Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο ναρκισσισμός σε νεαρές ηλικίες…

Γράφει η Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Αν τα παιδιά σας δεν μπορούν να σταματήσουν τις selfies – φωτογραφίες πριν καν να έχουν εισέλθει στην περίοδο της εφηβείας τους, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε πόσους επαίνους έπαιρναν καθημερινά από εσάς και έχουν τώρα αυτήν την τάση του ναρκισσισμού.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι ο συνεχής έπαινος των παιδιών σας, ακόμα και για πολύ μικρά και ανούσια επιτεύγματα, μπορεί να τους αναγκάσει να αναπτύξουν υπερ-φουσκωμένα εγώ. Τα παιδιά πιστεύουν αυτό που τους λένε οι γονείς τους, πως είναι δηλαδή τα πιο ξεχωριστά και μοναδικά. Κάτι τέτοιο όμως, σίγουρα δεν μπορεί να είναι καλό, ούτε για αυτούς, ούτε όμως και για την ίδια την κοινωνία.
Εκφράσεις όπως.. το παιδί μου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να το ακολουθήσουν και τα άλλα παιδιά, ή θα το έβρισκα απογοητευτικό αν το παιδί μου ήταν απλά ένα κανονικό παιδί, θα πρέπει συνεπώς να αποφεύγονται. Σίγουρα, αυτές οι εκφράσεις ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, όμως ταυτόχρονα φαίνεται να το διακρίνεται από τους συνομήλικούς του, προκαλώντας του την πεποίθηση ότι είναι κάτι ανώτερο και διαφορετικό από τους άλλους.

Η γονική, λοιπόν, υπερεκτίμηση είναι η μεγαλύτερη αιτία αύξησης του ναρκισσισμού στα παιδιά. Ίσως, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν προβλέπουν τα σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα που έχει, αφού κίνητρό τους ήταν απλά η δήλωση αγάπης προς το παιδί τους. Αντίθετα μάλιστα, το παιδί εκλαμβάνει εντελώς αρνητικά την παραπάνω στάση. Με άλλα λόγια, όταν ένα παιδί ακούει συνεχώς πόσο εξαιρετικό είναι, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί θα διαμορφώσει μια υγιή αυτοεκτίμηση αλλά αντίθετα, είναι αυτό που το κάνει να αισθάνεται έντονα τον ναρκισσισμό. Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση πιστεύουν ότι είναι τόσο καλοί όσο οι άλλοι, ενώ αυτοί που καταβάλλονται έντονα από το αίσθημα ναρκισσισμού νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους, κάτι το οποίο οδηγεί στη διαταραχή της προσωπικότητας και κατ” επέκταση στη μη ομαλή διαμόρφωση σχέσεων και κοινωνικών επαφών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξετε στα παιδιά σας πόσο πολύ τα αγαπάτε προκειμένου να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή τους, αλλά, να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα των επαίνων που τους δίνετε, τολμώντας ακόμα και να τους υποδείξετε τα λάθη τους και τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα