τα ονόματα της δεκαήμερης εβδομάδας στους ισχύοντες κυκλικούς υπολογισμούς.
Διδασκαλίες του Ισλάμ
Η δεκάτη είναι ένας σπουδαίος θεσμός.
Σχολή Πυθαγορείων
Η Μονάδα, η επανέναρξη μιας σειράς και απεριόριστης έκτασης, τελείωση.
Ρωμαϊκός πολιτισμός
Ο αριθμός παριστάνεται με Χ, το τέλειο σχήμα, τελείωση.
Σουμέριοι – Σημίτες
Η δέκατη ημέρα της Εορτής της Άνοιξης γιορταζόταν με μια πομπή που περιλάμβανε τα σύνολα των θεών.
Χριστιανισμός
Υπάρχουν δέκα εντολές του Δεκαλόγου, παραβολές των δέκα λυχνιών, δέκα παρθένων και δέκα ταλάντων. Η δεκάτη δινόταν στον Θεό.
photo blendspace
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα