Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ


Τα Άνθη του Κακού, το ποίημα. Σαρλ Μπωντλαίρ, ο ποιητής. Πρώτη έκδοση το 1857 κι όλοι έπεσαν να τον φάνε ζωντανό. Είναι πορνογράφος, σκανδαλίζει, μήπως δεν είναι στα καλά του, μήπως έχει κλονιστεί η πνευματική του υγεία. Σήμερα ο Charles Baudelaire θεωρείται κλασικός και η θέση του είναι εξέχουσα στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Έτσι συμβαίνει. Για όποιον ήρθε να μας πει κάτι χωρίς να πάρει προηγουμένως την άδεια της Δικαιοσύνης και την ευλογία της Εκκλησίας. Τον χαρακτήρισαν αηδιαστικό, αχρείο, αμαρτωλό, τον έσυραν στα δικαστήρια για το Ευαγγέλιο της ποίησής του, Τα Άνθη του Κακού.
Ναι, η βία είναι κακό πράμα, όμως έχει και το άνθος της, τα άνθη της. Το ίδιο η λαγνεία, κι αυτή έχει την ομορφιά της.
Είναι πρόστυχος ο Μπωντλαίρ. Έτσι λες; Προσβάλλει τα χρηστά ήθη. Μιλάμε για αδιάφορα πράγματα. Έχεις να κάνεις μ' ένα αριστούργημα, “Τα Άνθη του Κακού”, γέννημα της τέχνης του και της φαντασίας του. Αυτή είναι η βασίλισσα του ποιητή, η φαντασία. Αυτή τον οδήγησε μέχρι να ολοκληρώσει τα Άνθη του Κακού.

Προηγήθηκε η Ζαν, βέβαια. Αυτή, μία μιγάδα πιτσιρίκα ήταν η δασκάλα του στο κρεββάτι. Αυτή, η Ζαν Ντυβάλ του έδειξε άγνωστα μυστικά στον έρωτα.

Σα σήμερα, 9 Απριλίου, το 1821, γεννήθηκε στο Παρίσι ο Κάρολος Πέτρος Μπωντλαίρ στην ποίηση του οποίου κυριαρχεί η Αφροδίτη και η Σαπφώ. Στα Άνθη του Κακού, άλλωστε, ο ποιητής εξυμνεί τον πανηδονισμό των γυναικών και πλησιάζει το σκοτεινό μυστήριο στα ειδύλλια ανάμεσα σε δύο θηλυκά. Πέθανε στα 46 του χρόνια. Ο λόγος για τον οποίον γεννήθηκε είχε ήδη πραγματοποιηθεί.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα