Τρίτη 12 Μαΐου 2015

11 Απριλίου 1986

Του Ραξή Επιτρόπου MEng
Εισαγωγή
Το πρωί της 11ης Απριλίου 1986 ήταν σαν όλα τα άλλα. Η τύχη όμως τα έφερε έτσι ώστε η μέρα αυτή να μείνει στην ιστορία ως το Miami Shootout (πιστολίδι στο Μαϊάμι), και να αλλάξει τη ροή της βλητικής επιστήμης (και της σύγχρονής αυτοάμυνας) για πάντα! Είναι η συμπλοκή που δέχθηκε την πιο μακροσκελή και βαθιά ανάλυση στη σύγχρονη ιστορία – δικαίως, καθώς ανέτρεψε πάρα πολλά δεδομένα και στερεότυπα που είχαν αντέξει για δεκαετίες. Το άρθρο αυτό είναι σίγουρα στα 10 πιο σημαντικά σε αυτόν τον ιστοχώρο. Διαβάστε το προσεκτικά λοιπόν…
Εν συντομία
Στο περιστατικό συμμετείχαν 8 πράκτορες του FBI (ενός ιδιαίτερα «βαριού» ονόματος στα σώματα ασφαλείας) και 2 «επαγγελματίες» ληστές τραπεζών (και δολοφόνοι). Η κατάληξη ήταν μια Πύρρειος Νίκη: Οι πράκτορες κατάφεραν να σκοτώσουν τους ληστές, μετρώντας όμως 2 νεκρούς και 5 βαριά τραυματίες από την πλευρά τους! Μα πώς συνέβη αυτό; Στο FBI; Με 4πλάσιο αριθμό αντρών από τους κακούς;

Ιστορικό – οι «κακοί»
Και οι δύο ληστές είχαν στρατιωτική εκπαίδευση. Ο ένας είχε περάσει τη βασική εκπαίδευση και είχε υπηρετήσει ως ΑΜίτης σε μονάδα του αμερικανικού στρατού, ενώ ο άλλος είχε την εκπαίδευση πεζοναύτη και είχε δράσει ως καταδρομέας στον πόλεμο του Βιετνάμ. Και οι 2 γυναίκες τους είχαν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες… Στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε σωρεία εγκλημάτων ενώ οι νέες σύντροφοι τους δεν γνώριζαν το παραμικρό. Η πρώτη κορύφωση ήταν το 1985, όπου σκότωσαν κάποιον για να του πάρουν το αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποίησαν σε αρκετές ένοπλες ληστείες, όπου αντάλλασσαν πυροβολισμούς πάρα πολύ συχνά.
Η συμπλοκή
  1. 14 πράκτορες του FBI έψαχναν το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούνταν στις ληστείες, χωρίς να έχουν φανταστεί ποιους αντιμετωπίζουν (1ο λάθος).
  2. Εν τέλει οι 8 βρήκαν το αυτοκίνητο που οδηγούσαν οι ύποπτοι και πήραν μέρος στη μάχη που ακολούθησε: Το αυτοκίνητο των υπόπτων δεν σταματούσε, οπότε με 3 υπηρεσιακά οχήματα το έσπρωξαν βίαια εκτός δρόμου και αυτό σταμάτησε πάνω σε ένα δέντρο.
  3. Πριν τη σύγκρουση, ένας πράκτορας άφησε το περίστροφο του στο κάθισμα του οχήματος «για να το έχει εύκαιρο» και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης αυτό εκσφενδονίστηκε και το έχασε (2ο λάθος).
  4. Στην ίδια σύγκρουση, ένας άλλος πράκτορας έχασε τα γυαλιά του – υπάρχουν διάφορες φήμες για το κατά πόσο έβλεπε και χωρίς αυτά. Πάντως μάλλον δεν είχε τον κατάλληλο σκελετό γυαλιών για τέτοιες καταστάσεις (3ο λάθος).
  5. Ο ένας εγκληματίας, οπλισμένος με τυφέκιο, άρχισε να πυροβολεί 2 πράκτορες που είχαν ταμπουρωθεί μέσα (4ο λάθος) και πίσω από το αυτοκίνητο τους αντίστοιχα. Οι σφαίρες τους χτύπησαν λόγω μεγάλης διατρητικότητας.
  6. Ο τρίτος πράκτορας που έτρεχε στη μέση του δρόμου (5ο λάθος) για να «μπει στον καυγά» δέχθηκε με τη σειρά του τις περιποιήσεις του τυφεκίου με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του στο χέρι.
  7. Ο άλλος εγκληματίας πυροβόλησε με λειόκαννο σε υπηρεσιακό όχημα, και οι πράκτορες ανταπέδωσαν τα πυρά – ο ένας από αυτούς άδειασε το περίστροφο του (6 σφαίρες – 6ο λάθος) βρίσκοντας στόχο 2 φορές και ρίχνοντας αναίσθητο τον εγκληματία με το λειόκαννο. Τουλάχιστον έφερε αποτέλεσμα, αν και άδειασε το όπλο του χωρίς να ξαναγεμίσει άμεσα…
  8. Ο πρώτος ληστής με το ραβδωτό τυφέκιο ανταποδίδει με τη σειρά του αχρηστεύοντας το χέρι του πράκτορα που βρέθηκε με άδειο περίστροφο. Στη συνέχεια ο πράκτορας αδυνατούσε να γεμίσει με ένα χέρι: Δεν ήταν εκπαιδευμένος σε τεχνικές γεμίσματος ή αλλαγής όπλου με χρήση ενός χεριού (7ο λάθος).
  9. Ο μάχιμος ακόμα ληστής βγαίνει από το αυτοκίνητο και δέχεται θανάσιμο πλήγμα (σύμφωνα με τη νεκροψία) από σφαίρα 9mm που έφτασε κοντά στην καρδιά του. Παραμένει όμως 100% μάχιμος! Συνεχίζοντας την έξοδο από το όχημα, δέχεται άλλες 2 σφαίρες στα πόδια, αλλά δεν πτοείται. Ταμπουρώνεται πίσω από ένα αυτοκίνητο, βγάζει ένα περίστροφο 357Magnum (γιατί πλέον τον βόλευε περισσότερο το ένα χέρι) και συνεχίζει να πυροβολεί. Δέχεται άλλες 2 σφαίρες στο χέρι και στη μασχάλη. Το πλήγμα στη μασχάλη απλά σταματά σε κόκκαλο και μένει επιφανειακό!
  10. Ο ικανός ακόμα (!) ληστής παίρνει με το «καλό» χέρι ξανά το τυφέκιο και πυροβολεί γενικώς, τραυματίζοντας με θραύσματα ένα πράκτορα και πετυχαίνοντας έναν άλλο στο λαιμό. Ο τελευταίος έμεινε παράλυτος για κάποιες ώρες.
  11. Οι πράκτορες προσπαθούν να επισκευάσουν ένα όπλο που δέχθηκε σφαίρα, και δεν κοιτούν γύρω τους (8ο λάθος). Ο τραυματισμένος ληστής που μάχεται ακόμα τους πλησιάζει, τους αιφνιδιάζει και τους πυροβολεί, σκοτώνοντας τον ένα με σφαίρα στο στήθος, τον άλλο με 2 σφαίρες στο κεφάλι. Τραυματίζει και έναν τρίτο πράκτορα. Μετά μπαίνει ανενόχλητος σε υπηρεσιακό όχημα για να φύγει.
  12. Ο άλλος ληστής, που δεν είναι πλέον αναίσθητος, μπαίνει κι αυτός στο υπηρεσιακό όχημα για να φύγει μαζί με τον «συνεργάτη» του. Ένας πράκτορας τους ρίχνει με χράπα – χρούπα τραυματίζοντας τα πόδια του πιο μάχιμου ληστή. Έριξε 5 φυσίγγια, για να πετύχει μία φορά. Στα πόδια… 
  13. Σε αυτή τη φάση όλοι (εκτός ενός) είναι πλέον βαριά τραυματίες και κατά συνέπεια καθόλου αξιόπιστοι μάρτυρες. Οι απόψεις διίστανται για το τι ακριβώς έγινε στη συνέχεια. Ο λειτουργικός ακόμα (!) ληστής προσπαθεί να βάλει μπρος το αυτοκίνητο, ένας πράκτορας πλησιάζει το όχημα και αδειάζει το περίστροφο του (6 σφαίρες), βρίσκοντας στόχο τις περισσότερες φορές. Αυτό έθεσε τους 2 ληστές εκτός μάχης και τελείωσε το πιστολίδι.
Αμέσως μετά
  • Το FBI (για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα) έκανε έρευνα για το αν οι ληστές φορούσαν αλεξίσφαιρα. Δεν φορούσαν!
  • Τα πτώματα ελέγχθηκαν για χρήση ναρκωτικών ουσιών, που θα έκανε τους ληστές «αναίσθητους» στα πλήγματα από σφαίρες. Δεν βρέθηκε κάτι τέτοιο!
  • Σειρά είχαν οι πράκτορες, που έπρεπε να «πληρώσουν» για την ανακρίβεια των βολών τους… Η άποψη των ειδικών όμως ήταν πως, αν και έγιναν πάρα πολλά λάθη, οι περισσότεροι πράκτορες σημάδεψαν ικανοποιητικά, και βρήκαν στόχο ουκ ολίγες φορές. Οι ληστές όμως δεν έπεφταν! Γιατί;
  • Γιατί χρειάστηκαν 145 σφαίρες για να σταματήσει το μακελειό;
  • Γιατί το πιστολίδι κράτησε σχεδόν 5 λεπτά, όταν μια τέτοια συμπλοκή μετριέται σε δευτερόλεπτα; Πώς άντεξαν τόση ώρα 2 εγκληματίες;
Μια πιο προσεκτική ματιά:
  1. Οι πράκτορες χρησιμοποίησαν πανίσχυρα περίστροφα διαμετρήματος 357MAGNUM, τα οποία όμως τα είχαν γεμίσει με σφαίρες 38Special +P, φονικότατες μεν, αλλά με αναιμική αναχαιτιστική ικανότητα δε – σχετικό άρθρο ΕΔΩ. Γιατί η αλλαγή στα πυρομαχικά; Για μειωμένο κλώτσημα! Καλό το αδύναμο λάκτισμα, αλλά αν συνδυάζεται με μικρή ισχύ πυρός…
  2. Αντίστοιχη αναχαιτιστική ικανότητα είχαν όπως αποδείχθηκε και οι σφαίρες των 9mm (Parabellum),ενός διαμετρήματος που δυστυχώς χαίρει άκρας εκτίμησης ακόμα και στις μέρες μας.
  3. Αντίθετα, το .223Rem του τυφεκίου του ληστή έκανε πολύ καλή δουλειά, όπως αποδείχθηκε. Όπως και το χράπα – χρούπα ενός πράκτορα που ήταν φορτωμένο με δράμια.
  4. Τα ψιλά σκάγια που έριξε ο ένας ληστής σε υπηρεσιακό όχημα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα – αναμενόμενο.
… Η συνέχεια
  • Το FBI άλλαξε άμεσα διαμέτρημα, αγκαλιάζοντας το μοντέρνο (τότε) και πανίσχυρο 10mm Auto, ένα διαμέτρημα που πραγματικά πείθει με τα βαλλιστικά χαρακτηριστικά του. Τα πράγματα όμως δεν έμειναν εκεί:
  • Ορισμένοι πράκτορες (μάλλον αυτοί που έβαζαν και αδύναμα πυρομαχικά στα 357 MAGNUM) διαμαρτυρήθηκαν για το λάκτισμα του 10mm Auto και η διοίκηση τελικά ενέδωσε…Συνεργάστηκε με τη Smith & Wesson για να φτιάξει ένα αδυνατισμένο 10mm Auto και προέκυψε το .40S&W, κάτι μεταξύ 9mm και 10mm Auto. Έφτιαξαν και οι Ευρωπαίοι τη δική τους έκδοση του «αδυνατισμένου 10mm», το 357SIG με μικρότερη αλλά ταχύτερη βολίδα από το .40S&W. Πόσες αλλαγές έφερε μία μέρα ε;
  • Οι γελοίες επιδόσεις του .40S&W σε σχέση με τον πρόγονο του σύντομα του έδωσαν το παρατσούκλι 40 Short & Weak (κοντό & αδύναμο). Τα συμπεράσματα δικά σας. Σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι αδύναμο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα δυνατά διαμετρήματα που προσπαθεί να αντιγράψει.
  • Οι ανόητες και καταστροφικές συμβουλές του τύπου «ρίξε του στα πόδια για να τον συλλάβεις ζωντανό, ακόμα κι αν δέχεσαι πυρά» τελείωσαν, ανάμεσα στους γνώστες τουλάχιστον.
  • Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα έγιναν πολύ δημοφιλή, πολύ σύντομα…
Στις μέρες μας
  1. Πολλοί αστυνομικοί, σωματοφύλακες κλπ. ακόμα και τώρα βασίζονται στο διαμέτρημα των 9mm για την ασφάλεια τους, γιατί θεωρείται αποτελεσματικό και φτηνό. Κάποια σώματα ασφαλείας μάλιστα το επιβάλλουν στο προσωπικό τους. Έχουν μείνει στο 1985, τόσο απλά. Και λίγα λέμε.
  2. Πόσοι γνωρίζουν και αποφεύγουν τα 8 βασικά λάθη που αναφέραμε πιο πάνω;
  3. Πότε θα αρχίσει η Ελληνική Αστυνομία να φέρει σε μόνιμη βάση (και) τυφέκια πολεμικού τύπου; Έστω εφόδου, αν όχι μάχης; Η ιστορία μας δίδαξε τι έκανε ένα τυφέκιο απέναντι σε 8 πιστόλια / περίστροφα…
  4. Πόσο ανασφαλείς πρέπει να αισθανόμαστε στην Ελλάδα, όπου απαγορεύεται η οπλοφορία στους νομοταγείς πολίτες, οι εγκληματίες έχουν Καλάσνικοφ και οι αστυνομικοί 9mm (ή .40S&W) στην συντριπτική τους πλειοψηφία;

Πηγές: Μεταξύ πολλών άλλων, Wikipedia & YouTube (αναπαράσταση σε βίντεο με αρκετή ποιητική αδεία…)
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα