Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Άσε τους άλλους να μασάνε goji berry και βάλε τα ελληνικά super foods στη διατροφή σου!


Πολλές φορές στη διατροφή μας ψάχνουμε θαύματα αγνοώντας εκείνα που έχουμε μπροστά στα μάτια μας.

ο σωστό πάντα είναι να ρωτάς τους ειδικούς. Να ενημερώνεσαι από τους ανθρώπους που η πληροφορία που αναζητάς είναι η δουλειά τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την διατροφή σου.

Η Αστερία Σταματάκη, MSc, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος , MSc στην Κλινική Διατροφή, συγγραφέας με τον Κων/νο Ξένο του βιβλίου: Γνωρίστε Τα Ελληνικά Super Foods (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) είναι, λοιπόν, ο άνθρωπός μας τώρα που μας απασχολεί αν όλα αυτά που μας πασάρονται ως μαγικές τροφές είναι καλά, μας δίνουν ή όχι την ενέργεια που αναζητάμε, αν έχει νόημα να αναζητάμε βότανα και φυτά από τον Αμαζόνιο ώστε να βγάλουμε την ημέρα και φυσικά να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με όλα εκείνα που χρειάζεται ώστε να είναι υγιής και να σας πω και κάτι, γιατί ντρέπομαι τόση ώρα; Να ζήσουμε πολύ.

Σαν την γιαγιά της φωτογραφίας. Ε, ναι. Αφού έχω τσάι του βουνού από το χωριό μου γιατί να ψάχνω εκείνο το φοβερό που δοκίμασε μια φίλη μου και της έκανε καλό; Αφού μου φέρνει η γιαγιά μου από το χωριό αυτό που μάζεψε με τα χεράκια της. Επειδή ίσως εμένα όμως να μην με πιστεύετε ότι κάνει καλό ζήτησα την άποψη της ειδικού:

“Δεν χρειάζεται να ψάχνετε σε μακρινές και εξωτικές χώρες για να βρείτε super foods, η χώρα μας έχει πολλά.Μαστίχα Χίουδίκταμοςκράναφύλλα ελιάςκορινθιακή σταφίδακάπαρηκρόκος Κοζάνης και άλλα πολλά είναι τα ελληνικά super foods. Από τη Χίο ως το Μεσολόγγι κι από την Κρήτη ως την Κοζάνη, η ελληνική γη μας προσφέρει απλόχερα τα ‘γεννήματα’ της που έχουν ευεργετικές ιδιότητες”.

Έχω κι άλλη ερώτηση. Τα super foods είναι κάτι σαν το σπανάκι του Ποπάι που μου δίνουν αμέσως δύναμη ή πρέπει να έχω πέσει μέσα στην κατσαρόλα με το μαγικό φίλτρο από μικρή όπως ο Οβελίξ ώστε να με πιάσει όσο μεγαλώνω; Θα γίνω και Super Woman άμα το πάρω ή τσάμπα πίνω;
Ακριβής ορισμός για τον όρο υπερτροφή, δεν υπάρχει. Όταν χαρακτηρίζουμε μια τροφή ως υπερτροφή, εννοούμε μια τροφή που είναι πλούσια σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες.
Για να χαρακτηριστεί μια τροφή ως super food θα πρέπει να υπάρχουν κλινικές μελέτες, δηλαδή μελέτες που να έχουν γίνει σε ανθρώπους, οι οποίες  να πιστοποιούν τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό.

Καμία τροφή από μόνη της δεν έχει ‘μαγικές’  ιδιότητες, όταν όμως συγκεκριμένες  τροφές εντάσσονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μας δίνουν ενέργεια, εμπλουτίζουν τη διατροφή μας, τονώνουν τον οργανισμό μας”.

Ας μην ψάχνουμε λοιπόν για θαύματα κι ας κοιτάξουμε δίπλα μας. Ας προτιμήσουμε ελληνικά προϊόντα που τα ξέρουμε, αλλά από έλλειψη ενημέρωσης δεν γνωρίζουμε πόσο καλό κάνουν στο σώμα μας.

Μαστίχα Χίου: η μαστίχα Χίου δεν μας χαρίζει μόνο δροσερή αναπνοή αλλά συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, προστατεύει από την τερηδόνα και από το σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Επίσης, αποτελεί ασπίδα για το πεπτικό σύστημα καθώς προστατεύει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του πεπτικού έλκους.  Η μαστίχα Χίου αγαπάει και την καρδιά μας καθώς μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση της μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης  και των τριγλυκεριδίων.

Δίκταμος: O δίκταμος έχει θεραπευτικές ενδείξεις στην ανακούφιση από τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, στις μικρές φλεγμονές του δέρματος και στους μώλωπες καθώς και στις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές.


Τσάι του βουνού: Αν η Κίνα καμαρώνει για το τσάι της, τότε η Ελλάδα πρέπει να καμαρώνει για το τσάι του βουνού. Το τσάι του βουνού έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι του βουνού φαίνεται να δρα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.


Φύλλα ελιάς: Το ρόφημα από φύλλα ελιάς έχει διουρητική δράση. Πολλές κλινικές μελέτες συσχετίζουν το εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς με τη θεραπεία της υπέρτασης. Επίσης, κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα της ελιάς φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Όταν έχουμε τα κράνα και την κορινθιακή σταφίδα που παράγονται στον τόπο μας, γιατί να προτιμούμε τα διάφορα  μούρα που έρχονται από μακρινά μέρη του πλανήτη;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα